HCL.HR

Unreal 2: The Awakening – crna ovca uspješnog serijala

Zoran Žalac 03.02.2023.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 20 godina lansiran je Unreal 2: The Awakening, nastavak popularne igre iz 1998. koji nije uspio ponoviti njezin uspjeh.

Originalni Unreal iz 1998. bio je prvi veći hit tadašnje tvrtke Epic MegaGames. Dok su oni iz toga izvukli zaseban multiplayer serijal Unreal Tournament, tvrtka Atari nastavila je putem single-playera pa smo na današnji dan prije 20 godina dobili Unreal 2: The Awakening.

Bila je to pucačina iz prvog lica podijeljena na misije. Igrali smo u ulozi bivšeg marinca Johna Daltona koji je morao pronaći sedam dijelova drevnog artefakta. Osim klasičnog napucavanja neprijatelja u pojedinim smo trenucima mogli upravljati grupom marinaca te se infiltrirati u neprijateljske baze. Između misija moglo se slobodno kretati po brodu Atlantis.

Sama priča nije imala nikakve poveznice s prvim Unrealom pored činjenice da se odvijala u istom svijetu. Jedna od najboljih stvari tog svijeta bila su raznolika oružja, među kojima biološke puke, prateći orbovi i sl. Po tada već ustaljenoj tradiciji Unreal serijala, svako je oružje imalo po dva načina paljbe.

Sama priča nije imala nikakve poveznice s prvim Unrealom pored činjenice da se odvijala u istom svijetu.

Unreal 2: The Awakening isprva je bio isključivo single-player igra. Multiplayer mu je bio dodan naknadno kroz zakrpu, ali nije postigao veću slavu te je bio brzo zaboravljen pokraj daleko popularnijeg Unreal Tournamenta 2004. Igra se osim na PC-ju pojavila i na prvom Xboxu. No, bez obzira na platformu, tada ju se smatralo razočaranjem te jednim od najlošijih nastavaka.

Unreal 2 držao se u prodaji sve do kraja 2022. godine.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (6)

  • macgyver

    03.02.2023 - 13:01

    Pa bila je dosta dobra igra za svoje vrijeme. S totalno neocekivanim twistom na kraju, bas me iznenadio i sokirao. To mi je bio jedan od najemotivnijih trenutaka koji sam osjetio tijekom gaminga, inace me obicno nije briga za pricu i likove

    • macgyver

      @macgyver, 03.02.2023 - 13:04

      Samo sam ga jednom odigrao, u ljeto 2004., i ubrzo nakon toga sam odigrao Far Cry koji ga je totalno nadmasio, tako da se Unrealu 2 nisam vise nikad vratio, ali i dalje se nekad sjetim tog kraja.

  • Lepoglava

    03.02.2023 - 14:52

    Meni je igra bila izvrsna. Završio sam je s teškim naoružanjem uglavnom a na kraju sam se skoro rasplakao (kraj je tužan) kad sam u kapsuli čuo glas Ne’bana i njegov monolog. Pamtim igru kao izvrsnu. U svakom pogledu.

    • Rastmahatta

      @Lepoglava, 06.02.2023 - 08:25

      Poštovanje gospodine!

    • Lepoglava

      @Rastmahatta, 06.02.2023 - 09:24

      Zahvaljujem i uzvraćam. Moje poštovanje i Vama.

  • KhorneFlake

    03.02.2023 - 16:44

    Baš sam slušao kako Civvie11 pljucka po njoj. Davno sam je nekad probao na starom Xboxu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?