HCL.HR

Sony naglasio – odluka o DRM-u za PlayStation 4 igre je na izdavačima

Renato Pedišić 13.06.2013.   •   12 komentara


Iako je prije i tijekom E3 konferencije Sony pompozno najavio kako PS4 neće nametati DRM na rabljene igre, ispada da te tvrdnje nisu u potpunosti transparentne. Krajnja je odluka ipak na izdavaču.

Iako PlayStation 4 sam po sebi neće blokirati rabljene igre ili dodatno naplaćivati njihovo korištenje, izdavači koji nisu izravno povezani sa Sonyjem će svejedno moći nametnuti nekakve restrikcije koje bi ograničile igranje rabljenih primjeraka igara. Takve je informacije naglasio Jack Tretton, šef američkog odjeljka Sony Computer Entertainmenta, izjavivši:

“Odluka o DRM-u za third-party izdavače će biti na tim izdavačima. To nije nešto što možemo kontrolirati, diktirati ili upravljati time. Imat ćemo besplatne igre, na konzoli će postojati svaki potencijalni poslovni model, ali opet, na njima je i na njihovom odnosu s kupcima donijeti odluku koja im najviše odgovara. Mi ne diktiramo takve stvari, mi im samo dajemo platformu na kojoj mogu izdavati igre.”

Neko vrijeme poslije Trettonove izjave, viši direktor korporativnih komunikacija u Sonyju Dan Rice, malo je pojasnio prvotnu izjavu naglasivši kako se ona odnosi isključivo na igranje online igara te je rekao:

“Online Pass program za PlayStationove first-party igre se neće nastaviti na PlayStationu 4. Slično kao na PS3-u, nećemo diktirati online strategiju za rabljene igre za naše izdavačke partnere. Kako je najavljeno sinoć, PS4 neće imati nikakve restrikcije za korištenje rabljenih igara na disku. Kada igrač kupi PS4 disk imat će pravo koristiti taj primjerak igre pa će tako moći prodati igru, zamijeniti ju, posuditi prijatelju ili ju zauvijek zadržati.”

Pitanje ostaje koliko Sony zapravo može kontrolirati izdavače kojima praktički daje slobodne ruke za bilo kakav vid zabrane povezan uz igre. Još nije sasvim sigurno hoće li se eventualne restrikcije svesti samo na multiplayer kategoriju igara ni kolike su mogućnosti da drugi izdavači koji izdaju igre na PlayStationu 4 nametnu restrikcije i za singleplayer dio igre.

Komentari (12)

 • Zeus_CM

  13.06.2013 - 09:55

  Sasvim logično. Sony ostaje neutralan, ne želi nametati obavezan DRM niti tjerati izdavače igara da ne smiju postavljaju DRM na svoje igre… poput PC platforme. Zbog toga izdavači će obožavat PS4 jer imaju dosta slobode oko toga kako će naplaćivati svoju igru i žele li je zaštiti tom metodom.

 • Resycler

  13.06.2013 - 10:14

  Koliko sam shvatio prateči E3 prošla 2 dana, PS4 može pokretati sve igre na fizičkim medijima (BR diskovima) bez ikakve potrebe za internet povezivanjem. Prema tome, third-parti izdavači ne mogu nametati nikakav DRM na single-player dio igre, što je sukladno s politikom koju je Sony provodio do sada na PS3.
  Suck your XBoner Micro$cum.

 • JaBitiTarzan

  13.06.2013 - 10:47

  Ta frka oko preprodaje polovnih igara me ne interesuje pošto ne igram originalne igre, samo piraterija.

  • PppPP

   @JaBitiTarzan, 14.06.2013 - 17:50

   ako za ps3 je tribalo 4-5-6 godina da izađe modifikacija za igranje piratskih igara, mislim da će za ps4 trebati još više nažalost. Ali svejedno ako budem uzimao konzolu na božić, uzimam PS4.

 • Resycler

  13.06.2013 - 10:59

  Me666 – dobar komentar. Takva mogučnost ostaje izdavačima ali npr. Bllizard izdaje offline DiabloIII single player za PS3/PS4, tako da nisi izabrao adekvatan primjer, a mislim da je Sony igrao veliku ulogu u takvoj odluci. Time will tell…

 • grgoljblaster

  13.06.2013 - 12:02

  Iako sam odavno navikao da ne mogu da prodajem svoje igre (kupujem Steam naslove), konzole su uvek imale tu mogucnost i za mene je to bila njihova pozitivna strana, zajedno sa velikim brojem local co-op igara. S obzirom da se sada sve agresivnije potencira online multi cak i na naslovima koji su ranije imali splitscreen a sad i blokiranje pozajmljivanja/prodaje igara, "next-gen" me sve manje impresionira 🙁

 • SuperWarrior

  13.06.2013 - 12:49

  Meni se ćini da će Xbox popušiti borbu sa PS4.

  • l)oolvl

   @SuperWarrior, 13.06.2013 - 12:53

   to se svima čini, ali ja mislim da su te dvije konzole sličnije nego što većina ljudi trenutno misli; kao što su i dosad bile.

 • Me666

  @Lazy, 13.06.2013 - 10:24

  PlayStation 4 sam po sebi neće nametati, niti će to raditi Sony sa svojim igrama, ali što ako dođe jedan Blizzard i istu stvar napravi s Daiblom 3 na PlayStationu 4 kao što je napravio na PC-u? Itekako je moguće ograničiti igranje Singleplayer komponente prisilnim spajanjem na internet bez obzira na to što konzola može ili ne može, a takvom se praksom ne mora koristiti samo Blizzard, ili Blizzard uopće, ali nekom trećem možda to opet padne na pamet u istom ili sličnom obliku. Sony neće nikome diktirati poslovni model što prevedeno znači da svatko može raditi što želi na PlayStationu 4. Barem ja tako to vidim. Uzmimo primjer bilo kojeg multiplatformskog izdavača koji izdaje na Xboxu One i na PlayStationu 4. Na boxu mu je otvorena mogućnost blokiranja rabljenih igara čime mu se povećava zarada. Na PlayStationu mu je takvo što omogućeno slobodom izbora poslovnog modela. Što misliš što će ta firma napraviti?

 • liam

  @Lazy, 13.06.2013 - 10:39

  Kada je jedan EA odbacio svoj on line pass,onda ne virujem da ce itko vise to pokusavati. Pogotovo ako ps4 bude vodeca konzola…

 • Zael

  @Lazy, 13.06.2013 - 11:42

  po onome što sam čitao sa strane a što se da zaključiti i iz ovog teksta- nije stvar u rabljenim igrama već čisto u online ativaciji igara svaki put, check in-ovima svakih nekoliko sati itd. (??) jer ako zbilja u pitanje dođe i korištenje rabljenih igara i na playstationu onda mislim da je sony igrao poprilično prljavo na e3-u kada su microsoftu u inat obećali da ćemo moći igrati rabljene igre i to bez stalnog onlinea – a isto ne mogu i ne žele garantirati

 • liam

  @Lazy, 13.06.2013 - 15:02

  Sve ostaje isto kao na ps3,tako su i rekli.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?