HCL.HR

Predsjednik PlayStationa navodno ne želi nikakav dogovor oko Call of Dutyja

Josip Klanfar 09.03.2023.   •   67 komentara   •   Industrija videoigara


Nastavlja se medijsko prepucavanje oko akvizicije Activision Blizzarda, a naravno da su glavni akteri Sony i Microsoft. Sony se žali kako se ide prema sabotaži Playstationa, Microsoft to demantira.

Nije prošlo dugo vremena od zadnjeg prepucavanja na relaciji Sony – Microsoft. Pogađate, opet je tema akvizicija Activision Blizzarda, a konkretno Call of Duty.

Prema dokumentima koje je Sony poslao tržišnim regulatorima u Britaniji, Japanska tvrtka izražava veliku zabrinutost za budućnost Call of Duty serijala na njihovim konzolama.

U dokumentu Sony navodi kako Microsoft ne mora nužno prekršiti odredbe ugovora kako bi oslabio poziciju PlayStationa na tržištu. Konkretno navode nekoliko mogućih scenarija koji bi se mogli dogoditi, bez da Microsoft prekrši ugovor ili obveze:

  • podizanje cijene Call of Duty igara za PlayStation
  • smanjivanje kvalitete i izvedbe na PS verziji u usporedbi s Xbox verzijom
  • degradiranje igre na način da ignoriraju posebne značajke vezane za PlayStation
  • investicije za PlayStation multiplayer verziju CoD-a mogu biti ograničene, degradirane ili ne prioritetne
  • Microsoft može napraviti da igra bude dostupna preko pretplate samo za Game Pass

Tvrde također da će Microsoftu prioritet uvijek biti Xbox verzija. “Nakon kupnje, Microsoft će morati birati strategiju oko podrške koju će pružiti u razvoju Call of Duty verzije za PlayStation. Čak i da Microsoft ima dobru volju, opet će biti poticajno podržavati i favorizirati razvoj Xbox verzije, tako što će najbolje ljude i resurse usmjeriti u to.” – piše u dokumentu.

Iz Microsofta su odgovorili kako su ponudili rješenje kojim će igrači iz Britanije imati koristi, kao i developeri. Riječ je o jamstvu kojim bi Call of Duty ne samo bio dostupan za Xbox i PlayStation, već i za 150 milijuna novih igrača preko konzola i clouda jednom kada se preuzimanje završi.

Tvrde kako je sada isključivo na tržišnim regulatorima hoće li prepoznati koristi od akvizicije, ili će blokirati preuzimanje, čime bi zaštitili Sony i njegovu vodeću poziciju u tržištu.

A u povezanim vijestima, korporativna potpredsjednica Activision Blizzarda izjavila je kako je predsjednik PlayStationa, Jim Ryan, prošloga mjeseca izjavio kako ne želi nikakav dogovor oko Call of Dutyja nego samo želi blokirati spajanje Xboxa i Activision Blizzarda. Drugim riječima, bez obzira kakvu ponudu Microsoft složi, sporni nisu uvjeti te ponude, nego ideja da Activision Blizzard pripada konkurentnoj tvrtki.

Komentari (67)

  • Pararera

    09.03.2023 - 08:47

    Sony zvuči ko razmaženo derište koje više nije u centru pažnje. Go Xbox!

    • dragansimic22

      @Pararera, 09.03.2023 - 09:13

      Sony je nikakav, al Xbox baš ništa nema.

    • Rick Sanchez

      @dragansimic22, 09.03.2023 - 14:13

      Here we go…

    • dragansimic22

      @dragansimic22, 09.03.2023 - 15:01

      adaptivne triggere, i par ekskluziva, mislim jadno je i što sony ima, ali ima, Xbox nema ništa, sve se može na PC-u igrat (ovdje pljujem konzolu), no ni sam gamepass šta ima za ponuditi – Flight simulator, na šta sony ne može odgovoriti. No da, PC master race.

    • pleto

      @dragansimic22, 10.03.2023 - 08:30

      Pa kako nema veze, ako imam pc šta će mi konzola?

    • Rick Sanchez

      @pleto, 10.03.2023 - 09:05

      Misliš…ako imam PC, što će mi xbox?

    • Rick Sanchez

      @Rick Sanchez, 10.03.2023 - 11:58

      Daj mi javi kakve su ti PC verzije Gran Turisma 7 i Ghost of Tsushime.

    • dragansimic22

      @dragansimic22, 11.03.2023 - 08:43

      ne može se sve, ima par ekskluziva – Tsushima, GOWR, jako malo i to je problematično, nemoj me krivo shvatit, Sony je smeće, ali Xbox baš ništa nema

  • esseGesse

    09.03.2023 - 09:06

    Spodoba i monstrum!

  • dragansimic22

    09.03.2023 - 09:13

    Napravite svoj Call of Duty, napravite bilo što, samo napravite, 3 godine bez poštene next gen igre.

    • Bogy

      @dragansimic22, 09.03.2023 - 13:03

      Navodno ps radi na svom fps igri uz pomoć studia deviation games koji se sastoji od dev koji su radili na codu.

    • dragansimic22

      @Bogy, 09.03.2023 - 13:06

      čemu onda sav ovaj cirkus

    • Bogy

      @dragansimic22, 09.03.2023 - 13:30

      Pa taj cirkus je nastao zbog toga što ps ne želi da ojača i preuzme značajnu moć. Poslovno gledajući ima smisla se boriti pogotovo, ako bih preuzimanja značajno oslabilo platformu. A i značajnu ulogu cod ima i tu ulogu ne može nadomjestiti niti jedan fps.

    • dragansimic22

      @Bogy, 09.03.2023 - 14:58

      može, neka ponude bolji proizvod

    • DjokaBA

      @dragansimic22, 09.03.2023 - 13:04

      Bas to. Za koji moj kupovase Bungie za onolike pare..

    • dragansimic22

      @DjokaBA, 09.03.2023 - 13:05

      koliko ja vidim oni nisu ni počeli s tim

    • Bogy

      @DjokaBA, 09.03.2023 - 13:34

      Nije baš za usporediti kompanija vrijedna 80 milijardi i kompanija od 3 milijaridi, prije bih rekao da je to odgovar na Bethesdu nego na Activision.

    • DjokaBA

      @Bogy, 09.03.2023 - 14:27

      Ne poredjujem kompanije, nego zbog cega ne koristiti tim koji je iskusan u FPS zanru da pravi nekog takmaca Call of Dutyu.

    • pleto

      @DjokaBA, 10.03.2023 - 08:40

      A i vi vamo na ovom portalu kao da ste jučer došli u gaming. Svaki dan ste tu a onda imate izjavu kao da se prvi put sad susrećete s nekim pojmovima.
      Šta ti stvarno misliš da CoD ima “takmaca” i da će ikad imat, franšiza koja je vodeća već 20 godina??? Ti misliš da sad neki studio može eto sad preko noći napravit neku igru i porazit neku franžizu koja žari i pali desetljećima??? Uspoređuješ bungie s activisionom, presmiješno. I cijena tih tvrtki ti govori koliko ti je usporedba smiješna. Cod ima toliki fan base da ih je nemoguće skinut s trona. I sad bi došao neki microsoft i kupio to za sebe, pa naravno da ne žele pristat na nikakve uvjete jer nitko ne bi pristao na takve uvjete. Da je obrnuta situacija ni microsoft ne bi prihvatio niakakve uvjete. A CoD je i najigraniji na playstationu a ne na xboxu.

    • DjokaBA

      @pleto, 10.03.2023 - 09:22

      Toliki post, a nista pametno tj. bez ukljucivanja mozga. Da objasnim fudbalski.. Gde je bio Mancester Siti u odnosu na Junajted !? Dosli ovi, doneli brdo para, napravili projekat i sad su svake godine u vrhu. Tako se prave takmaci. Nisam mislio da sutra naprave igru koja ce odmah zaradjivati devetocifrene sume, ali mogu i morali bi krenuti od necega. I taj COD je krenuo ni iz cega, pa gle sta je sada. I jos nesto, niko ne uporedjuje Bungie sa Activisionom jer to nije uporedivo. Jednostavno jer je Bungie studio, a Activision izdavac pod kojim je desetak studija. Rekao sam da imaju proveren studio u FPS zanru, veterane u industriji, Sony ima velika finansijska sredstva. Ako uz dobru i temeljnu strategiju, dodatno pojacaju tim i krenu u neki projekat sigurno mogu ocekivati nesto dobro. Kad vec gube taj COD, napravite onda nesto svoje sto u nekoj perspektivi moze bar priblizno uspesno.

    • Rorshtock

      @DjokaBA, 10.03.2023 - 10:16

      Pa baš si dobro poređenje napravio. Manchester City toliko trofeja osvojio u zadnjih 10ak godina i opet nisu ni blizu Unitedu ako gledamo brend. Po broju navijača (komercijalno-onih koji kupuju dresove i sl.) MC u narednih 30 godina najmanje se neće moći porediti sa MU. Pogledaj samo usporedbu vrijednosti klubova.
      A što se tiče FPS, postoje mnoge igre koje su po konceptu imerzije mnogo bolje izvedene od CoD-a, npr. SQUAD, Hell Let Loose, pa donekle i Battlefield…, a nikada neće imati uspjeh CoD-a.
      A i tih 80 milijardi nije bezveze ponuđeno-Microsoft je to dobro odvagao koliko tvrtka zapravo vrijedi. Nije lako štancati igru AAA produkcije svake godine

    • DjokaBA

      @Rorshtock, 10.03.2023 - 12:20

      Pa upravo to, upravo to i hocu da kazem. Ne moze biti instant uspeh, kao sto City nije blizu Uniteda. Tako ni nova igra ne moze biti blizu COD-a, ali uz pazljivu strategiju, ulaganje i posvecenost i rad dobrog studija moze se nesto uraditi. Mora se bar krenuti nekako, kad su vec kupili toliki studio, za toliko para.. Svrha mog posta je od pocetka bilo to. Zasto ne iskoriste dobar i iskusan studio u koji su dosta novca ulozili. Da bar pokusaju nesto.

    • pleto

      @DjokaBA, 10.03.2023 - 10:30

      Ti izgleda odma znaš vrijeđat i spominjat tuđi mozak…pročitaj moj komentar još jednom pa razmisli malo da li sam se ja tebi obraćao na takav način…ali evo mogu i ja tako. Da imaš imalo mozga naučio bi da ne postoji “Mancester Siti” a ni “Junajted”. Isto tako znao bi da nisi došli, donijeli brdo para i kupili cijelu ligu pa onda namjestili da budu prvi u ligi, nego rade u okvirima zakona i samo kupuju igrače kao i svi ostali, ne kupuju klubove ili cijelu ligu. Eto da imaš mozga ne bi uspoređivao kruške i jabuke. Ovo što se tiče pravljenja igre, ne znam ja šta si ti mislio jer ja ne čitam tvoje misli nego samo komentiram ono što si napisao. Isto tako kazes nek se ostave COD-a i naprave nešto svoje, pa zašto bi samo tako odustali od nečega, napravit će prvo ono što im je jednostavnije a to je borit se protiv monopola, a ako ne uspiju onda će smišljat nove strategije, pravit možda svoju neku igru itd. Svaki ljubitelj cod-a će ti reći da destiny i halo nisu ni blizu njihovog cod-a i takvi ti nikad neće napustit svoju omiljenu franšizu i prebacivat se na nešto novo nego će to novo samo hejtat novi ip i to sony zna i zato se bori tako kako se bori. Pa apex je bio bolji od cod-a kad je izašao pa opet ne zarađuje ni blizu kao warzone koji je bio pun bugova.

    • DjokaBA

      @pleto, 10.03.2023 - 12:28

      Nije mi bila namera da vredjam. Rekao sam da nisi ukljucio mozak, ne da si glup ili nesto jos gore. Izvinjavam se, jer je i to bilo nekorektno. Da li cu City, United, Bungie, Sony pisati kao Siti, Junajted, Bangi, Soni… potpuno irelevantna stvar. Drugaciji nacin obrazovanja i navika stanovnistva.. Svrha mojih postova od pocetka je bila to sto su veliku lovu bacili na jedan studio, a ne koriste ga za ono u cemu je dobar. I sam sam protiv monopola, i protiv te kupovine Activisiona od strane MS-a, a i na kraju krajeva imam PS5 a ne Xbox. Ne branim nikog, samo postavljam pitanje..

    • PS2MASTE®

      @DjokaBA, 09.03.2023 - 17:19

      Nisu za ekskluzivu, nego zbog stručnosti u GAAS igrama

    • DjokaBA

      @PS2MASTE®, 10.03.2023 - 08:37

      Nisam ni rekao da jesu.

    • PS2MASTE®

      @DjokaBA, 10.03.2023 - 10:18

      Nisi. Al komentirao si : “Bas to. Za koji moj kupovase Bungie za onolike pare..”

    • MeDoNjA

      @dragansimic22, 09.03.2023 - 13:26

      Nije to problem , problem je dovući igrače , licno nikad ne bi igrao igricu koja je slicna cod-u kada već mogu da igram cod , zasto bih igrao klon. Oni trebaju napraviti nesto sto nece biti klon ,a ujedno i da se svidi svima. Skoro sam video , ljudi su napravili igricu koja je jako slicna cod-u , ali se desava u svemiru i bukv imas hook i hook-ujes se od objekta do objekta i tako se napucavate , nema trcanja, nicega. Sony-u treba tako nesto

    • dragansimic22

      @MeDoNjA, 09.03.2023 - 15:03

      Igrače će privuči kvaliteta i inovativnost, samo treba biti kvalitetniji i inovativniji od COD-a, no vidim da i Battlefield to više ne može, tako da možda si u pravu

    • pleto

      @dragansimic22, 10.03.2023 - 10:33

      Bio ti je apex i inovativniji i kvalitetniji, bez bugova, pa evo polako umire nakon par godina dok cod tuče sve više para. De mi to malo objasni.

  • mika76

    09.03.2023 - 09:45

    Treba napraviti takvu jebačku multipler pucačinu koja će taj COD poslati u mirovinu. Pa nije taj COD jedan i jedinstveni. Nije nezamjenjiv.

    • Agent

      @mika76, 09.03.2023 - 10:16

      Nije ali opet nitko ne može napravit nešto slično a da je jako popularno.

    • Rick Sanchez

      @Agent, 09.03.2023 - 14:14

      Stvar je branda koji se gradio 20 godina jbg…. ne ide to preko noći

    • Agent

      @Rick Sanchez, 09.03.2023 - 14:20

      A neka krene i ako bude stvarno dobar možda uspije uzet cod-u dio kolača.

    • IgorBiH

      @mika76, 09.03.2023 - 14:48

      Ali jeste. U tome je stvar, on jeste nezamjenjiv. On je toliko bitan da u Soniju vlada totalna panika kao što se i vidi u vezi ove akvizicije. Oni ne mogu niti će ikad moći napraviti neki sličan fps kod sebe. Niko nije mogao osim Battlefielda koji se jedno vrijeme opasno približio pa izlapio.

    • Zoran Zabac

      @IgorBiH, 09.03.2023 - 15:15

      Jedina nezamjenjiva igrica je GTA, sve ostalo se može napravit slično ili bolje od postojećih.

    • pleto

      @mika76, 10.03.2023 - 08:53

      Meni stavrno nisu jasni ljudi ako ti koji misle da se jedna takva franžiza može preko noći poslat u mirovinu. Evo EA je prije par godina napravila Apex, igru koja je po meni bila 3 puta bolja od tadašnjeg Cod-a i po napucavanju i po movement-u i po nekim novim stvarima koje se dotad nisu viđale u drugim BR igrama… i šta se dogodilo? Da li je to poslalo CoD u penziju??? Prije će taj isti superiorniji apex otić u penziju nego Cod.

  • Emexs

    09.03.2023 - 10:31

    Da oni ponude bilo sta, Sony nece pristati jer je ovdje borba “ega” i svi znamo da Microsoft ima COD kao konkuretna firma kakav prvi utisak ta informacija ostavlja na potrosace o tome se radi shodno tome i o zaradi.

  • Mamba_

    09.03.2023 - 11:28

    Pa zar nije već dugo godina CoD bio favoziran na PS konzolama i uvijek dobijao ekskluzivan sadržaj na toj konzoli i neke dodatne stvari.

    • MeDoNjA

      @Mamba_, 09.03.2023 - 13:23

      Ni xbox ni pc nemaju opciju da ugase crossplay (u najnovijem delu), a PS ima , tako da verovatno po sebi znaju sta bi microsoft mogao da uradi …

    • vragec25cro

      @MeDoNjA, 09.03.2023 - 15:35

      Pricas gluposti.Ja kad zelim da igram samo protiv xbox igraca Cod mw2 2022 iskljucim crossplay,bas neki dan to napravio.

    • MeDoNjA

      @vragec25cro, 09.03.2023 - 19:32

      Onda su dodali , nije postojao pre nekoliko meseci , ja sam licno na pc-u probao tad kad ga nije bilo , ne pricam u prazno znam da ga nije bilo, jos se polemika cela na reddit-u vodila oko toga , vrerovatno su ga do sad dodali jer je malo glupo da ps ima , a drugi nemaju

    • vragec25cro

      @MeDoNjA, 09.03.2023 - 19:33

      Za pc nemam pojma ja pricao za xbox posto si i njega spomenuo a znam da ima:)

    • Agent

      @Mamba_, 09.03.2023 - 14:23

      Da i vrijeme je da Microsoft ih kupi i makne tu ekskluzivu

  • Bogy

    09.03.2023 - 12:55

    To opće nije neka tajna, Ps je od samog početka radio sve kako bih stopirao akviziciji. Isto bih xbox na njihovom mjestu radio da ps kupuje ab.

    • Rick Sanchez

      @Bogy, 09.03.2023 - 14:16

      Riječ ”bih” ti ide samo kad govoriš u prvom licu.

    • Zoran Zabac

      @Rick Sanchez, 09.03.2023 - 15:09

      hahaha meni su sve gramatičke pogreške OK osim ove kad se “bih” koristi izvan prvog lica…onda bolje koristit “bi” za sva lica množine i jednine 😅

  • KidacMamice

    09.03.2023 - 13:12

    Vjecna prepucavanja decki i cure! Imam osjecaj da bumo mi gameri najebali a oni se buju polizali, kak bi se reklo nejde vrag na mali kup srat. Svi samo da oberu vrhnje a kvalitete nigdi(cast iznimkama)!

  • IgorBiH

    09.03.2023 - 14:51

    Ovo je egzistencijalno pitanje za Sony. Neki dan je izašla vijest da mnoge Sonijeve ekskluzive ne bi mogle biti finansirane bez CoDa. CoD je kao Ronnie O’Sullivan u snookeru, čovjek koji je veći od igre, tako je i CoD zamalo veći od industrije. Soniju se trenutno svijet ruši i ovo bi mogla biti prekretnica u postojanju i razvoju kompanije uopšte. Za 5-6 godina odoše svi na novi Xbox brale moj a Sony ostade u tami. Nije šala.

    • vragec25cro

      @IgorBiH, 09.03.2023 - 15:37

      Koji vražji Xbox,nemožeš 150 milja ljudi(otprilike prodanih ps4) prebaciti na drugu platcormu je4 im nepotrebno.Znam po sebi i hrpi drugih koje znam da igraju na jednoj platformi.

    • symbi0n

      @IgorBiH, 09.03.2023 - 22:26

      Zbog ovakvih izjava mas Bosance smatraju glupima. Eto raspast će se PS jer će CoD otići na Xbox. Iduća izjava ti je vjerojatno da Hajduk iduće godine osvaja titulu.

    • symbi0n

      @symbi0n, 09.03.2023 - 22:32

      I još jedna stvar. Ako je stvarno 40% igrača CoD-a na PS platformama, zar netko misli da će Microsoft počinit takav financijski harakiri i odreći se tolike love. Ili su toliko optimistični da misle kako će svi odjednom prodati PS i kupiti Xbox? Spametujte se, ovo su sve korporacije, samo lova se gleda. Oni kupuju AB jer donosi lovu. A donosit će manju lovu ako škartajtu ogroman broj igrača. Mislite stvarno da će platit toliku lovu za studio i onda reći, ne trebaju nama vaši novci, osim ako ne dolaze preko naše konzole.

    • IgorBiH

      @symbi0n, 10.03.2023 - 02:43

      Pa Sony kaže da su im zapravo ponudili samo još nekih 5 godina a ne 10 kako oni pričaju, dakle taman kad budu izlazile konzole slj. generacije, koje li slučajnosti. Sve u cilju da se tad igračima prezentiraju 2 mogućnosti, kupite Xbox da nastavite igrati CoD ili nemojte. Znam šta će moj izbor biti tada sigurno.

    • PS2MASTE®

      @symbi0n, 10.03.2023 - 10:24

      Elder Scrolls i Fallout su veliki na PS pa su svejedno odlučili da vise ne izlaze za PS. To sto je MS ponudio je samo mazanje ociju

    • symbi0n

      @PS2MASTE®, 10.03.2023 - 12:54

      Da. Ali idući ES i Fallout izlaze za nekih 100 godina. Plus od trenutne Bethesde ne znam šta očekivati, ja sam teški pesimist po pitanju budućnosti tih franšiza. Probao sam ES online, nije ni do koljena Skyrimu i svemu šta je došlo prije. Xbox treba ekskluzive, koje ne znaju sami napravit, te se ovim potezom nadaju da će više ljudi kroz ove godine privući na svoju konzolu. CoD izlazi stalno, ne mogu se oni odreći tolikog kolača tek tako, pogotovo jer im zbog modela pretplate prodaja igara za vlastite konzole ne donosi previše love, kao ni sama pretplata. Slažem se i s komentarom da bi mogli u budućnosti kroz 10 godina prebaciti CoD skroz na Xbox, ali tko zna šta će tada biti popularno. U ovom trenutku, njima treba prodaja CoD-a na PS-u samo zbog bilance, inače će im kroz njihovu konzolu trebati 50 godina da se isplati ta akvizicija.

    • PS2MASTE®

      @symbi0n, 10.03.2023 - 23:37

      Nema to veze kad izlaze. Neće više biti na PS-u nit Nintendu.

  • Dragan[MKD]

    09.03.2023 - 14:54

    Osobno smatram da bi Sonyjeva pozicija na tržištu EUa prijava “oslabivanje”, 80 posto je previše da bi neka tvrtka imala praktički dominantna pozicija. I tu je najveća kvaka, regulatori to smatraju kao neopravdani razlog za brigu, kad bi situacija bila drugačija i da je Xbox na 80 posto udio tržišta, tada bi akvizicija ne bi prošla. To je zapravo validni razlog, to ne bi prošlo u bilo koju industriju.

  • Zoran Zabac

    09.03.2023 - 15:05

    Smatram da se preuveličava COD. Ako Sony ima 10 godina da napravi zamjenu za COD, napravit će bolju igru od COD-a, koji btw uopće nije toliko dobra igra koliko mu pogoduje splet okolnosti na tržištu. Ta priča da će ljudi mijenjat platformu samo zbog jedne igre je glupost. Pa nije baš da se kod odabira konzole vodim jednom igrom. Ako sam posjedovao PS unazad par generacija i potrošio na profilu par tisuća €, ne pada mi na pamet započinjat sve od nule na novoj platformi zbog jedne igrice. U prijevodu, Sony bi trebao bankrotirat da bi se odlučio prijeći na neku alternativu. S druge strane, COD je ovoliko velik upravo zbog PS platforme pa bi shodno tome COD “smršavio” drastično, a s druge strane PS je toliko jak brend da može paralelno nametnut svoj odgovor na COD. Npr. battlefield je bolja igra od COD-a. Dakle uopće nije toliko teško napravit bolji proizvod, naročito ako ti je to biti ili ne biti kako naglašava Sony. Dapače, mislim da bi se Xbox uvalio u provaliju ovom akvizicijom – nit bi zaradili koliko misle da bi, nit bi naštetili PS-u koliko Sony tvrdi da bi.

    • vragec25cro

      @Zoran Zabac, 09.03.2023 - 15:38

      Napokon neki pametan komentar. 🙂

    • moordrak

      @Zoran Zabac, 09.03.2023 - 19:52

      Crash Bandicoot, Guitar Hero, Tony Hawk’s, Spyro, Skylanders, World of Warcraft, StarCraft, Diablo, Hearthstone, Heroes of the Storm, Overwatch, Candy Crush Saga…To su samo neki od naslova u vlasništvu AB-a. Da ne spominjem i mnoštvo studija. To što ti ne bi započinjao neke nove stvari u životu je tvoja stvar. Ti im ionako nisi ciljana skupina nego mlađe generacije. Kada bi danas počinjao sa građenjem svoje biblioteke igara otišao bih kod onog tko mi nudi više za manje para. Već dugo vremena to nije Sony. Vidiš, toga se oni boje.
      Ako se Sonyu tresu gaće, znači da tu ipak ima nešto više od puke akvizicije još jednog konglomerata. Zaboravio si u potpunosti da je AB ogromna tvornica novca. Ne kupuje MS tek tako, jer im se digla ona stvar, nego su izračunali da će dugoročno generirati još veći profit svojim vlasnicima. Sony je sjeo na vlak “fer tržišnog natjecanja” jer je vidio da je vrag odnio šalu.

    • IgorBiH

      @Zoran Zabac, 10.03.2023 - 02:47

      Sony je zadnja kompanija od koje bi očekivao da napravi alternativu najuspješnijem FPSu svih vremena. To se neće dogoditi nikad pa onda ni tad. A neće to uspjeti ni niko drugi. BF je bio blizu jedno vrijeme (BF3 i 4), sad je karina.

    • Zoran Zabac

      @IgorBiH, 10.03.2023 - 16:34

      BF1 najbolji fps…tako da BF nije bio blizu, nego je u zadnjih 10 godina barem 5 godina imao bolji fps od aktualnog COD-a 🙄

    • IgorBiH

      @Zoran Zabac, 11.03.2023 - 05:53

      O prodaji govorim, naravno. 🙄

  • moordrak

    09.03.2023 - 19:33

    Gaming je velik i unosan bussiness. Nemojmo biti naivni. Sonyu radi guza k’o meduza sa razlogom. Digla se cijela bura oko samo jedne igre no svi zaboravljaju da je Activision Blizzard velika tvornica novca. Call of Duty nije posebno dobra igra, niti je posebno nagrađivana ali je zato jedna od top pet najbolje prodavanih igara unatrag nekoliko godina. Svima koji imalo prate bilo kakva tržišna kretanja kristalno je jasno o čemu se ovdje radi: Isključivo o novcu.
    Nije teško proguglati što to sve AB ima pod sobom i što bi to značilo za Sony kada bi potpali pod Microsoftovu dirigentsku palicu.
    Moje osobno mišljenje je da bi ovakva mamutska akvizicija bila štetna po gejmig općenito jer bi se Microsoft domogao jednog od najvećih igrača industrije. Akvizicijom velikih franšiza se ne stimulira ništa osim još veće pohlepe. Nove ideje padaju u drugi, treći peti plan, dok “ziher” naslovi svake godine mlate sigurnu lovu. Nije ni Sony anđeo po pitanju dotoka novca. Ipred MS-ovog nosa su kupili Bungie. Ponovno, ziher akvizicija. Vidjeti ćemo što vrijeme donosi. Zbog ovakvih “okrupljivanja” lagano gubim vjeru u gejming kao vid zabave. Novac nije dobar motiv za pobuđivanje kreativnosti…

    • PS2MASTE®

      @moordrak, 10.03.2023 - 10:22

      Microsoftu “guza ko meduza” radi jedno 10ak godina. Trenutno imaju vise studija od Sonya i nisu u stanju i dalje se pribliziti im. Dakle, koliko jos MS treba studija da se priblizi Sonyu il Nintendu, 5, 15, pola industrije? Samo pokazuje koliko je Phil Spencer idiot i nekompetentan i nesposoban za rukovoditi onolik broj studija koji trenutno ima.

    • moordrak

      @PS2MASTE®, 10.03.2023 - 19:04

      E da je Sonyu jedan takav idiot i nekompetentan i nesposoban ala Phil Spencer! Di bi im bio kraj! Tanto je on MS-u donio milijarde pa ti druže pjevaj koliko god ‘oćeš. 😎

    • PS2MASTE®

      @moordrak, 10.03.2023 - 23:39

      Nadam se da neće bit i sve ode k vragu. Donio milijarde? Prihod, da, al ne i profit. Pa ti pjevaj kolko oš.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?