HCL.HR

Streaming usluga GeForce Now konačno je dostupna svima, pa i nama u Hrvatskoj

Zoran Žalac 04.02.2020.   •   37 komentara   •   Tehnologija


Nvidijin odgovor na Stadia i xCloud streaming servise dostupan je od danas svim korisnicima, a to obuhvaća i našu regiju.

Budućnost streaminga igara preko platformi kao što su Stadia i Project xCloud trenutno nije dostupna većini korisnika zbog regionalnih ograničenja. No, od danas i na području Hrvatske možete igrati PC igre bez da zapravo posjedujete PC potreban za igranje. Naime, iz faze beta testiranja izašla je usluga GeForce Now, tvrtke Nvidia, te je u principu besplatna za korištenje. Ograničenja postoje, no idemo redom s objašnjenjima.

Je li streamanje na GeForce Now besplatno?

Besplatno je na jedan sat po sesiji, s tim da sve igre koje streamate morate imati kupljene ili dodane na svom računu za Steam, Battle.net, Epic Games Store i GOG. Pri tome ne možete streamati igre koje preko family sharing opcije posuđujete od drugih korisnika.

Što sve mogu streamati na GeForce Now?

Preko ove usluge možete streamati pojedine igre koje imate kupljene ili dodane na svom korisničkom računu za Steam, Battle.net, Epic Games Store i GOG. Koje su igre podržane možete provjeriti na ovoj stranici.

Na čemu mogu koristiti GeForce Now?

GeForce Now uslugu trenutno možete koristi na PC (Windows), Mac, Nvidia Shield te uređajima s Android OS-om, uključujući mobitele i tablete. Klijent za instalaciju usluge preuzimate na ovoj stranici.

Koja su ograničenja prilikom streamanja?

Ako koristite besplatnu verziju bez pretplate, ograničeni ste na jedan sat gameplaya u komadu, a ako je gužva onda morate čekati u redu da vam se oslobodi mjesto za igranje. Ne možete tweakati igru izvan igre, kao što to možete direktno na PC-u. Ne možete igrati igru posuđenu preko family sharing opcije. Možete igrati maksimalno na 1080p rezoluciji pri 60 fps-a. Ne možete igrati igre s raytracing grafikom u besplatnoj verziji usluge.

Koliko mi brz internet treba?

Iz Nvidije kažu da vam je za ugodno igranje potrebno 50 mbps. Za 1080p u 60 fps-a radit će i 30 mbps, a za 720p u 60 fps dovoljno je 15 mbps. U praksi je, dakako, više uvijek bolje, a ovo što je navedeno funkcionira samo kad sav internet promet koristite samo za stream i nitko drugi ne koristi ništa drugo na internetu.

Koliko košta pretplata za duže igranje?

Trenutno je u ponudi Founders pretplata – 5,49 eura mjesečno, a osim produženog igranja (ne i neograničenog) omogućuje i igranje uz raytracing efekte.

Označeno sa: ,

Komentari (37)

  • vragec25cro

    04.02.2020 - 19:25

    Sve u svemu bolje uzeti neku platformu za igranje i igre 🙂

    • Zoran Žalac

      @vragec25cro, 04.02.2020 - 19:29

      Jedno ne isključuje drugo. Evo npr. kupiš novu igru na Steamu, npr. 150 giga je, što s nekakvim internetom bržim ti treba otprilike sat do dva da ju skineš. A ti bi igru igrao odmah. Uz GeForce Now ju možeš zaigrati odmah, free na sat vremena, a onda kad te prođe ta želja početna, uzmeš pauzu i staviš da se igra skida i instalira na tvoj PC. Nema bolje ili lošije – korisna stvar za imati. Dakako, neće uvijek biti mjesta da možeš igrati free, ali je dobra stvar.

    • vragec25cro

      @Zoran Žalac, 04.02.2020 - 19:45

      Sve to stoji,ali ako več moram platiti samu uslugu 5$ rađe prespavam pa se igra u međuvremenu skine.Mislim ako nudiš opciju streamanja igara naplati malo skuplje pa ponudi nešto typa xbox game pass ili google stadia.Ovako moram platiti igru i još 5$ ako ju želim igrati odmah(možda sam u pravu možda nisam takvo moje razmišljanje),dok nekome ko ima krumpir od pc njemu to ok(ako ima dobar internet).

    • dukicas

      @vragec25cro, 04.02.2020 - 23:29

      Isplativije ti kupiti i igru i pretplatu nego samo pretplatu! Stvarno nema smisla to što si rekao. Uostalom ne moraš plaćati pretplatu uopšte, samo svakih sat vremena moraš izaći iz igre pa ponovo ući. Plus, ovo je jedini striming servis dostupan kod nas pored Rumunskog bustera koji košta 10€ mesečno. Jedina mana GFN je što nema Rockstar i EA Games igara.

    • vragec25cro

      @dukicas, 05.02.2020 - 05:59

      Znači jednostavnije kupim neku platformu za igranje,igru i igram kolko želim i kad želim.

    • BoneDigger

      @vragec25cro, 05.02.2020 - 07:10

      Ako netko ne zeli trositi novce i kupavati si gaming pc vec zeli igrati vise casual nema sta razmisljati nego dati $5 mjesecno (sto je smjesna cijena u zapadnom svijetu) i ne misliti kada ce upgradati pc. A za konzole si opet ogranicen na svoj tv i imas losije perforanse. Ne razumijem zato ne vidis potencijal ovoga. Cijeli svijet prelazi na cloud sustav.

    • vragec25cro

      @BoneDigger, 05.02.2020 - 07:47

      Vidim potencijal za jedno 10-15godina kad bude kod nas na balkanu normalan internet.Sad je to paya,ali je ideja dobra za one s dobrim netom.Uzmeš pentium 2 i igraš 🙂

    • BoneDigger

      @vragec25cro, 05.02.2020 - 09:22

      A tko sljivi balkan? Razmisljaj objektivno. Gdje je biznis? Na balkanu sigurno ne. I netflix je za nase prostore bio znanstvena fantastika dok je svaka kuca u Americi imala netflix.

    • vragec25cro

      @BoneDigger, 05.02.2020 - 09:29

      I još uvjek nije lokaliziran skroz 🙂 .Znam ja to da amerika i europa glavni dio kolača za takve stvari,ali ja gledam za sebe trenutno.Voze vani i električne automobile više nego kod nas 🙂

    • dukicas

      @Zoran Žalac, 04.02.2020 - 23:40

      Zorane, zamolio bih te da izmeniš tekst u vezi dužine igranja za besplatnu verziju. Ti si napisao 1 sat dnevno, a radi se o 1 satu po sesiji i onda samo izađemo iz igre i ponovo uđemo
      https://blogs.nvidia.com/wp-content/uploads/2020/01/GeForce_NOW_Memberships.png

    • Zoran Žalac

      @dukicas, 05.02.2020 - 10:13

      Op, još bolje, tnx.

    • dukicas

      @Zoran Žalac, 06.02.2020 - 22:53

      Nema na čemu. 🙂
      A saznao sam da ovoj plaćenoj verziji sesija traje 4č, znači isto kao i nama što smo imali BETA verziju.

  • Dajsikeks

    04.02.2020 - 20:30

    Eh, krumpir od pc i internet brži od puža, al spori nego fićek

  • darijoman

    04.02.2020 - 20:48

    Ovo je u svakom slučaju dobra stvar. Ako ništa može poslužiti i kao demo igranje, koji je danas na žalost u malom broju igara prisutan

    • almoustevil665

      @darijoman, 04.02.2020 - 20:58

      Šta kupićeš igru da bi je probao kao demo?

    • darijoman

      @almoustevil665, 04.02.2020 - 21:12

      Ma joj NE, ja sam pobrkao lončiće. Tipkam a u glavi mislim na ove usluge koje platiš mjesečno pa igraš, sorry moja greška.

    • DrunkO_OMonkey

      @darijoman, 04.02.2020 - 21:08

      Meni super dode za mobitel. Moci cu fortnite napokon na s6 edge xD

    • Slavin4

      @DrunkO_OMonkey, 04.02.2020 - 21:30

      Zgodna je ta opcija što se može igrati na mobitelima,inače koristio sam ovu uslugu mjesecima prije nego što nisam uzeo dovoljno jako računalo i mogu reći da je ovo dobra stvar ako je internet dobar.

  • Saren

    04.02.2020 - 22:56

    I opet po milijunti put – kako se isplati ovo GeForce, tj. bolje pitanje : Ako GeForce moze koji cookie radi Microsoft ?! Jesu li toliko lijeni ili je vjerojatnije da im se neda natezati sa nama ? Mislim super stvar sto se Geforce Now-a tice koristio sam to jedno krace vrijeme dok je stvar bila u beti, ali citam clanak sad i razmisljam tko je upitnog IQ-a kod MS-a i slicnih…. Ali hej bitno da Plenki “razgovara” sa Tim Cookom….

    • BoneDigger

      @Saren, 05.02.2020 - 07:12

      Vise vjerujem Microsoftovim biznis odlukama nego tvoj kritici. Nisu oni idijoti.

    • Saren

      @BoneDigger, 05.02.2020 - 12:06

      Daleko od toga, ali moras priznati da je stvarno jadno da nam mogu prodavati OS, Office pakete i konzole, ali nedao bog da pozelis kupiti igru preko primjerice MS storea ili pozelis koristiti Xbox Pass bez zafrkancije sa promjenom regije i natezanja sa VPN-om. To je ono sto me smeta.

    • BoneDigger

      @Saren, 06.02.2020 - 05:55

      Jel ima problema u Hrvatskoj sa Microaoft store? Nisam znao, ne zivim tamo vise. Znam da xbox sluzbeno nije podrzan u hr ali za ms store nisam znao. O cemu se radi?

    • Saren

      @BoneDigger, 06.02.2020 - 11:33

      Primjera radi: Pozelih kupiti Outer Worlds – odem na MS Store kad tamo nema. Ok, prodje neko vrijeme, gledam opet i dalje nema (pod nema mislim uopce). Dok nisam shvatio da nema za nas tj. nas “region” uopce. Tek kad sam poceo mjenjati postavke regije u OS-u i upalio VPN se igra pojavila za kupovinu. Pitam frenda iz Njemacke i UK – oni imaju. Nista, odlucim uzeti ovu Xbox Game Pass pretplatu – ista stvar, da bi ju koristio morao sam ponovno mjenjati regionalne postavke OS-a, koristit VPN (pri registraciji samo doduse i to sam morao frendovu adresu koristit) da bih mogao uslugu uredovno platiti, tako sam na kraju i odigrao OW. To je ono sto me smeta – hoces nesto legalno kupit – djabe jer ti uopce nije ni ponudjena opcija kod njih tj. nije za nas. Primjerice Forzu Horizon 4 sam uzeo najnormalnije sa njihovog storea sa svim dlc-ovima, bez ikakvih problema, Dolby Atmos i Office takodjer sam kupio preko njihovog storea – bez problema. Zasto su dvojaki standardi, nije mi fakat jasno. ,Moze bit za ovo zadnje jer kako si rekao Xbox jos uvijek nije sluzbeno podrzan kod nas, pa tretiraju i ovaj Game Pass na isti nacin.

  • l)oolvl

    04.02.2020 - 23:17

    nije ovo dobro. još bih nekako mogao prijeći preko povremenog trzuckanja i ograničenog broja igara, ali sam dojam “igranja” preko ovoga je totalnofejk. Otprilike kao da gledam 720p video na YT i upravljam njime. (neovisno o grafičkim postavkama u igri) Znači ne bih preporučio nikome, definitivno je bolje igrati i neku žnj igru na mobu nego ovo

    • dukicas

      @l)oolvl, 04.02.2020 - 23:33

      Pogledaj podešavanja u samoj aplikaciji pre nego što uđeš u igru, podesi 1080p i 60FPS. Ali to sve pada u vodu ako nemaš dobar internet i najvažniji je ping da bude manji od 40 na njihovim serverima.

    • l)oolvl

      @dukicas, 05.02.2020 - 00:02

      to je sve ok, nego taj osjećaj da igraš nešto što je streamano, ustvari sam tek evo sad preko GFN prvi put iskusio i moj je dojam da taj sistem još jako dugo vremena neće zaživjeti, dok tehnologija ne napreduje toliko da se samo iskustvo igranja može približiti barem 80% onome pravome.

    • rsye

      @l)oolvl, 05.02.2020 - 17:41

      Isti problem i kod mene. Nije mi to to dok igram igru na npr steamu ili dok je streamam. Imam osjecaj kao da posudjujem igru ili je igram na internet browseru

  • dukicas

    04.02.2020 - 23:25

    Ja odavno govorim da je ovo veoma dobar servis. Samo mislim da nije ograničenje na 1 čas dnevno već je ofgraničenje na 1č pa sesiji. Izađeš iz igre i ponovo uđeš i igraš. U BETA testiranju je bilo ograničenje 4č po sesiji.

  • gajoters

    05.02.2020 - 12:42

    Bez 100 mbps ni pomišljati na ovo.

    • Petar Marjolovic

      @gajoters, 05.02.2020 - 13:47

      Sta si probao?

    • gajoters

      @Petar Marjolovic, 05.02.2020 - 15:48

      World of tanks. 50 mbps (optika) je za igranje u 30 fps 1080p. S tim da meni bolje radi lokalno na mašini staroj 4 godine i bolje izgleda.

  • Smike

    05.02.2020 - 15:00

    Ovo je meni iskreno glupost. Pogotovo kod nas gdje internet malo malo puca. Znači KUPIM igru i plus pretplatu hahahahah

    • zeljo024

      @Smike, 06.02.2020 - 00:31

      Pa koristis njihov hardver, treba ti samo uredjaj koji moze pristojno pustati neki kvalitetniji video.
      Znaci nema velikih ulaganja u CPU, GPU, RAM…
      Jedino sto internet mora biti kvalitetan, medjutim ista je cena i sporog i brzog interneta. Na primer u Srbiji cena ADSL 20/4 je ista kao i Optika 100/20, e sad drugi problem je sto ta zamena ide dosta sporo 🙁

  • Lazar Jevtovic

    07.02.2020 - 16:11

    Samo jedno pitanje, zasto kada hocu PUBG sa Steama da pokrenem trazi da se igra instalira ? Jel tako za sve igre sa Steama ? Probao sam igre sa uplaya, epica gamesa, origina – apex i njih nisam morao da skidam ?

    • l)oolvl

      @Lazar Jevtovic, 07.02.2020 - 16:35

      to “skidanje” ti je gotovo za sekundu. Ali kako izabrati igre sa drugih servisa osim Steama ? meni nudi isključivo Steam, neovisno o tome na čemu mi je igra

    • Lazar Jevtovic

      @l)oolvl, 07.02.2020 - 18:24

      Kako mislis gotovo za sekundu ? Koja igra npr i koji servis ?

    • l)oolvl

      @Lazar Jevtovic, 07.02.2020 - 20:15

      kad ti ponudi da “instaliraš” igru sa Steama (bilo koju), u biti je samo stavljaš na taj njihov cloud i to je gotovo doslovno za sekundu, probaj. Nakon toga samo stisneš play i igraš

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?