HCL.HR

U Microsoftu razmišljaju kako da u Windowsima omoguće najbolju stvar sa Xbox Series konzola

Zoran Žalac 12.05.2023.   •   4 komentara   •   Tehnologija


Voditeljica Xboxove divizije za hardver izjavila je kako je ručni PC ROG Ally potaknuo Microsoft da razmišljaju o pojednostavljenju Windowsa u pogledu korištenja za igranje igara.

Prve recenzije za novi gaming uređaj Asus ROG Ally potvrdile su ono što smo već i ranije znali – Windows (11) kao operativni sustav nije prilagođen potrebama jednog gaming uređaja nalik prijenosnoj konzoli. Dok se igre na konzolama mogu ažurirati u stand by načinu rada, s Windowsima to baš nije tako. Brzo pokretanje igara također je izazov, jednako kao i štednja baterije dok se uređaj ne koristi.

Međutim, iz Microsofta kažu kako razmišljaju o tome kako gamingu na Windowsima integrirati stvari koje već postoje na konzolama. Preciznije rečeno, voditeljica Xboxove divizije za hardver, Roanne Stones, izjavila je kako im je Asusov ROG Ally dao povod da razmišljaju u drugačijem smjeru.

“Potaknulo nas je da razmišljamo o ideji kako pokrenuti nešto na PC-ju i nastaviti s igranjem na drugom uređaju tamo gdje ste stali. Konzole imaju neke od takvih mogućnosti s Quick Resume opcijom. Zapitali smo se što mislimo o integriraju toga u Windowse kao platformu.” – izjavila je Stones.

Quick Resume opcija na koju se Stones referira dostupna je na Xbox Series X i S konzolama, a igračima omogućava brzu izmjenu između 2-3 igre bez potpunog izlaženja, odnosno zatvaranja istih. Iako se takvo što u Windowsima može donekle oponašati uz pomoć vanjskih alata, ipak to nije ni blizu praktično ni učinkovito kao na Xbox konzolama.

Integracija Quick Resume opcije Windowsima bi između ostaloga dala značajnu prevagu u domeni handheld gaming PC-jeva. Trenutno u tom segmentu prednost ima Linux, zahvaljujući naporima Valvea, s kojim Steam Deck u pogledu operativnog sustava više podsjeća na iskustvo korištenja konzole nego PC-ja.

Označeno sa: , ,

Komentari (4)

  • PppPP

    12.05.2023 - 16:55

    Quick resume je zakon, takvo nešto treba i na windowsima

    • Mamba_

      @PppPP, 12.05.2023 - 19:53

      Slažem se, čak bi me možda natjeralo da predjem na 11ku.

  • Iceman73

    13.05.2023 - 07:22

    Quick resume strašno bitna stvar u 3 pm…

  • Iron666

    13.05.2023 - 09:57

    Ajde ovo updejtanje u stand by modu je okej i nebi bilo loše, ali quick resume nisam siguran koliko je posebno bitna stvar. Ono, igram jednu igru, izađem iz nje kad mi je dosta, uđem u drugu kad želim, loada se za 10ak sekundi i krećemo dalje? Okej, al mislim da bi se mogli pozabavit nekim drugim stvarima. Naprimjer da te ne forsiraju na bing, reklame, na to da moraš praktički se ulogirat u onaj smrdljivi Microsoft account i ostale idijotarije koje samo narušavaju korištenje samih Windowsa. Po tom pitanju je Linux majka, a sami Windowsi su i sami prije bili puno “čišći” u vezi toga, sad samo trpaju taj bloatware gdje god stignu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?