HCL.HR

I Steam dobiva svoju uslugu za streamanje igara, inb4 Google

Zoran Žalac 15.03.2019.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Iz Valvea su najavili kako će dosadašnju Steam Link aplikaciju proširiti tako da korisnik može streamati svoje igre gdje god se nalazio.

Streamanje igara preko interneta iliti “Netflix za videoigre” sljedeći je trend u industriji videoigara. Za njega se aktivno pripremaju Microsoft i Google, Sony već ima takvu uslugu u PlayStation Now, a uskoro će se i Steam pridružiti platformama za stream igara preko interneta. Međutim, tamo gdje ostali ne traže da korisnik ima uređaj sposoban za pokretanje igara, Steam će od igrača tražiti da imaju PC sposoban za igranje – razlika je samo u tome što igrač neće morati biti u blizini tog PC-a.

Naime, nova streaming opcija na Steamu zapravo je proširenje postojeće. Do sada se preko Steama moglo emitirati igre igre s računala na TV koji je primjerice u skroz drugoj prostoriji i nije spojen na PC – pod uvjetom da ste u istoj Wi-Fi mreži i da koristite Steam Link uređaj ili aplikaciju. Sada to ograničenje nestaje uz uslugu Steam Link Anywhere koja će omogućiti da bilo gdje streamate igre sa svog računala.

Dakle, polazna točka će u ovom slučaju biti vaše računalo kod kuće. Uz dobru internetsku vezu moći ćete se s bilo kojim Android, Raspberry Pi ili Steam Link uređajem na svoj PC spojiti gdje god se nalazili. U budućnosti također očekujemo da će streaming biti omogućen i s računala na računalo, jednako kao što sada radi u In-Home streaming opciji.

Iskustvo korištenja ove opcije prije svega će ovisiti o brzini internetske veze – i kod kuće gdje vam se PC nalazi i tamo gdje Steam Link Anywhere koristite. Međutim, jasno je da ovo povećava fleksibilnost i praktičnost tako da igrač više nije vezan isključivo za jedno mjesto.

Ovo također otvara nove ideje. Primjerice, ako želite biti dobar prijatelj, možete s nekim podijeliti svoj račun na Steamu, on si može složiti neko jeftino mini računalo na Raspberry Piu za manje od tisuću kuna te preko interneta streamati igre s vašeg računala kada ga vi ne koristite.

Dakako, nikad to neće biti 100% isto iskustvo igranja kao da igru pokrećete lokalno na kućnom PC-u, ali hej – takvih opcija nije bilo prijašnjih godina, a sada ulazimo u zlatno doba kada bi igranje moglo postati jeftinije nego prije.

Označeno sa: ,

Komentari (6)

  • Head Hunter

    15.03.2019 - 10:38

    Po očekivanome, Google se uhvatio posla! Bit će dobra vremena za gamere

  • marko1106

    15.03.2019 - 11:05

    Hmm mislim mozda su gluposti sto cu napisati ali pod nekom pretpostavkom mislim da je google kriv za to, za to što Xbox vec razmislja o novoj konzoli, što ce igre biti dotupne i za pc, i što je sony krenio u kupovinu. Tj. nadam se da ce nam google otkriti nesto revolucionarno utorak što je sve rfuge natjeralo na neke ovakve poteze da bi bili konkurencija. A google ima novaca da napravi nesto da mogu i na perilici igrati igre.

  • KhorneFlake

    15.03.2019 - 12:16

    Pa to mi daj.

  • vragec25cro

    15.03.2019 - 15:06

    Kome to treba?Ak idem u goste idem da se družim,a ne da igram igre ko doma 🙂 .Šta se tiče posla,na laptopu ima steam i igram manje zahtjevne igre koje ne igram doma.Ako se več s nekim družim radim nešto pametnijebod igranja (pijem ili jedem 🙂 )

  • Demon90

    15.03.2019 - 15:27

    Pa evo jedno pitanje jel prethodno moramo pokrenuti igru na računalu potom otići negdje i koristiti mobitel ili što god. Usput i sad je moguće streamati i na mobitel isto kao s tv-om

  • so_random

    15.03.2019 - 17:43

    Steam na aparatima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?