HCL.HR

Umro je tvorac najpoznatije šifre u svijetu videoigara

Zoran Žalac 26.02.2020.   •   1 komentara   •   Zanimljivosti


Kazuhisa Hashimoto, čovjek koji je kreirao famozni Konami code, umro je jučer u 61. godini života.

Nedavno je Contra serijal napunio 33 godine postojanja, a u našem članku tim povodom spominjao se takozvani Konami Code. Najpoznatija je to “varka” u povijesti videoigara, a kao dio popularne kulture koristila se i izvan igara. Šifra ide ovako: ↑↑↓↓←→←→BA(Start)

Spominjemo ju sada iz tužnog razloga – doznali smo kako je tvorac Konami koda, Kazuhisa Hashimoto, preminuo jučer u 61. godini života. Informaciju o njegovoj smrti na Twitteru je obznanio njegov kolega Yuji Takenouchi.

Hashimoto je Konami Code prvi put ubacio u NES Port igre Gradius, davne 1986. godine. No, šifra je stekla popularnost u NES verziji Contre gdje je igračima dala 30 života i znatno olakšala prelazak igre. Kasnije se ista šifra pojavljivala u brojnim drugim serijalima kao što su Castlevania, Metal Gear, Frogger, ISS (preteča današnjeg PES-a), Silent Hill, Street Fighter, Yu-Gi-Oh i drugima.

Šifra nije bila ograničena samo za Konamijeve igre već se svojevremeno koristila u popularnim igrama kao što su Fortnite, Rocket League, League of Legends, Borderlands 2, itd. Izvan svijeta igara šifra je korištena i na internetskim stranicama – jednom je i na HCL.hr portalu otključavala skriveni sadržaj, mogla se čuti i u glazbi benda Deftones te vidjeti u filmu Wreck-It Ralph.

Označeno sa:

Komentari (1)

  • Slavin4

    26.02.2020 - 14:20

    Počivao u miru!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?