HCL.HR

Sony otključao dodatnu snagu PlayStation 4 konzole za developere

Igor Belan 30.11.2015.   •   9 komentara


Dvije od osam procesorskih jezgri PlayStationa 4 dosad su bile zaključane za rad operativnog sustava konzole, no developeri sada imaju jednu jezgru više za same igre.

Centralni procesor PlayStation 4 konzole sadrži osam jezgri, ali samo šest ih je na raspolaganju developerima igara. Ostale dvije služe operativnom sustavu konzole koji cijelo vrijeme radi u pozadini, čuva vam trofeje na okupu i čeka da stisnete Share tipku. Tako je barem bilo do sada.

Nakon što je Microsoft sličnu stvar napravio ranije ove godine na Xboxu One, preko vikenda je iz više izvora potvrđeno da je Sony nedavno otključao sedmu procesorsku jezgru PlayStationa 4 dajući je na raspolaganje developerima. To u prijevodu znači da će developeri moći iscijediti još malo slatkog, slatkog soka iz PS4 konzole da učine svoje igre mrvicu impresivnijima u nekim segmentima.

Informacija dolazi s Beyond3D foruma i povjerljivih izvora Digital Foundryja, ali Sony nije odlučio službeno poslati objavu za novinare s konkretnijim detaljima, što i nije neobično za ovakve stvari koje se obično šire internim kanalima u krugovima Sonyja i razvojnih studija. No budući da službene objave nema teško je iole preciznije procijeniti kakve će beneficije omogućiti otključavanje te dodatne jezgre za igre ili kako će se to odraziti na rad OS-a koji je dosad ovisio o istoj.

Kakav god efekt ovog otključavanja na kraju bio, on se najvjerojatnije neće nikako odraziti na postojeće igre čiji je kod pisan sa šest jezgri na umu. Jedino ako se određeni studio odluči na pisanje ažuriranja za igru kako bi iskoristio tu dodatnu snagu. Promjena će se eventualno moći osjetiti na igrama koje ćemo igrati sljedeće godine, iako bi nama kao igračima tih igara ta promjena zapravo trebala biti nevidljiva.

Također ostaje pitanje je li developerima igara sada cijela jezgra u potpunosti na raspolaganju ili će se do neke granice dijeliti resurse s operativnim sustavom. Tako je to odradio Microsoft na Xboxu One koji sedmu jezgru dijeli s OS-om po potrebi, a po izvorima Digital Foundryja postoje naznake da će slična situacija biti i na PlayStationu 4.

Prisjetite se malo neke igre koja je na momente imala neugodan framerate na PlayStationu 4 i napišite nam ispod u komentarima – koja je to igra kojoj bi najbolje sjeo jedan update kojim iskorištava tu dodatnu jezgru?

Komentari (9)

 • IvanDado

  30.11.2015 - 20:42

  😀

 • simesmojver

  30.11.2015 - 22:02

  Slatki, slatki sok. Odmah sam pomislih ovo je Igor napisa.

 • VladoShady 980

  30.11.2015 - 22:23

  Zar im je vec do cedjenja doslo, haha….Na sta spade PS, da mu je glavna konkurencija sokovnik 🙂

 • Pero Zdero

  01.12.2015 - 13:52

  Iskreno, nisam puno igrara ni vidio na ps4 jer pc imam ali zbilja mislim da danasnje igre uopce ne izgledaju lose ni kakve su sada.
  Ako se malo potrude moze svaka igra pristojno izgledati na postojecsm hardweru. Mene vise zabrinjava nedostatak ideja za dobru igru da se prekine vise sa silnim nastavcima iz godine u godinu. Tri nastavka max i pravi nesto novo, nesto divlje… 🙂

 • ChronoCross

  01.12.2015 - 17:14

  pa to je dobro 🙂 dvije godine je konzola na tržištu i bilo bi glupo da su odma sve otključali a ovo možda ima veze i sa VR-om, u svakom slučaju dobro je za developere a i za nas koji imamo ps4 🙂

 • Boris111

  06.01.2016 - 14:10

  Sad ce da radi bolje mašina

 • VladoShady 980

  @Raichucuca2, 01.12.2015 - 20:30

  Znaci tebi je bolje da ti konzola ima 6 umjesto 8 procesorskih jezgara, ti il imas 10 godina ili si paglu

 • john_marston

  @Raichucuca2, 01.12.2015 - 22:29

  paglu? misliš upglu? ti ili imaš 10 godina ili si glup

 • ChronoCross

  @Raichucuca2, 02.12.2015 - 15:47

  meni to ne igra preveliku ulogu 6-7-8 jezgri kupio sam ps4 jer sam veliki ljubitelj igara i igram ih već jako dugo, pa mi je više bitna priča i druženje sa frendovima, što se tiče grafike i same mugućnosti konzole ne patim od toga jer sam također kupuio ps4 zbog novca kojeg ljudi danas nemaju pa tako i ja, samo sam si uštedio par godina igranja novih i nadolazečih igara bez da razmišljam koliko para trebam da kupim novi procesor, rame, grafičku… da bi mogao nešto pokrenuti na pc-u, e sad što se tiće ove teme gore logićno je da nisu otključali sve procesore jer bi im konzola isparila za godinu dvije a ovako radi marketinga i para se to radi postepeno da je glupo je ali tako svijet danas funkcionira… nemam 10g. ali sam ih imao i bilo je ljepo 🙂 jer su i konzole i pc bili u istom rangu pa nije bilo ovakvih pametnih koji vrijeđaju druge a istina je da nemaju pravi argument, pa đabe ti tvoje godine imao ih ti 10 ili više ako nisi zrel u glavi 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!