HCL.HR

Sljedeća Xbox konzola bit će hibridna – za hibridne igre

Zoran Žalac 19.09.2023.   •   10 komentara


Microsoftovi dokumenti iz sudskog procesa otkrili su kako će idući Xbox biti konzola koja će jednim dijelom igre izvoditi lokalno, a drugim dijelom u oblaku.

Procurili su Xboxovi dokumenti iz sudskog procesa u slučaju preuzimanja Activision Blizzarda i otkrili sočne detalje o sljedećim Xbox konzolama.

Otkriveno je tako da je za 2025. godinu u planu osvježenje Series X konzole, a 2028. godine trebali bismo vidjeti sljedeću generaciju Xboxa koji će biti hibridna konzola, ali ne kao Nintendo Switch.

Naime, idući će se Xbox uvelike oslanjati na cloud streaming. Ali, čini se da u Microsoftu ne vjeruju kako ćemo 2028. biti spremni za potpuno streamanje igara iz oblaka, nego samo dijelove istih. Microsoftova vizija uključuje hardver koji će moći lokalno izvoditi igre, ali će neke zahtjevnije dijelove istih obrađivati Microsoftovi serveri.

Vrijedi napomenuti kako ovo zapravo nije potpuno nova ideja. Microsoft je u eri Xbox One konzole obećavao nikad viđenu destrukciju u igri Crackdown 3, čije su izračuni trebali biti rađeni u obliku. Na kraju od toga praktički nije bilo ništa. Međutim, godinama kasnije dobili smo Microsoft Flight Simulator koji se jednim dijelom izvodi lokalno, no podatke o mapama povlači s interneta tijekom igranja.

Također je poznato da Xbox ima minimalno jednu igru u izradi koja bi trebala “iskoristiti moć oblaka”, a to je projekt japanskog Kojima Productionsa.

Interesantno je pak da će Microsoft za sljedeću generaciju Xboxa poseban fokus staviti na kontroler. Interni dokumenti pokazuju da u Xboxu razmatraju nekoliko novih pristupa, uključujući kontroler koji bi se direktno spajao na oblak, kontroler koji bi se držao jednom rukom, pa čak i gaming miš i tipkovnicu koje bi proizvodio sam Microsoft.

Naravno, 2028. godina je još daleko, stoga se nemojte ovoga čvrsto držati- planovi se mogu promijeniti, a ovo nije potvrda da su u Microsoftu doista krenuli tim putem – samo naznaka u kojem smjeru grade svoju viziju za budućnost gaminga.

Komentari (10)

  • battery992

    19.09.2023 - 14:25

    Pa evo za Forzu Motorsport govore godinama da je A.I. potpomognut Claud Computingom. To jest laž, tko je igrao zna zašto. Ali evo sam A.I. je savršen kandidat za Cloud, uz dobar sustav bi mogao učiti i postajati bolji, pogotovo za dugotrajne live service igre. Za ostalo možda Cut Scenes, pogotovo pre-renderirane, da ne uzimaju prostor na samoj konzoli. Sam gaming ne znam, mislim da ćemo to još pričekati malo duže, ipak je prevelik broj potencijalnih igrača koji imaju loš net, a svatko bi odustao od te konzole na kojoj gledaš piksela ili imaš latency od pola sekunde.

  • geza23

    19.09.2023 - 14:48

    S obzirom da za Cloud treba jako dobra inter etska veza, čisto sumnjam da će Xbox zajednica podupirati ovako nešto.
    Na PS Now čini mi se ako se dobro sjećam, kod streamanja se rušila grafika, bila je mutna i neigriva.
    Na Xboxu nemam za sada takvih problema, ali da naglasim, samo kad sam na kućnom netu. Vani, na tabletu, mobitelu, nemoguća misija.

    • Zoran Žalac

      @geza23, 19.09.2023 - 16:25

      Ovdje se ne govori o punom streamingu, barem ne u kontekstu same konzole. Već imamo always online igre gdje ti neki dio gameplaya dolazi kroz mrežu.

  • Apocalypse4987

    19.09.2023 - 16:03

    Onda ću ovo hibridno platit: pola u kešu, pola u imaginarnoj valuti

  • mirkunjaaa

    19.09.2023 - 16:57

    Hibridna kažeš? Udružili se Msan-om druga “Mežete”?? 😁😁

  • Antonijo K

    19.09.2023 - 17:14

    Sljedeca ce na benzin ili dizel ici🤣

  • vragec25cro

    19.09.2023 - 17:35

    Pa to bi bilo u redu ako naprave slicno ko Flight simulator kaj ucitaca mapu iz clouda i onda je igra jedva 100 i nekaj sitno gb

  • bladex

    20.09.2023 - 00:00

    Trebali bi se cesce voditi ovakvi sudski sporovi, covjek sazna hrpu zanimljivih stvari 😀

  • PppPP

    20.09.2023 - 04:23

    Mislim da će sljedeća generacija biti revolucija u AI-u u igrama

  • moordrak

    20.09.2023 - 04:55

    Aj fino. Napokon ću koristiti optiku za nešto pametnije od torenta.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?