HCL.HR

Službeno najavljen PlayStation 4

nebel 21.02.2013.   •   44 komentara


Na sinoćnjoj konferenciji u New Yorku Sony je službeno najavio PlayStation 4, otkrivši dosta detalja o arhitekturi i mogućnostima uređaja, ali ne i sam izgled konzole.

Proteklih tjedana slušali smo brojne glasine na temu novog PlayStationa, a većina njih sinoć je dobila službenu potvrdu. Sony je bez većeg odugovlačenja na svojoj konferenciji najavio PlayStation 4, fokusirajući se na tri stvari – arhitekturu konzole, nove mogućnosti uređaja te dakako – igre koje će ih koristiti.

Za početak, pokazalo se da je nedavno procurjeli prototip PS4 kontrolera autentičan. Uz manje preinake u dizajnu, DualShock 4 kontroler ponajprije se diči trima novim funkcijama. Kao što je najavljeno, na središnjem dijelu kontrolera nalazi se površina osjetljiva na dodir, dok se na središnjem gornjem dijelu nalazi svijetlo poput onoga na Move kontroleru, odnosno senzor za novu PS Eye kameru koja je u stanju „izrezati“ igrača iz okoliša, tj. prikazati ga na ekranu bez pozadine u kojoj se nalazi; te prepoznati igračevo lice i glas. Na gamepadu se nalazi i manji zvučnik (mono), iz kojega će dolaziti zvuk iz igre za vrijeme chatanja tijekom igranja. Potvrđeno je kako će kontroler imati rumble funkciju, navodno poboljšanu u odnosu na DualShock 3.

Sony PlayStation 4 DualShock 4 kontroler

Uz to, tu je i tzv. Share tipka s kojom će gejmeri jednostavnom procedurom snimiti gameplay i uploadati ga na Facebook ili Ustream – bez ikakvog dodatnog uređivanja, renderiranja i slično. Osim toga, bit će moguće prenositi video za čitavo vrijeme igranja. Drugim riječima, moći ćemo u realnom vremenu gledati što igraju naši PSN prijatelji, a osim promatranja imat ćemo i mogućnost „ulaska“ u njihovu igru, odnosno preuzimanje „daljinskog“ upravljanja putem streama. Zasad nije otkriveno hoće li ta funkcija biti nekako ograničena jer se ovime ostavlja ogroman prostor za svojevrsno iznajmljivanje igara putem streamanja.

Osim DualShock 4 kontrolerom, PS4 konzolom moći ćemo upravljati i pomoću PS Vite. Štoviše, na Vitu ćemo moći streamati PS4 igre pomoću Gaikaijeve streaming tehnologije, no samo lokalno jer će PS4 konzola u tom scenariju služiti kao server. Streamati nećemo samo PS4 igre, nego čitav katalog PlayStation naslova koji će se popunjavati tijekom vremena.

S hardverske strane, PS4 ima znatno drugačiju arhitekturu od svojih prethodnika; arhitekturu sličniju PC-u, dizajniranu tako da olakša posao developerima. Specifikacije konzole obuhvaćaju AMD-ov osmojezgreni x86-64 procesor baziran na Jaguar arhitekturi, nekako “unaprijeđeni” PC grafički procesor baziran na AMD Radeon GPU-u i čak 8 gigabajta super-brze GDDR5 radne memorije. Sve osim količine radne memorije dolazi kao potvrda prije procurenih specifikacija novog hardvera o kojima smo već pisali. Konzola će naravno imati i Blu-ray čitač (brzine 6x), jedan USB 3.0 port, Bluetooth 2.1 podršku, Ethernet utor i 802.11n Wi-fi. Nije rečeno koliki bi trebao biti kapacitet hard diska u konzoli (potvrđeno je da će dolaziti uz svoj HDD), ali je potvrđeno da će imati podršku za eksterne HDD uređaje. S druge strane, odbačena je glasina da će konzola blokirati korištene igre. Dakle – nemate straha da će PS4 uništiti mogućnost razmjene igara među korisnicima.

Osim grafičkog poboljšanja koje ćete vidjeti u prikazu demonstriranih igara, novi hardver trebao bi ponuditi ugodnije i općenito brže korištenje funkcija konzole. Konkretno, PS4 imat će tzv. suspend mod – konzolu ćemo moći ugasiti, tj. staviti u svojevrsni stand by mod i to za vrijeme igranja, tako da pri sljedećem paljenju igru možemo nastaviti istog trenutka – bez ikakvog bootanja ili učitavanja. A za vrijeme igranja moći ćemo pokretati različite aplikacije u pozadini (poput internetskog preglednika) i skidati/instalirati ažuriranja za igre bez da izlazimo iz njih.

U slučaju digitalnih (PSN) naslova, Sony najavljuje kako ćemo ih moći zaigrati i prije nego u potpunosti preuzmemo i instaliramo pojedinu igru – dakle čak za vrijeme preuzimanja. Nije objašnjeno kako će taj sistem funkcionirati, no to bi trebalo značiti da će developeri PS4 igara morati digitalno “zapakirati” svoje igre na poseban način tako da se mogu paralelno skidati u dijelovima i polako instaliravati na konzolu, odnosno igrati – dio po dio. Iako je to dosta neobično, još je čudnija Sonyjeva izjava da je cilj PS4 konzole smanjiti vrijeme downloada igara na doslovno nulu i to tako što bi konzola trebala učiti o navikama i sklonostima svog igrača te nakon nekog vremena bila u mogućnosti predvidjeti koju novu igru najvjerojatnije želi kupiti. Tada bi konzola, bez nekog posebnog pitanja (tako smo barem mi to shvatili, a Sony nije bolje objasnio) trebala i polako skinuti tu igru u pozadini, tako da kad konkretna odluka za kupnju igre padne – korisnik će biti toplo iznenađen što je igra već na njegovom hard disku.

Naposljetku, najavljen je i PlayStation App za iOS i Android uređaje, pomoću kojega ćemo u maniri Xboxova Smart Glassa na svojim smartphonima i tabletima imati ekstenziju igre koju igramo – na dodatnom ekranu imat ćemo mapu ili neko slično sučelje. Nadalje, putem aplikacije moći ćemo kupovati PS4 igre i kada nismo uz konzolu te gledati kako drugi igrači igraju svoje igre.

PlayStation 4 trebao bi izaći za vrijeme blagdana ove godine, iako još nije jasno odnosi li se to na sva tržišta ili samo na američko/japansko. O cijeni konzole nije se pričalo, što i ne čudi jer Sony ipak nešto treba ostaviti i za E3 sajam. Ono što pak začuđuje jest činjenica da je tvrtka predstavila PlayStation 4 bez da je zapravo pokazala samu konzolu. Istina, nije to neki presudni faktor kad znamo što će se u njoj nalaziti i kakve ćemo igre na njoj igrati; no marketinški gledano – loš je potez najaviti konzolu bez ikakve vizualne predodžbe kako bi ona trebala izgledati. Mainstream mediji koji se ne bave gamingom (pa čak ni tehnologijom) popratit će ovu vijest uz čuđenje, a mnogi casual gameri zapitat će se što je to Sony zapravo najavio jer trenutno nemaju fizičku sliku PlayStationa 4 kao uređaja.

Jedina vizualna predodžba „budućnosti PlayStationa“ u ovom trenutku su nam DualShock 4 kontroler i same igre. Dio njih već smo vidjeli, a dio nam je otkriven tek sinoć. No o tim grafički raskošnim igrama više možete pročitati i vidjeti u našoj zasebnoj vijesti.

Komentari (44)

  • Zealot

    21.02.2013 - 12:18

    Ovo se pratilo uzivo 🙂
    Bice dobrih igara….

  • LordHezi

    21.02.2013 - 12:23

    a gdje je pečat tj. konzola?

    • tono22

      @LordHezi, 25.03.2013 - 12:27

      (Y)

  • herc17

    21.02.2013 - 12:30

    Dobro je što neće bit blokiranja korištenih igara

  • Mayhem

    21.02.2013 - 12:38

    8 GB DDR5 radne memorije….. kak?

    • Zealot

      @Mayhem, 21.02.2013 - 13:51

      Ocito su mislili DDR3

    • silent_snake

      @Mayhem, 21.02.2013 - 14:33

      Nope. Unficirana GDDR5 memorija za RAM i VRAM. Odličan potez s tehničke strane, ali treba vidjeti koliko će se to odraziti na konačnu cijenu konzole.

    • Mayhem

      @Mayhem, 21.02.2013 - 14:45

      RAM će bit DDR2 a grafika DDR3 pa to skupa bude DDR5, ili…?

    • Maximum

      @Mayhem, 21.02.2013 - 14:56

      Ako ce ps4 koristi samo APU ( sto je cpu+gpu) onda ce taj isti APU koristi istu tu 8gb ddr5 memoriju.
      Ako ce koristi graficku sa strane onda ce verovatno biti ddr3

    • JaBitiTarzan

      @Mayhem, 21.02.2013 - 15:36

      Ne postoji APU sa 8 jezgri, koliko ja znam ne postoji ni u planovima. A njihovi grafički čipovi su nešto što ne želim u PS4. Inače sve najavljeno izaziva erekciju. oprostite na izrazu… jedva čekam.

    • silent_snake

      @Mayhem, 21.02.2013 - 16:31

      Iako je to bilo za očekivati, ipak nije APU u pitanju. Slično jest, ali neslužbene informacije govore da je u pitanju jedinstveno MCM (Multi-chip module) rješenje na kojem se nalaze CPU i GPU (slično kao i kod Wii U konzole). Upravo zato mogu imati jedan dijeljeni "pool" GDDR5 memorije kojoj mogu pristupati i CPU i GPU.

  • adycro

    21.02.2013 - 12:40

    Biti ce ovo ok i u redu..kao konzola novije generacije…djeljenje igara i nznam zasto je i i bila najava da blokiraju…a ovo s skidanjem..pa valjda ako odlucis nesto skidati ono ce imati drugaciji koncept i moci ces krenuti igrati igru…a sad da ce samo raditi DL ispred tebe prema vec koristenim sadrzajima da ce predvidjati sto bih volio zaigrati to nema mi nekog prevelikog smisla.Sve u svemu u redu ce biti konzola…naspram trojku i ne nesto prevelike razlike…i dalje tu nema one revolucije kad su izlazile prve dvije konzole.Josick mi nekako fail izgleda….ne daje mi nikakav upecatljiv dojam…ha nznam…neizgleda mi posebno da istice Sony kao sto je stari isticao…Dual Shock PS2 kontroler i kontr. s trojke mi je najj do sad napravljen.

  • sudetic

    21.02.2013 - 12:42

    kolko dode joystick od ps 4 ??

    • grgoljblaster

      @sudetic, 21.02.2013 - 13:10

      cenim da nece biti ispod 70 eur, kad je "obican" Dualshock 3 oko 50

    • Me666

      @sudetic, 21.02.2013 - 13:13

      Vjerojatno će biti taman toliko skup da će se prosječan gamer zamisliti prije nego ga baci o zid ;D

    • mickolopi

      @sudetic, 21.02.2013 - 17:42

      Xaxaxaxa… 😀
      Inace odlicna grafika, kad podledam Deep Down, iz pecine kad izlaze ona dva lika, pa kako su odradili kamen, kad onaj lik zagazi u lokvu talasanje vode, malo fali da grafika bude kao u onim SF filmovima gdje koriste zeleno platno…. Ja sam prezadovoljan sa svim predstavljenim, a jos puno nas ceka na E3, Naughty, Santa, i ostali Sony-jevi devloperi nisu nista prikazali, cuvaju se za glavni sajam, jer ce to ipak vise gejmera pratiti. Mene kao gejmera ova strimovanja, share-ovanja i tralalalalala stvari ne zanimaju, ali eto i ko to voli, Sony je tu zadovoljio i takve potrosace. Mogu samo reci bravo za Sony.

  • Kralj bizmisa

    21.02.2013 - 13:36

    ovo izgleda pre epski,jako sam zadovoljan ovime zasada što ps4 može ponuditi.Ja sam vjeran sonyu i imam ps2,psp,ps3 i vjerojatno ću si kupiti ps4,no čekam odgovor microsofta i da vidim kakve će sve mogućnosti imati novi xbox.

  • Lazy

    21.02.2013 - 13:52

    Može može, samo daj konzola, PC-a, i inih piz*** za igru…ova godina će bit zahebana moram uzet novi PC pa 2014 Pleyka pada, a onda ko zna možda i novi box za blagdane 2014!!!

  • Andjo

    21.02.2013 - 14:40

    Samo neka sve bude pojednostavljeno kao sa prve dvije konzole.
    Lijepo upalis konzolu, igra se odma boota, ugasis konzolu i gotovo, a ne ko sa ps3-om gdje prvo 5-10 min moram listati kroz menu i downloadati patcheve-updatese (ubije ti zelju za igrom totalno).

    • henokdot

      @Andjo, 21.02.2013 - 15:39

      Istina, oni trpaju u konzolu bespotrebne stvari kako bi opravdali cijenu a i taj gamepad su napravili baš zbog toga, kako ne bi netko prigovarao kako je konzola skupa… ma nije skupa, jer tu je supersonični kontroler koji vam čuda pravi.

    • mickolopi

      @Andjo, 21.02.2013 - 17:44
    • henokdot

      @Andjo, 21.02.2013 - 19:13

      Hahahaha, to je to

  • Zeus_CM

    21.02.2013 - 16:32

    Šteta što je procesor 32 bitni, što znači da standard da igre za PC budu 64 bitne odgođen za još 10 godina…

    Sve u svemu PS4 izgleda impresivno, i da se ima para kupilo bi se…

  • armin221186

    21.02.2013 - 18:07

    meni se ovaj dzoja svidaj Old school svaka cast Sony …

    • wozzie-

      @armin221186, 22.02.2013 - 19:37

      +5

  • Lazy

    21.02.2013 - 20:27

    Dualshock 4,što ga više gledam sve mi je bolji i bolji!!!

  • n3n0

    22.02.2013 - 08:53

    evo dosa mi je mail od shopto.net za pre-order ps4. cijena mu je £399.85, igrice sve su po £48.85, a dualshock 4 je £44.86.

  • JaBitiTarzan

    22.02.2013 - 15:44

    Nintendo ima prednost ranijeg izlaska, ali PS4 će ga samljeti. Objektivno PS4 će samljeti Wii U omjerom kvaliteta i cijene. Inovativnost Wii U sa svojim kontrolerom pada u vodu upotrebom PS Vite. Ovo je i dobar trik da se korisnike PS4 prisili kupiti PS Vitu ako se u nekim igrama bude moralo imati je.

    • buby8992

      @JaBitiTarzan, 22.02.2013 - 15:58

      Ne samo Vite, putem Gaikaia bi trebao moći streamti igre i na ostale Sony proizvode poput Xperie, ali da slažem se, ovo će samljeti Wii U još kad uzmeš u obzir da baterija na Wii U gamepadu traje samo 4-5 sati, što za pravo gejmanje nije nikako dosta.

    • Ementaler

      @JaBitiTarzan, 24.02.2013 - 17:42

      Ma dosta traje baterija zapravo, a i nije toliki problem spojiti ga na punjač ako ti nakon četiri-pet sati gameanja nije dosta. A streamanje na Vitu nije baš tako idealna stvar kako to ovdje predstavljate, niti je igranje na samom Wii U GamePadu glavni feature Nintendove konzole – to je samo dio Wii U priče. Wii U igre dizajnirane su od starta da iskoriste taj drugi ekran na kontroleru (one koje jesu), zajedno sa hrpom druge tehnologije u njemu, za razne druge primjene u smislu imerzije i čisto zabave u igrama. Sve što dobiješ s kombinacijom Vite i PlayStationa 4 je streamanje igara namijenjenih za PS4. Osim toga, Vita ima 5 inčni ekran naspram 6,2 inčnog na Wii U. Vita nema sve kontrole koje novi Dualshock 4 ima (nema triggere) što će biti problem, Vita ima male i ne previše udobne analoge za razliku od Wii U koji ima normalne, udobije. I na kraju krajeva – kad kupiš Wii U dobiješ i konzolu i kontroler. Kad kupiš PS4 dobiješ PS4… ako želiš streamati PS4 igre na PS Vitu, moraš investirati još i za Vitu 😉

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 26.02.2013 - 15:22

      Da brate samo je vita samostalno itekako upotrebljiva, znači na veće daljine od matične konzole, dok je Wii U kontroler samo kontroler 😉

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 26.02.2013 - 21:54

      Da se nadovežem na prethodni post i moju teoriju o promidžbenim trikovima. SonY Vita i Nintendo Wii U kontroler, imaju sličan sastav i razlikuju se po funkcionalnosti. Nije bitno od čega se taj komad hardvera sastoji nego njegovu namjenu. Tako dva komada hardvera objektivno slične vrijednosti dobiješ na dva različita načina: prvi način je da je to samostalna mobilna igraća platforma i košta papreno, dok je drugi dio samo kontroler i dobiješ ga gratis uz konzolu ali ga ne možeš upotrebljavati dalkeo od konzole jer na taj način ne bi imao potrebe kupiti 3DS! A sony nam uvaljuje svoje smeće za paprene novce tvrdeći kako je na gubitku na prodaji konzola. Kakvo pranje mozga.

  • frost135

    19.03.2013 - 17:18

    jednom sam kupio ps3 prva gen.te konzole koja je izašla , dao sam 5tisuća kuna i riknula mi nakon isteka garancije samo tako. Nikad više od sonyia ne kupujem prvo što izađe nemam povjerenja u te smradove….nemojte se zajebat prve konzole su smeće.

  • BANANCO

    31.03.2013 - 22:54

    Ne znam za vas ali ja bih radije uzeo neki dobar PC.

  • Eltebook

    11.06.2013 - 07:58

    http://uk.playstation.com/ps4/
    Kako nije predstavljen izgled????

  • Eltebook

    11.06.2013 - 08:02

    A ne ja nisam gledao datum pisanja članka. Ispričavam se.

  • Mayhem

    @-Aragorn-, 21.02.2013 - 17:35

    "Šteta što je procesor 32 bitni, što znači da standard da igre za PC budu 64 bitne odgođen za još 10 godina" -> Evo šta dobiješ kad se ljudi idu pravit pametni

  • Maximum

    @-Aragorn-, 21.02.2013 - 17:49

    Procesor je 64 bit ali podrzava i 32 bit i 64 aplikacije.

  • chao5

    @-Aragorn-, 21.02.2013 - 20:56

    Što nije rekao da je x86 procesor ? Ako je u tocno to je 32 bitni a 64 je x64 nema velike filozofije

  • silent_snake

    @-Aragorn-, 21.02.2013 - 22:23

    Kao što i u tekstu piše, CPU je baziran na x86-64 AMD "Jaguar" platformi. Dakle, 64-bit. Na prezentaciji je naglasak bio na nazivu x86 arhitekture jer je to prvi put da Sony koristi tipičnu PC CPU arhitekturu u PlayStation konzoli.

  • wozzie-

    @-Aragorn-, 22.02.2013 - 19:36

    x86=64bit i to je to !previše filozofiraju

  • Daky101

    @tajger, 21.02.2013 - 14:22

    ne moraš,nego želiš

  • Lazy

    @tajger, 21.02.2013 - 14:42

    Pusti ti to što ne moram…gejming ovisnost je zahebana stvar 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?