HCL.HR

State of Decay – zombiji koji su dotrčali do milijun igrača

Zoran Žalac 05.06.2023.   •   10 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno deset godina Xbox je dobio svoju najuspješniju ekskluzivu sa zombijima koja je startala serijal State of Decay.

Igre sa zombijima doživjele su drugu mladost kad su se pojavili multiplayer naslovi kao što su Left 4 Dead i DayZ. Zombije se u društvu uglavnom tuklo na PC platformi, no onda je jedan projekt uspio privući milijunsku publiku i kao ekskluziva za konzole. Prije točno 10 godina bio je to naslov State of Decay za konzolu Xbox 360.

State of Decay bio je projekt tada nezavisnog tima Undead Labs, rađen kao igra za Xbox Live Arcade. Igrao se iz perspektive trećeg lica, s grupom preživjelih likova u otvorenom svijetu punom zombija. Igra je imala elemente preživljavanja, ali i izgradnje baze i popratnih objekata. Postojao je i sustav razvijanja odnosa/reputacije među likovima, zbog čega je State of Decay bio ambicioznija igra od većine drugih indie naslova tog vremena.

State of Decay bio ambicioznija igra od većine drugih indie naslova svog vremena.

Osim toga, State of Decay se isticao i sadržajno, s oko stotinu oružja, vozilima kojima se moglo upravljati, sustavom stealtha, itd. Takva razina ambicije bila je impresivna, ali je rezultirala time da je igra imala niz tehničkih problema. Međutim, to ju nije spriječilo da ostvari uspjeh te je tu digitalnu Xbox 360 ekskluzivu u prvih pet mjeseci zaigralo više od milijun igrača. Kasnije se taj broj povećao nakon što je igra došla i na PC platformu.

State of Decay je potom brzo prerastao u serijal. Drugi dio uslijedio je pet godina kasnije, a onda je najavljen i treći kojega još uvijek čekamo. U međuvremenu je studio Undead Labs postao dio Xbox Studios familije, što znači da je serijal sada u vlasništvu tvrtke Microsoft.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (10)

  • SPGamerAzrael

    05.06.2023 - 11:26

    Meni jedna od najdrazih igara, a tek drugi dio… koji igram jos uvijek…. ali mi je krivo za treci dio sto je zapeo u razvoju, igra definitivno treba osvjezenje grafike podrucija. Mada su ubacili dosta sadrzaja i u prvi dio i drugi…. ali se osjeti zastarjelost. Sjecam se jos kad sam igro prvi dio “Random” nasao igru na buvljaku. Ubacio u PC poceo igrati bez citanja recenzije i ikavog znanja od i igri. No moje prvo iznenadenje kad mi je lik umro i morao sam odabrat drugi bilo je ono “cek, cek toliko sam se konektirao sa ovim likom i sad je mrtav zauvijek? i tako pocinje moja avantura…” no bilo je se lijepo vratiti u dolinu nedavnu.

    • mamojebac

      @SPGamerAzrael, 05.06.2023 - 12:22

      Meni također jako odlična, možda i bolja nego 2. dio

  • Šljivovica23

    05.06.2023 - 11:57

    Kupil drugi igral sat vremena

    • Šljivovica23

      @Šljivovica23, 05.06.2023 - 11:58

      Nije za mene.

    • Antiesreg

      @Šljivovica23, 05.06.2023 - 12:59

      To ti je od “brlje” kad si mazneš šljivu sprijateljiš se sa zombijima a oni te besplatno pojedu ha ha 🙂

    • Šljivovica23

      @Antiesreg, 07.06.2023 - 20:19

      😆

  • MoGaming

    05.06.2023 - 14:58

    Kad je već načeta tema, info za sve fanove igre, izašao je dugo očekivani update 33 za State of Decay 2 i donosi dosta promjena. Možete na yt provjerit ako vam se igra opet.

    • Samson

      @MoGaming, 05.06.2023 - 20:03

      Jedna od rijetkih igara kojih sam pre-order napravio, kako me prvi dio samo navukao kao drogu, možda mi je nešto falilo malo u drugom dijelu da bude puno bolji. Ne znam, ali nisam je igrao godinama. Možda još jednom dam priliku da je pređem sa starom novom ekipom

  • vragec25cro

    05.06.2023 - 21:03

    Najbolja igra sa zombijima.meni

  • pajdo11

    05.06.2023 - 21:59

    Još se igra, top igra koja kiša živce, lethal zone je krajnje nemilosrdna avantura

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?