HCL.HR

Spider-Man više neće biti dio Marvelovog filmskog univerzuma jer novac je prokleta stvar

Zoran Žalac 21.08.2019.   •   25 komentara   •   Filmovi i serije


Sony i Disney posvađali su se oko Spider-Man franšize što je rezultiralo izbacivanjem čovjeka-pauka iz Marvelovog filmskog univerzuma.

Sve je do jučer izgledalo idealno za Spider-Mana. Zadnji film postao je najunosniji film tvrtke Sony Pictures, a završna scena tog filma postavila je pozornicu za uzbudljivi nastavak. Međutim, tvrtke Disney i Sony Pictures nisu se uspjele dogovoriti oko suradnje u budućnosti, što je rezultiralo razilaženjem te izbacivanjem Spider-Mana iz Marvelovog filmskog univerzuma, a samim time i nekih budućih Avengera, ako ih bude.

Prema neslužbenim navodima, Disney je predlagao nove detalje ugovora po kojemu bi više ulagali u nove Spider-Man filmove (pola-pola sa Sonyjem), ali bi isto tako uzimali i veći postotak zarade. Sony navodno nije pristao na to nego su predložili da se suradnja nastavi po postojećem ugovoru.

Danas je pak Sony Pictures izašao sa službenim priopćenjem u kojemu navode da su razočarani ovakvih ishodom, ali da je to u konačnici Disneyjeva odluka, a ne njihova. Nisu spominjali nikakve financije već su izjavili kako je jedan od razloga za razilaženje taj što Marvelov producent Kevin Feige vjerojatno ima previše posla da bi se fokusirao na intelektualno vlasništvo koje Disney ne posjeduje.

No, što točno razvod Disneyja i Sony Picturesa znači za Spider-Mana? Stvari nisu katastrofalne jer će Spider-Man vjerojatno nastaviti ondje gdje je stao u Far From Home. Spominje se da Sony ima barem još dva Spider-Man filma u planu, a izgledno je da će glumac Tom Holland glumiti u oba ta filma jer je navodno potpisao novi ugovor prije jučerašnjih događaja.

No, u budućim Spider-Man filmovima zasigurno nećemo više viđati likove iz ostalih franšiza Marvelovog univerzuma. Velike su šanse da vrijedi i obrnuto – Spider-Mana više nećemo viđati u Marvelovim filmovima, osim ako dvije tvrtke ne nađu nekakvo kompromisno rješenje.

Komentari (25)

  • KPsrna

    21.08.2019 - 12:11

    hmmm.. dobar mi je i legendarni stari spiderman, a i ovaj novi s avengersima također nije loš.. tak da nema gladi za spidermana, snaći će se on

  • microlightgames

    21.08.2019 - 12:13

    Steta jer ova zadnja dva spiderman filma su savrsena

    • snooker

      @microlightgames, 21.08.2019 - 16:50

      bolji su mi Raimijevi, puno bolji

    • MedoZidov

      @snooker, 21.08.2019 - 20:58

      Mozda jesu mozda nisu.ISKRENO meni su takodje bolji Raimijevi ali tada sam bio mali klinac koje je odrastalo pored tv-a i na kojem su pustali spidermana sa tobey-em i naravno da mi je prirastao srcu.I danas ga rado pogledam kada imam 19 godina.Medjutim danas su isto klinci kao ja i gledaju ovaj sa hollandom.Tako da… svako gleda iz drugacijih ociju

    • SanKa

      @snooker, 22.08.2019 - 11:30

      ne bih se slozio. ocajni su. tobey maguire je ocajan

  • BONZO

    21.08.2019 - 12:23

    Ajde barem se nadam da je gotovo sa Avengers i Diseney referencama. Silver lining.

  • Kris10

    21.08.2019 - 12:33

    Isuse Boze ovi sad nemaju ni nick furya ni tony starka,nemogu s nicim povezat pa ce opet po jadnom uncle benu hahahaah.

    UNCLE BEN: ah shit,here we go again.

  • Dragan[MKD]

    21.08.2019 - 12:54

    Vjerojatno ovih iz Disney samo će čekati da im istječe ugovor Sony/Columbia za Spiderman franchise, kao što je uradio sa Netflixa i WB za X-men.

    • lukakeanu

      @Dragan[MKD], 21.08.2019 - 14:57

      To ce se dogoditi nikad.dok god se snimaju filmovi taj lik ostaje u sonyu…..takoder ogromna stvar je ta da sony posjeduje samog lika spidermana,ne samo prava na film.mogu prestat snimat i svejedno ce zadrzat prava.

    • Wolfman

      @lukakeanu, 21.08.2019 - 15:07

      Ne posjeduje Sony lik Spidermana. Posjeduju licencu za filmove i video-igre s tim likom, koju plaćaju Marvelu odnosno Disneyu.

    • iCrazyOwl

      @lukakeanu, 21.08.2019 - 15:29

      marvel je disneyev i oni daju licence ne obrnuto…

  • tomekplejka89

    21.08.2019 - 13:09

    Super…mozda bude manje tih debilnih filmova

    • Jovan Beara

      @tomekplejka89, 21.08.2019 - 13:32

      isto sam se i ja nadao, ali već su najavili 5 za sledeću godinu

    • MightyAloy

      @tomekplejka89, 21.08.2019 - 13:32

      Šteta što se ne dogodi nešto pa da bude manje debilnih komentara na internetu.

    • tomekplejka89

      @MightyAloy, 21.08.2019 - 15:13

      Definitivno se slazem

    • undisputed_kiki

      @tomekplejka89, 21.08.2019 - 13:41

      Netko te tjera da ih gledas ili?

    • StJimmy90

      @undisputed_kiki, 21.08.2019 - 17:55

      Jedna stvar mi nije jasna. Gdje je granica? Koliko toga smeća možete probaviti prije nego što kažete dosta je!
      Ja sam bio veliki fan WW2 igara tamo u doba prvog CoD-a. Kad su počeli pretjerivati s tom tematikom, prestao sam igrati.
      Kao klinac sam bio veki fan Star Warsa. Kad su počeli štancati nove filmove, prestao sam gledati.
      S druge strane vi ne prestajete gledati to smeće što serviraju kao na pokretnoj traci.
      Rezultat toga je uništena kinematografija koja se sada svodi na proklete superjunake i kojekakve nastavke i remakove prastarih filmova.
      Prokleta katastrofa.

  • SeaNN

    21.08.2019 - 13:33

    Neka koliko god zlobno zvucilo volio bih da mcu phase 4 bute fail jel idu na full woke pristup.

  • Filip Zorić

    21.08.2019 - 14:22

    Disney je povukao fin potez tako što je pustio ovo u javnost. Očekivano publika čini njihov posao i vrši pritisak nad Sonyjem. Ne znam, ne vjerujem previše Sonyju kad je u pitanju stvaranje dobrih filmova. S druge strane, mogao je i Disney prihvatiti ovaj deal – jedina posljedica bi bila da direktori leže na malo manjem krevetu novca.

    • Dukie

      @Filip Zorić, 21.08.2019 - 16:24

      S obzirom da Didney drzi prava na sav merchandise Spiderman-a i da su novim ugovorom ( 50/50 ulaganje novaca u film i samim time dijeljenje profita od istoga 50/50 ) htjeli doci do jos vise novaca ( jer bi i dalje zadrzali prava na merhcandise ) mislim da definitivno nije krivnja Sony-a vec pohlepnog Didney-a. A sa starim ugovorom je bio omjer 95/5 ( Sony ulaze 95% pa samim time i dobiva profit 95% ) sto se ocito nije svidjelo Didney-u jer bi jadni dobivali manje novaca nakon zarade filmova s obzirom da je Far From Home imao profit oko $1billion ili mozda i vise. Dogovor izmedju njih ce pasti, samo je pitanje kakav i kako ce to utjecati na daljnje razvijanje filmova o Spiderman-u.

    • Filip Zorić

      @Dukie, 21.08.2019 - 16:58

      Prisjetimo se da i sam merchandise ogromnu zaradu donosi. Komplicirano je ovo, ali Disney ima već nekoliko filmova koji su zaradili preko milijardu ove godine. Ne bi im štetilo puno da puste Spideya na miru.

  • DiVojic

    21.08.2019 - 14:23

    Time for Tobey Maguire to return 😀

  • Demon90

    21.08.2019 - 15:03

    Ma dogovoriti će se oni za gostovanja. Previše je love u pitanju

  • deanHR

    21.08.2019 - 18:26

    Dr Strange , Black Widow i Spiderman su do danas bile
    jedine svjetle točke marvelove budućnosti a sada trećina toga ode. Ajde, i čuvare ću pogledati ali ne u kinu. Drugi dio mi je bio koma. Endgame je stvarno endgame. Nema tu više kvalitetnih likova i scenarija. Ali ajde, svih ovih godina se lagano uživalo pa se nema za čime žaliti jer svemu dobrom dođe kraj a očito je i Marvelu u mojim očima kraj došao. I to ne došao nego došao i ostat će

  • NiKra95

    21.08.2019 - 19:30

    Zadnja dva Spider-Man filma su jako dobri Marvel filmovi, tj. prvi solidan, drugi jako dobar, ali postoji nešto u podsvijesti da taj film nije u prvom planu zbog Spider-Man-a već zbog nečeg većeg, što kao filmskog univerzuma, što kao financijskog megaprojekta, što spriječava, barem mene, da se s tim likom povežeš kao individuom, uz to još i superherojem.

    Sam Raimijeva Spider-Man trilogija nije nešto kvalitetom, pogotovo kad se s odmakom pogleda (pogledao prva dva dijela početkom godine i ubilo mi je osjećaj koji sam imao godinama jer sam ih gledao kad su bili aktuelni i u to vrijeme tehnički rijetko viđeno), ali su imali neku dozu misterije koja se provlačila do samog kraja filma, dok za ove nove opet kažem znaš da su samo dio nekog većeg plana i da će kroz film pratiti neki kontinuitet Marvelovih filmova, prvenstvno po pitanju humora, koji je vrhunski, ali zbog čega znaš da film ima nešto neozbiljniji ton.

    Volio bih da se nakon Avengers sage i ovog raskida ugovora više eksperimentira s Spider-Man likom, kao što je Nolan to radio s Batmanom, da ne bude samo krava muzara na valu ranije steknute slave Marvelovog univerzuma, koji je budimo realni iznjedrio gomilu filmova, koji su većinom jako dobri filmovi, ali ih se filmska publika vjerujem već prezasitila.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?