HCL.HR

Super Mario Galaxy 2 – Nintendova galaksija zabave

Zoran Žalac 23.05.2024.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 14 godina Nintendo Wii konzola dobila je jednu od svojih najzabavnijih i najprodavanijih igara – Super Mario Galaxy 2.

Mario je svoju galaktičku avanturu započeo 2007., a nastavio na današnji dan 2010. godine kad je lansiran Super Mario Galaxy 2. Nastavak uspješnog 3D platformera za Nintendo Wii konzolu dodatno je obogatio svoju formulu gameplaya te postao druga najbolje ocijenjena igra u dugoj povijesti Super Mario serijala.

Super Mario Galaxy 2 nastavio je putovanje po različitim planetima, a novost su ondje bila dinamična okruženja. Okoliš se tako mijenjao u ritmu glazbe, gravitacija je povremeno mijenjala svoja pravila i tome slično. Rezultiralo je to novim vrstama izazova na tematski podijeljenim levelima, kao i ponavljanju ovog “trika” u kasnijim Super Mario igrama.

Kako se vidjelo odmah s naslovnice, Mario je na ovoj avanturi zajahao Yoshija i krenuo u osvajanje Power Starsa. U odnosu na prvu igru dobili smo tri nova power upa te je mario mogao bušiti, stvarati oblake za skakanje te se pretvoriti u kamenu gromadu.

Kako se vidjelo s naslovnice, Mario je na ovoj avanturi zajahao Yoshija i krenuo u osvajanje Power Starsa.

Igra se, baš poput prvog dijela, mogla igrati i kooperativno, a drugi igrač je u ulozi Lume imao mogućnost napadanja protivnika i skupljanja stvari. U cijelom je gameplayu najsjajniji bio nepogrešivo dobar dizajn levela i kontrolne sheme, čija je kombinacija ponovno tvorila nenadmašnu zabavu i nezaobilazno iskustvo za vlasnike Nintendo Wii konzole.

Zanimljivo je ipak da je Super Mario Galaxy 2 isprva bio zamišljen kao svojevrsna ekspanzija prvog dijela. Plan je bio da će razvoj potrajati otprilike godinu dana, ali kako je ekipa nastavljala ubacivati nove ideje tijekom razvoja igre, tako je Nintendu postalo jasno da će ovo biti punokrvni nastavak. I vjerojatno im je drago što je tako i bilo, jer je igra dobila izrazito pozitivne kritike (prosjek ocjena 97 na Metacriticu) te je zabilježila solidnu prodaju s više od sedam milijuna prodanih primjeraka.

Nažalost, igra je bila i ostala ekskluziva Nintendo Wii konzole. Moglo ju se igrati na Wii U konzoli, ali kad je došao Nintendo Switch, ovaj je naslov ostavljen po strani. Dok je prvi Super Mario Galaxy dobio kakav-takav port za Switch, dvojka iz nekog razloga nije bila te sreće. Možda nekad u budućnosti?

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (5)

  • Sarge

    23.05.2024 - 16:49

    Najbolja Mario igra

    • Meduza

      @Sarge, 23.05.2024 - 17:48

      potpisujem

  • SonOfOsiris

    23.05.2024 - 21:02

    Topčina bila i ostala, slava mu!

  • Jole1

    25.05.2024 - 13:31

    Igra me toliko podsjeća na djetinjstvo i vremena kada bih s tatom igrao Maria. Taj osjećaj je neopisiv!

  • Jole1

    25.05.2024 - 13:38

    Ovo me tako sad vratilo u djetinjstvo kada bih sa tatom igrao Maria na wii konzoli. Osjećaj je neopisiv!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?