HCL.HR

Vlasnici Denuvo zaštite kažu kako se popularni KODI ne bi smio koristiti ni za legalno gledanje sadržaja

Zoran Žalac 26.11.2018.   •   8 komentara   •   Tehnologija


Tvrtka koja u vlasništvu ima igračima omraženu Denuvo zaštitu ima i neočekivanu poveznicu s Kodijem, programom koji je trn u oku brojnih pretplatničkih usluga.

Danas je aplikacija pod nazivom KODI gotovo pa sinonim za “besplatno”, a u suštini ilegalno gledanje televizijskih sadržaja. Naravno, nije uvijek bilo tako jer je KODI započeo kao medijski centar za korisnike koji su željeli na jednome mjestu katalogizirati i u konačnici konzumirati multimedijalne sadržaje koje imaju u svom vlasništvu.

KODI se i dan danas može koristiti kao aplikacija za sasvim legalnu konzumaciju multimedije. No, tvrtka koja posjeduje Denuvo, omraženu anti-piratsku zaštitu za PC igre, poručuje kako se KODI ne bi trebao koristiti čak ni onda kad je to potpuno legalno.

Situacija je pomalo zamršena pa idemo redom. Tvrka u čijem je vlasništvu Denuvo zove se Irdetto. Irdetto je pak u vlasništvu tvrtke Naspers. Naspers je još 2015. godine lansirao mrežnu uslugu Showmax koja je trebala biti konkurent Netflixu. Usluga Showmax dostupna je na brojnim uređajima, od Androida preko iOS-a do Samsungovih i LG-ovih televizora. No, nije bila dostupna na KODI-ju, premda su brojni korisnici tražili tu mogućnost od davatelja usluge.

Kako u Showmaxu nisu sami htjeli napraviti dodatak za KODI, učinio je to jedan nezavisni proizvođač. U cijelom tom procesu stvar je potpuno legalna i Showmax dodatak za KODI ne omogućava ilegalno gledanje programa nego od korisnika traži da se na uslugu pretplati. Preko Kodija.

Međutim, ako se pita tvrtku Irdetto, taj dodatak za KODI je ilegalan te je shodno tome brzo uklonjen iz opticaja. Kako kažu, dodatak za KODI nije autoriziran od strane tvrtke Naspers.

Za KODI je ovo svojevrsni presedan koji bi mogao rezultirati njegovom propašću. Naime, ako se ostale tvrtke budu povele ovim primjerom, KODI bi mogao izgubiti dodatke i za besplatne/legalne sadržaje, poput YouTubea ili Spotifyja.

Tvorac Showmax dodatka za KODI odlučio je da zbog ovoga neće tužiti tvrtku Naspers. Iako je potrošio dosta vremena na izradu dodatka, kaže kako nema ni novca ni vremena za pravnu bitku protiv vjetrenjača.

Označeno sa: , ,

Komentari (8)

 • Jasterrr

  26.11.2018 - 11:55

  Okej?

 • matrix_4_life

  26.11.2018 - 12:39

  DENUVO :)))), vidimo po novo pridoslim naslovima koliko je to jaka zastita, protiv piratstva,
  CPY blow your mind.

 • GTA222

  26.11.2018 - 13:02

  CPY IS ON FIRE!!!

 • KikiCro26

  26.11.2018 - 15:06

  Jos malo pa dvje i9 nece biti dosta da pokrenes igru radi jebenoga DENUVO
  Pa covjce ko nece da kupi nece je kupiti i tocka
  Ja kupio novi AC nemogu da strimam posteno u 30 FPS
  DENUVO rastura CPU 100% konstantno
  I7 7700k CPU i GPU 1080 Strix

  • GTA222

   @KikiCro26, 26.11.2018 - 19:06

   A dje su sad oni što će reći da su to samo laži i da se samo pirati bune za Denuvo jer moraju dugo čekati crack.

 • trulex

  26.11.2018 - 15:51

  cpy srušio hitman 2 jučer, a danas pes 19, denuvo ne zna ni sam šta bi od jada sad.

  • GTA222

   @trulex, 26.11.2018 - 19:07

   I FCKDRM je krekiro Hitman 2 isti dan kad je izašo za one koji su napravili pre order ako se ne varam.

  • ihneacho

   @trulex, 27.11.2018 - 09:35

   jebe se njih oni opet naplate heh, zato pametni ea sta god da radi njihovu fifu ne krekiraše a vjerojatno ima malo istine u onome da najveći plate pirate da ne krekiraju odmah 😀 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?