HCL.HR

Čini se da će Steam dobiti mogućnost skidanja igara preko privatne mreže

Zoran Žalac 28.10.2022.   •   1 komentara   •   Tehnologija


Korisnici Steama u budućnosti će vrlo izgledno moći prebacivati igre preko lokalne mreže, bez izravnog preuzimanja instalacije s interneta na svakom uređaju.

Osnivač stranice SteamDB koja nadgleda baze podataka za Steam uočio je jednu vrlo interesantnu stvar. Naime, čini se kako Valve priprema peer-to-peer preuzimanja za Steam. U prijevodu, omogućili bi preuzimanje igara preko lokalne/privatne mreže. U prijevodu broj dva, s jednog PC-ja mogli biste izravno prebaciti preuzetu igru na drugi PC, laptop ili Steam Deck.

Zašto je to dobra stvar? Kao prvo, proces bi bio brži nego kad igre na svakom uređaju morate preuzimati s Valveovih servera. Instalacija igre preko lokalne mreže bila bi znatno brža od skidanja iste s interneta.

Istina je da igre na Steamu možete lokalno prebacivati između više uređaja putem eksternog diska ili starinski – preko DVD-a, ali taj proces uključuje izradu backupa, spajanje diska, kopiranje backupa na disk i onda sve to morate ponoviti na drugom uređaju. Umjesto toga, dva umrežena PC-ja preko izravne bi veze mogla dijeliti već preuzete igre.

Nema sumnje da je ova funkcionalnost u izradi primarno zbog Steam Decka. Taj uređaj, kojega je u pola godine kupilo više od milijun igrača, dobio je veliku podršku Valvea, a razne funkcionalnosti razvijane za tu platformu na kraju koriste i igračima na PC-ju.

Označeno sa: ,

Komentari (1)

  • funky0308

    29.10.2022 - 11:39

    Cudno je samo sto to nismo dobili i ranije ali OK, neka je Steam Deck ubrzao stvari, ovo je super fora.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?