HCL.HR

Sony nudi isprobavanje svojih igara – za sada samo u Britaniji

Zoran Žalac 04.10.2021.   •   4 komentara   •   Industrija videoigara


Sony Interactive Entertainment prošloga je tjedna predstavio prvo isprobavanje punih igara vlastite produkcije. Nažalost, samo u jednoj regiji.

Nekoliko je načina da se igre isprobaju na PlayStation konzolama bez da ih se zapravo kupi. Ako igra ima demo verziju, možete ju isprobati na taj način. Nekima je opcija i PlayStation Now preko kojega se dobiva pristup katalogu igara na temelju mjesečne pretplate. Zatim imamo razna alpha/beta testiranja igara te u rjeđim slučajevima – free trial isprobavanja.

Najčešće se mogu isprobati Ubisoftove igre te neki popularniji multiplayer naslovi poput Overwatcha. No, čini se da će Sony ubuduće nuditi isprobavanje igara iz svoje produkcije. S time su već krenuli, ali za sada samo na području Velike Britanije.

Za početak nude isprobavanje dvaju igara: Death Stranding Director’s Cut i Sackboy: A Big Adventure. Death Stranding se može isprobati i na PS4 i na PS5, na ukupno šest sati. Sackboy se nudi samo u verziji za PlayStation 5, a može se zaigrati na ukupno pet sati.

Razlika između demo verzije i triala je u tome što trial praktički nudi cijelu igru – samo što ju možete igrati na ograničeno vrijeme, a kad vam isprobavanje istekne ne možete igrati ponovo nego igru morate kupiti da biste nastavili s igranjem.

Nažalost, Sony s ovim sustavom nije baš velikodušan kao drugi izdavači te je za isprobavanje navedenih igara naveo jednu stavku koja bi mnoge u startu mogla odbiti od samog igranja. Naime, tajmer za isprobavanje ne pokreće se prilikom prvog pokretanja igre, nego u trenutku kad počne preuzimanje iste. Dakle, u 5-6 sati isprobavanja uračunava se vrijeme potrebno za skidanje igre – što bi korisnicima sa sporijim internetom moglo predstavljati problem.

Doduše, korisnici su već pronašli trik kako izbjeći ovu bedastu odluku. Sve što trebaju napraviti jest napraviti dupli račun u podržanoj regiji – jednom kad se igra preuzme s prvim korisničkim računom, treba ju samo pokrenuti s drugim korisničkim računom da bi se tajmer resetirao.

Komentari (4)

  • Bronson

    04.10.2021 - 12:52

    Koja van serijska glupost sa pokretanjem tajmera prilikom skidanja.

    • Moonlight22

      @Bronson, 04.10.2021 - 12:56

      Doslovno – vrlo dobra ideja, ali provedena na najgluplji mogući način.

  • mg

    04.10.2021 - 13:07

    Kao da sony nudi za isprobavanje od svojih igara nešto dobro– za sada nema komentara:)

  • Mrky

    05.10.2021 - 03:25

    Ovo je odlicna stvar za gamere koji se dvoume oko igara, kod mene vecinom ne utjece isprobavanje igre, pri odluci da li cu kupit igru. Vjerujem da veliki first party naslovi nece imati ovu opciju. 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?