HCL.HR

AOC gaming monitori koji vam neće trgati sliku

sponzorirani članak 24.03.2016.   •   Hardver i softver


AOC Gaming linija monitora već je neko vrijeme prisutna u svijetu profesionalnog gaminga, a u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj su dostupni novi gaming modeli od kojih je jedan najjeftiniji FreeSync gaming monitor koji trenutno možete kupiti.

aoc-gaming-monitori

Obično tehnologije za uklanjanje neugodnog efekta tearinga, odnosno sinkronizaciju grafičke kartice i monitora, poput G-Synca i Freesynca, dolaze uz visoku cijenu. Monitori koji podržavaju takve tehnolgije su skupocjeni, a nisu uvijek ni lako dobavljivi u ovim našim krajevima po razumnim cijenama. Zato nam je nedavno za oko zapeo AOC, odnosno ponuda njihovog gaming monitora AOC G2460VQ6 u Instar Informatici.

Za 1300kn koliko košta u Instaru, AOC G2460VQ6 nudi vrlo zanimljive speficikacije za gamere, uključujući podršku za AMD Freesync tehnologiju koja može uništiti neugodni efekt tearinga i pokazati vam koliko igre mogu biti zaista prelijepe. Što je točno tearing? Susreli ste se s tim efektom zasigurno već ako ste neku igru igrali na višem framerateu od brzine osvježavanja vašeg monitora, a izgleda otprilike ovako:

amd-freesync

Dakle, kao da nešto trga dijelove slike dok igrate svoju omiljenu igru. Efekt je lako uočiti i može se riješiti na svim monitorima kroz V-sync postavku, ali čim upalite V-sync obično dobivate i neugodno kašnjenje između kontrola koje pritišćete i efekta na ekranu. Zato mi gotovo nikada ne igramo s upaljenim V-Syncom, nego jednostavno trpimo to “trganje” ekrana kako bismo mogli igrati bez neugodnog efekta kašnjenja kontrola. No Freesync i G-sync tehnolgije u podržanim monitorima rješavaju taj problem pa u isto vrijeme dobijete i čistu sliku bez “trganja” i responzivne kontrole. Jednom kada probate Freesync ili G-Sync, teško se vratiti na staro.

No dobra opcija za 24-inčni Full HD gaming monitor ispod 2000kn je također i gaming monitor AOC G2460FQ, koji ne podržava Freesync ili G-Sync, ali zato podržava refresh rate od 144Hz. Oba monitora imaju vrijeme odaziva od 1ms i ciljaju upravo na sve vas koji kupujete monitor primarno za gaming.