HCL.HR

Steam će dobiti snimanje videa u igrama, napokon

Zoran Žalac 29.05.2024.   •   5 komentara


Jedna od nadolazećih novih mogućnosti na Steamu bit će snimanje videozapisa iz igara, kakvo se već koristi na konzolama.

Steam će u budućnosti imati ugrađenu opciju (pozadinskog) snimanja videozapisa tijekom igranja, uređivanja snimljenog videa te dijeljenje istoga direktno na Steam. Mogućnost je to koja na konzolama postoji već desetak godina, a na Steamu ju iz nekog razloga još uvijek čekamo.

Ruku na srce, na PC platformi već postoje brojni načini kako snimiti i podijeliti isječke iz igara. Još od Windowsa 10 postoji ugrađena mogućnost za to, a naprednija rješenja imaju i Nvidia te AMD u svojim softverskim paketima. Neki će stoga reći kako je ovako nešto nepotrebno za Steam, ali s druge strane nije loše da Steam postaje destinacija sa svime što može zatrebati jednom PC gameru.

Uostalom, čini se kako će Steamov sustav za snimanje i sređivanje videa dolaziti s nekim posebnostima. Naime, snimanje videa u podržanim igrama doći će s oznakama za ingame događaje, tako da će korisnik na traci videa moći vidjeti koji su to dijelovi gdje se nešto značajno dogodilo bez da mora pregledavati cijeli video.

Za sada nije poznato kad će ova opcija postati dostupna svim korisnicima Steama.

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • curkass2

    29.05.2024 - 10:53

    To je čisto za potrebe Steam Decka… Mislim, naravno dobro došlo je i na standard desktop PC pošto je Nvidia bezobrazna i blokira snimanje ako nemaš updejtane drivere, smećad.

    • Zoran Žalac

      @curkass2, 29.05.2024 - 10:56

      Možda, ali mislim da je većini na Steam Decku bitnije da mogu izvući što bolje performanse i dužu bateriju, a ne da im pozadinsko snimanje utječe na jedno od toga ili oboje.

    • curkass2

      @Zoran Žalac, 29.05.2024 - 11:11

      Slažem se da su baterija i performanse bitne na Steam Decku… Kako god i dalje mislim da je glavni razlog dodavanje ovog featurea Steam Deck. Postoji veliki interes za time u zajednici, a čak je i jedan od najpopularnijih community pluginova “Decky Recorder” koji omogućava baš tu istu stvar. Kad igraš na pcu, nikad ne pomisliš “Joj, baš bi bilo super da postoji ugrađeni software za snimanje” jer je problem već riješen kao što si u članku i napisao, dok s druge strane baš to primjetiš na Steam Decku, feature je koji fali, koji odeš googlat dal postoji.

    • Dajsikeks

      @curkass2, 29.05.2024 - 22:04

      ? Kakve veze ima driveri s Shadowplay, normalno sam snimao ikao u tom trenutku nisam imao najnovije drivere

    • curkass2

      @Dajsikeks, 29.05.2024 - 22:55

      Pa zapravo, nisam siguran da je to činjenica, ali svako malo mi ne radi “Recording” i uvijek se popravi kad updejtam drivere. Generalno znam propustiti po dva-tri updejta prije nego stisnem download.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?