HCL.HR

Soccer Kid – dječak koji je spasio svjetsko prvenstvo od vanzemaljaca

Zoran Žalac 28.12.2023.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 30 godina pojavila se SNES verzija igre Soccer Kid u kojoj je Kid Kleets spašavao svjetsko prvenstvo u nogometu.

Nisu sve videoigre nogometne tematike uvijek bile i simulacije nogometa. Pamtimo i neke koje su zašle u druge žanrove, poput 2D platformera Soccer Kid. Ta je igra prvotno izašla za Amigu u jesen 1993., no najveću je pozornost dobila u verziji za Super Nintendo konzolu, u kojoj se pojavila na današnji dan prije 30 godina.

Soccer Kid nas je stavio u ulogu Kida Kleetsa, mladog nogometaša sa zadatkom spašavanja svjetskog nogometnog prvenstva. Vanzemaljski gusar Scab oteo je trofej svjetskog prvenstva te ga u nesreći razbio na pet dijelova koji su pali u Englesku, Italiju, Rusiju, Japan i SAD. Kleets se stoga zaputi na turneju svijetom kako bi sakupio fragmente trofeja i sastavio ga u prvotni oblik.

Spomenute su zemlje ujedno bile i lokacije na kojima se igralo. Svaka je lokacija imala po tri levela, s prepoznatljivim objektima pojedine zemlje. Kid Kleets je uz pomoć svoje nogometne lopte razbijao zidove te ju po potrebi napucavao u ljute životinje i ljude. Mogao je izvoditi različite trikove s loptom, poput tehniciranja i sl. Lopta je imala svoju fiziku, ali je bila magična utoliko što ju je glavni lik mogao prizvati da se pojavi iz čistog zraka.

Soccer Kid je po izlasku dobio solidne kritike, prvenstveno zbog svoje neobične premise i grafičke kvalitete. Zapaženi uspjeh verzija za Amigu i SNES rezultirao je čitavim nizom portova na druge platforme kao što su 3DO, Jaguar, Game Boy Advance i PlayStation.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (5)

  • butjer1010

    28.12.2021 - 14:50

    Neki dan ju baš pržio na Amigi 1200. Predobrooo!

  • tazmaniac

    28.12.2021 - 17:08

    Memories, good old memories.

  • Zvonimir Komar

    28.12.2021 - 19:57

    Hm, tu se ova igra igrala na Amigi. Znam 20ak ljudi koji su ju igrali na Amigi i nikoga tko ju je igrao na SNESu. Stovise ,ne znam nikoga tko je uopce imao SNES. U cijeloj mojoj osnovnoj, a kasnije i srednjoj školi zapravo nisam znao nikoga tko je imao SNES ili Megadrive, iako sam se družio sa svima koji su bili “gameri”. Amiga 500 i 1200, PC i jaaako malo Atari ST. Prije toga C64….čak nitko u mojoj okolini nije imao niti Spectruma, samo C64.

  • butjer1010

    28.12.2021 - 22:53

    Ma imao sam ja i snes i megadrive, ali za to nije bilo igara tu za kupiti, moralo se u austriju ili dojčland po to. A za Amigu je imao svaki klinac. Jedino je jako malo 1200tki bilo, a svi su imali 500tku ovdje na selu 🙂

  • Klaudio89

    29.12.2021 - 05:23

    Sjećam se re igrice kao dijete,moj stric ju je igrao,a ja i moj brat smo ju gledali

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?