HCL.HR

SteamOS dostupan u beta verziji

Patrik1717 14.12.2013.   •   2 komentara   •   Hardver i softver


Valveov operativni sustav SteamOS dostupan je za preuzimanje i isprobavanje, iako u beta verziji od njega za sada nema velike koristi.

SteamOS operativni sustav namijenjen konfiguracijama za dnevni boravak i velike TV ekrane od danas je dostupan za preuzimanje u svojoj beta verziji. Kako je i obećano, SteamOS je besplatan, iako treba napomenuti da ga se ne može instalirati na bilo kojem računalo. Naime, da biste bootali SteamOS službeni hardverski zahtjevi su sljedeći:

64-bitni Intel ili AMD procesor
4 GB radne memorije
500 GB tvrdi disk
NVIDIA grafička kartica (AMD i Intel dobivaju podršku kasnije)
podrška za UEFI boot
USB port za instalaciju

Kao što gore vidite, beta trenutno vrijedi samo za vlasnike Nvidijinih grafičkih kartica. Međutim, uporabljivost SteamOS-a i njima je jako mala. Kako In-Home Streaming opcija streamanja igara s Windows računala još nije krenula u betu, na SteamOS-u se može pokrenuti svega nekoliko Linux naslova.

Dakle, SteamOS trenutno nema neku konkretnu namjenu, ali ako ga želite isprobati, upute za instalaciju naći ćete na službenoj FAQ stranici, a sam instalacijski paket od 960 MB možete preuzeti ovdje.

Komentari (2)

 • oskullop

  14.12.2013 - 14:55

  Samo čekam da AMD sredi driver za ovo pa da probam ovo na svom drugom sistemu mini itx steam box 🙂

 • MaliMicek

  14.12.2013 - 15:25

  Na kraju ispada barem za sada dok je u beta verziji da je ovaj OS nadograđena verzija SteamBigPicture moda, no ne sumnjam da ce se tu dodat mali milijun mogućnosti.
  hmmm 64 bitan proc ? haha dakle ništa od mene za ovaj novi OS.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!