HCL.HR

Steam uči na greškama No Man’s Sky i postrožuje pravila za reklamiranje

Juraj Bevandić 02.11.2016.   •   9 komentara


Valve je priznao da do sada nisu bili dovoljno čvrsti u pravilima za reklamiranje na Steamu, pa su ih sada napokon postrožili i razjasnili u korist igrača.

Steam nova pravila

Valve je priznao da su pravila njihove platforme do sada bila nedovoljno specifična i potencijalno štetna za korisnike. Uputili su stoga developerima zahtjev da prilagode Steam stranice svojih igara novim pravilima, a najvažnija promjena je da svi screenshotovi koji se pojavljuju u zaglavlju moraju biti izravno iz igre.

Najpoznatiji slučaj u kojem je to bilo problematično je zasigurno No Man’s Sky zbog kojeg su Hello Games i Steam pravno terećeni zbog lažnog reklamiranja. No, to nije ni približno jedini slučaj, pa je Valve poveo primjerom i zaglavlje svog popularnog MOBA naslova Dota 2 ukrasio slikama iz igre umjesto dosadašnjih umjetničkih prikaza likova iz igre.

Ovaj potez bi mogao biti i prvi korak prema iskorjenjenju raznih prevara putem Steam Greenlighta gdje se krije najviše lažno predstavljenih proizvoda. Osim iskrenosti developera, Steam će uskoro dobiti malo vizualno osvježenje, brže alate za pretraživanje trgovine i nešto kvalitetniji sustav isticanja određenih igara.

Očekujete li da će ovo promijeniti neke stvari? Imate li vi svojih pritužbi na Steam uslugu?

Označeno sa: , ,

Komentari (9)

  • MHLBLSC

    02.11.2016 - 15:57

    Nije mi baš jasno kako će se točno znati da li je neki screenshot uzet izravno iz igre ili ne. To se zapravo može znati jedino kad je igra već izašla u prodaju, a do tad su milijuni igrača već prednaručili igru i dali svoje novce za nju.
    Ja osobno mislim da ta postroženja neće zaustaviti brojne developere od postavljanja lažnih screenshotova i slično. Bolje im je da sami naprave neke lijepe screenshotove koje će postaviti na steamu i onda dobro zarade zbog takvog lažnog reklamiranja, pa ih onda kasnije baš briga.

    • Czar

      @MHLBLSC, 02.11.2016 - 16:25

      Nije bitno kako će se znati. Bitno je da će se sve što nije direktno iz igre i što ne odgovara kupljenom sadržaju smatrati obmanom i bit će ti osnova za povrat novca.

    • MHLBLSC

      @Czar, 02.11.2016 - 17:15

      Mislim da nažalost, nikad neće biti nikakvog povrata novca zbog takvih stvari.

    • MaliMicek

      @MHLBLSC, 02.11.2016 - 16:50

      Naravno da se može znat. U većini igara se skuži odmah što je screenshot iz gameplaya a što iz trailera. Jedan od primjera kojim se možeš voditi u FPS igrama je da često uređene slike znaju biti bez HUD-a itd. Slika iz pravog gameplaya po defaultu u 99% igara ima HUD, mapu bla bla

    • MHLBLSC

      @MaliMicek, 02.11.2016 - 17:12

      Znam ja sve to za HUD i slično, ali uzmimo na primjer sljedeći scenarij: igra još nije izašla, a developeri su stavili neke screenshotove koji su navodno, prema njima “uzeti izravno iz gameplaya” . Sve do trenutka izlaska igre ti ne možeš znati da li su ti screenshotovi stvarno uzeti iz igre ili su dodatno uredeni kako bi igra grafički izgledala bolje.

    • mr-crime

      @MHLBLSC, 02.11.2016 - 21:46

      Jel ju moraš kupit u prvih 12h? Strpi se 24h i prati twitch i znat ćeš jel odgovara ili ne. Jednostavna stvar.

    • MHLBLSC

      @mr-crime, 02.11.2016 - 23:09

      Znam. Ja osobno najčešće ne prednaručujem igre. Kažem općenito za druge igrače. 🙂

  • TwinIon

    02.11.2016 - 16:38

    Lords of the Black Sun, valjd će steam mi dat natrag novac s ovim novim pravilom.

    • Czar

      @TwinIon, 03.11.2016 - 06:20

      Ma kakvi, to je izašlo pred 2-3 godine a ovo će se primjenjivati samo na igre koje se ne budu držale reda nakon što ovo pravilo počne vrijediti.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?