HCL.HR

U budućnosti možda opet budemo koristili kasete

Zoran Žalac 03.08.2017.   •   3 komentara   •   Tehnologija


Sony i IBM postigli su novi rekord u skladištenju podataka na jednom mediju – 330 terabajta na jednoj magnetskoj vrpci.

sony-ibm-330 tb

Kad je Microsoft najavio kako će igre s 4K materijalima na Xbox One X konzoli težiti i preko stotinu gigabajta, mnogima to nije najbolje sjelo, pogotovo što će se dio tih materijala morati preuzeti putem interneta i zatim instalirati na tvrdi disk ograničenog kapaciteta. Iako su to još uvijek razumne količine podataka za videoigre, malo je kontradiktorno očekivati da je budućnost distribucije igara isključivo digitalna, s obzirom da nam hardverski dio baš i nije spreman za to.

Međutim, je li distribucija sadržaja na fizičkim medijima doista osuđena na zaborav? Ako pitate Sony i IBM, odgovor je – nipošto. Naime, dvije tvrtke jučer su otkrile novu vrstu magnetske vrpce kao medija koji može pohraniti rekordnu količinu podataka – do 330 terabajta po jednoj vrpci.

Kako je to moguće? Pa, Sonyjeva kaseta sadrži traku dužine tisuću metara na kojoj je gustoća podataka 201 GB po kvadratnom inču. To je 20 puta više od onoga što trenutne magnetske vrpce mogu pohraniti.

Kakve koristi od toga ima industrija videoigara? Ne baš velike. Ovakve kasete primarno su namijenjene za Big Data sustave i računarstvo u oblaku, a Sony i IBM još nisu odlučili hoće li ovakvo što pretvoriti u komercijalni proizvod. Kasete su idealne za čuvanje podataka (backup), ne i za konstantnu upotrebu, stoga ih vjerojatno nećemo vidjeti kao medij na kojemu će u skorijoj budućnosti dolaziti igre s 16K teksturama.

Komentari (3)

  • veki666

    03.08.2017 - 23:15

    Ma sam dajte, meni ko kolekcionaru ovak i onak digitalne igre su ubojstvo…

  • Spaha

    04.08.2017 - 00:39

    ali s druge strane idealne za backupa, slika, videa, nekih dokumenata i ostalog. mada i sam hdd služi svrsi. ali nije na odmet imati dostupnu dosta veliku kolicinu gigabajta na jednom prostoru, i sve tu trpati do iznemoglosti.

  • moordrak

    04.08.2017 - 10:50

    Loš naslov. Trake se nikada nisu prestale koristiti u profesionalnim sustavima. Obično služe kao sekundarni data storage za svrhe backupa, a ti uređaji nisu zamišljeni za kućnu uporabu. Jedina novost ovdje je značajno povećanje kapaciteta. SOHO korisnicima ova vijest ništa ne znači.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?