HCL.HR

Sony naplaćuje Epic Gamesu implementaciju cross-play opcije u Fortniteu

Zoran Žalac 04.05.2021.   •   11 komentara   •   Industrija videoigara


Sudski spor između tvrtki Epic Games i Apple iznio je na vidjelo niz do sada nepoznatih informacija, između ostaloga i o Sonyjevom naplaćivanju cross-play opcije u Fortniteu.

Mogućnost igranja multiplayera na PlayStation konzolama s igračima na drugim platformama (Xboxu, Switchu i PC-u) postoji još od jeseni 2018. i primjenjuje se na sve više igara. No, možda se sjećate kako je tvrtka Sony bila izrazito protiv takozvanog cross-playa, za razliku od Microsofta i Nintenda. Pravdali su se tada kako uz cross-play svojim korisnicima ne mogu osigurati standarde sigurnosti poput onih unutar PlayStation mreže, no kraju su popustili nakon što su Microsoft i Nintendo marketinški počeli iskorištavati podršku za cross-play u svoju korist. No, sada pak saznajemo u čemu je stvarno bio problem i pod kojim su uvjetima u Sonyju popustili.

Sudska dokumentacija u parnici između Epic Gamesa i Applea (vezana uz tzv. Free Fortnite pokret) otkrila je razne interne odnose Epica i njihovih partnera, pa tako i Sonyja. Iz korespondencije dvaju tvrtki može se primijetiti kako se Sony svim silama protivio otvaranju multiplayera prema drugim konzolama, dok su u Epicu bili uvjereni da mogu prisiliti Sony na promjenu politike s obzirom da je njihov Fortnite jedna od najunosnijih igara na PlayStationu.

Dakako, sa Sonyjeve strane problem je bio u tome što bi igrači mogli igrati Fortnite na PlayStationu, a kupovati i plaćati dodatne sadržaje za igru na drugim platformama, čime Sony ne bi dobio proviziju. Naime, Epic u sklopu cross-playa nudi i cross-wallet preko kojega igrači Fortnitea mogu kupiti sadržaje na jednoj platformi i koristiti ih na drugoj.

U Sonyju na cross-play pristali u konačnici pristali, ali pod uvjetom da im je osigurana svojevrsna odšteta ako igrač troši novac na drugoj platformi, a igra na PlayStationu.

“Sony ima stavku po kojoj se traži da im mi plaćamo proviziju na prihode drugih platformi u slučaju kada se korisniku na PlayStationu omjer plaćanja preko svih platformi ne podudara s vremenom igranja na PlayStationu. Ako se netko primarno igra na PlayStationu, ali plaća na iPhoneu, Sony traži kompenzaciju za to.” – otkrio je šef Epic Gamesa, Tim Sweeney.

Nije poznato primjenjuje li se ovakav dogovor sa svim strankama koje žele omogućiti cross-play u igrama za PlayStation konzole.

Komentari (11)

 • darkness666

  04.05.2021 - 10:33

  Sony oduvijek bio i ostao smrad…

  • Zoran Zabac

   @darkness666, 04.05.2021 - 13:05

   Sony zeli svojim igračima osigurati standarde sigurnosti…kako mozeš reć smrad?

  • vragec25cro

   @Zoran Zabac, 04.05.2021 - 13:12

   A šta su onda stavili Discord preko kojega cete se moci spojiti s “piratima i varalicama”?

  • Zoran Zabac

   @vragec25cro, 04.05.2021 - 13:37

   Oni će varalice držat dalje od svojih igrača kao i uvijek

  • Wolfman

   @Zoran Zabac, 04.05.2021 - 13:57

   Zašto ljudi toliko ustraju u fantazijama da su megakorporacije njihovi prijatelji ili još bolje zaštitnici? Kompanije koje proizvode i prodaju igru su na kraju dana upravo to – kompanije, koje kao i svaka druga kompanija žele što više zaraditi i sukladno tome vuku poteze koji su prije svega usklađeni s njihovim vlastitim interesima, a ne s interesima konzumenata njihovih proizvoda. Nekada su ti interesi usklađeni, no nekada i nisu, kao što je ovdje slučaj. Jedino što je Sony ovdje htio osigurati je stabilnost jednog nezanemarivog izvora prihoda. Sve ostalo su priče za malu djecu.

  • IgorBiH

   @darkness666, 04.05.2021 - 13:20

   Nije nikakav smrad već se to zove biznis. Cilj je zaraditi pare, biti profitabilan i održati dominantnu poziciju na tržištu. Nazad u školu.

 • Agent

  04.05.2021 - 10:47

  Nije čudo šta su htjeli ostalo manje plaćat

 • Pararera

  04.05.2021 - 13:15

  Nije mi jasno kakve veze ima Epic-Sony odnos u tužbi protiv Applea

  • Zoran Žalac

   @Pararera, 04.05.2021 - 13:42

   Sud ide toliko u širinu da su tražili predsjednika Epica da im pojasni što je konzola… Fortnite je dostupan na raznim platformama gdje Epic isto plaća proviziju, očekivano je da će se to gledati.

 • Sinek

  04.05.2021 - 15:04

  glup naslov clanka

 • mg

  04.05.2021 - 17:57

  Lol.*Epic Gamesu plaća implementaciju cross-play opcije u Fortniteu za vlastitu igricu:)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?