HCL.HR

Valve usporio trgovanje na Steamu da spriječi krađe korisničkih računa

Zoran Žalac 10.12.2015.   •   1 komentara


Valve je novim promjenama na Steamu nametnuo dodatnu autentifikaciju pri trgovanju između korisnika, ali tim potezom namjerava smanjiti broj ukradenih, odnosno hakiranih računa.

Popularnost Steama ima i svoju tamnu stranu. Među milijunima korisnika koji koriste tu najpopularniju platformu PC gaminga mjesečno oko 77 tisuća njih bude hakirano te im korisnički račun bude ukraden. Valve se s tim problemom godinama borio na različite načine, no sada su se odlučili na nove mjere koje su bliže “bolje spriječiti nego liječiti” pristupu. Kako navode, glavni razlog krađa leži u trgovanju ingame predmetima, odnosno zaradi na istima, a iako problematična situacija za korisnika obično bude raščišćena, najbolje bi bilo kada do nje ne bi ni došlo.

Samim time, sva trgovanja na Steamu ubuduće će se usporiti. Ako trgujete s nepoznatim korisnicima trebat će proći tri dana za kompletiranje transakcije. Ako trgujete s nekim tko vam je na listi prijatelja najmanje godinu dana onda će vam taj rok biti jedan dan. Doduše, sve to ako nemate aktiviranu Steam Guard aplikaciju za autentifikaciju vlasništva nad korisničkim računom putem mobilnog uređaja. Ako imate, i ako ju ima druga strana s kojom trgujete, tada sve transakcije idu kao i do sada.

U Valveu vjeruju kako bi im ovo trebalo olakšati posao kada se dogodi slučaj krađe računa, utoliko što hakeri neće dobiti predmete transakcije prije nego ih vlasnik računa prijavi. Međutim, svjesni su da korisnicima ovo predstavlja i svojevrsnu barijeru jer nemaju svi smartphone uređaj za mobilnu Steam Guard aplikaciju, a ni ona sama nije dostupna za baš sve uređaje, primarno ne za one s Windows Phone OS-om. No odluka je donesena, pa se možemo samo nadati kako će rezultirati pozitivnim učinkom.

Komentari (1)

  • KhorneFlake

    10.12.2015 - 21:52

    I pored toliko zaštitnih mjera za trejd, barijera za nove acc, ljudi opet smotani i gube račune i dodaju svakojake privatne profile, pa sad treba uvesti i ovako treću drastičnu mjeru… Kad vidiš da te dodaje privatni profil to treba da bude instant blok. Al eto, izgleda da je krađa itema postala unosan biznis, a kako i ne bi kad neki vrijede masne pare. Probao sam ovaj Steam App guard, i djelovalo mi je kao gnjavaža, al vidim po komentarima da nakom malo navike i nije toliko, mislim da ću konačno prestati da odlažem priključak bežičnog interneta koji poduže mjerkam. Ako ništa, trejd se odlaže na samo jedan dan ako vam je neko prijatelj makar godinu dana, a srećom s takvim trejdujem najčešće.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?