HCL.HR

Vaši procesori i grafičke kartice mogu pomoći traženju cjepiva protiv koronavirusa, evo kako

Zoran Žalac 16.03.2020.   •   4 komentara   •   Zanimljivosti


Želite li dati svoj doprinos istraživanju koje bi moglo pomoći otkrivanju cjepiva protiv virusa COVID-19, možete to napraviti pomoću svog računala.

Već smo pisali kako rješavanjem zagonetki u jednoj igri možete doprinijeti proučavanju virusa COVID-19, a samim time i potrazi za cjepivom protiv njega. No, ako vam je ta igra suviše komplicirana i radije biste doprinijeli tom cilju na neki drugi način, moguće je za to iskoristiti procesor i/ili grafičku karticu vlastitog računala.

Slično kako računalom možete rudariti kriptovalutu poput Bitcoina, tako pomoću aplikacije Folding@home možete posuditi računalnu snagu svojih komponenti kako bi istraživači lakše vršili različite simulacije nužne za istraživanje virusa te radili kompleksne kalkulacije za stvaranje potencijalnih antitijela.

Projekt Folding@home postoji već duži niz godina, pokrenut je na sveučilištu Stanford, a preko njega se proučavaju i druga oboljenja poput Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i sl. Prošlog vikenda projekt su podržali poznati proizvođači hardvera poput Intela, AMD-a, Nvidije i drugih.

Kako sudjelovati u ovome?

Istraživanju možete doprinijeti procesorom i grafičkom karticom svog osobnog računala (s operativnim sustavima Windows). U pravilu, što su vam te komponente snažnije/brže/sposobnije, to će vaš doprinos biti veći. Pri tome valja naglasiti da možete sami odrediti koliko računalne snage želite “donirati” u ovu svrhu i kada.

Prvo što trebate napraviti jest preuzeti sam program Folding@home s ove stranice. Potom ga instalirate na vaše računalo, pri čemu savjetujem da tijekom instalacije odaberete opciju expert tako da sami određujete kada se program pokreće, inače vam se može pokrenuti bez vašeg znanja prilikom uključivanja računala.

Nakon instalacije pokrenite program i dočekat će vas sučelje koje izgleda ovako:

Postoje tri postavke za količinu CPU i GPU resursa koje “posuđujete” istraživanju: light, medium i full. Ovisno o tim postavkama, vaš procesor i/ili grafička radit će određenim tempom, s tim da valja naglasiti kako postavka “full” značajno opterećuje vaš hardver pa budite sigurni da imate adekvatno hlađenje te svjesni da će vam komponente trošiti veću količinu struje tijekom ovog procesa.

Ako ne želite da vam program opterećuje računalo dok vi radite na njemu, možete odabrati postavku da se ovaj proces vrši dok računalo miruje, odnosno kad vi ništa drugo ne radite pomoću njega.

Da biste pripomogli istraživanju koronavirusa trenutno morate ostaviti “Any disease”, a da mu doprinosite znat ćete kad vam se pojavi naziv projekta s desne strane. Da biste pratili koliko točno doprinosite istraživanju, morate odabrati svoje korisničko ime pa ćete vidjeti broj ostvarenih “bodova”. Također se možete pridružiti određenoj grupi te svoje bodove pribrojiti ukupnom broju bodova grupe.

Ako se želite pridružiti grupi HCL portala, broj našeg tima je: 237668

Na kraju treba naglasiti da projekt zbog navale zainteresiranih katkad ne funkcionira baš kako treba, ali u slučaju da vam odmah ne registrira sve navedeno, pokušajte nekoliko puta i jednom će vam sigurno registrirati da sudjelujete u istraživanju koronavirus projekta.

Označeno sa:

Komentari (4)

  • funky0308

    16.03.2020 - 11:03

    A onda nema druge nego upogoniti sva racunala… bas postavim sve popodne i , naravno, pridruzimo se HCLovom timu doktora 🙂

  • JackMA

    16.03.2020 - 13:19

    Ovdje neko bitcoin cijepa, kakav virus

    • TypicalHog

      @JackMA, 22.10.2020 - 16:26

      Ne možeš rudarit Bitcoin na CPU/GPU. Bitcoin se rudari na ASIC-ima. 1 ASIC može rudatit Bitcoin na stotine tisuća puta brže nego npr i9 CPU. Tako da ako rudare nešto, onda je to vjerojatno Monero. (Ali iskreno mislim da je ovo 95% legit)

  • Akull

    16.03.2020 - 14:57

    Sto se mene tice nema besplatno u kapitalizmu….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?