HCL.HR

Warcraft 3: Reforged uspio je razljutiti čak i one koji igru nisu mislili kupiti

Zoran Žalac 30.01.2020.   •   21 komentara


Remaster Warcrafta 3 nije oduševio fanove. Sasvim suprotno – skoro sve što je moglo poći po krivu, pošlo je po krivu.

Čovjek bi pomislio da je remaster kultne strateške igre Warcraft III teže zabrljati nego napraviti kako treba. Mislim, rekli su da neće dirati gameplay – sve što su trebali napraviti jest poboljšati grafiku i s tehničke strane integrirati neke nove stvari u multiplayer. I doista, u Blizzardu su to i napravili. Ali su isto tako još jednom uspjeli razljutiti fanove.

Naime, klasični Warcraft 3 i Warcraft 3: Reforged spojili su se u jedan klijent, ponajprije zato da se zajednica igrača ne bi podijelila nego da svi mogu igrati multiplayer neovisno o tome igraju li sa starom grafikom Classic verzije ili s novom grafikom Reforgeda. Međutim, to je ujedinjenje klasičnom Warcraftu 3 oduzelo više stvari nego ih je donijelo. Dakle, oni koji nisu kupili remaster ili to ni ne planiraju, svejedno će u klasičnoj verziji dobiti njegove manjkavosti.

Iz Reforgeda su tako uklonjeni automatizirani turniri, klanovi, profili igrača, online ljestvice, custom kampanje, 3D pozadine za kampanje, 3D pozadine za likove, slash komande u chatu i još nekolicina drugih stvari koje su u klasičnom Warcraftu 3 do sada bile prisutne. Jedinu korisnu stvar koju je Reforged donio jest matchmaking sustav prema vještini igrača.

Nedostatak brojnih stvari iz originala sigurno će biti ispravljen s vremenom, ali to nije jedina stvar koja je naljutila fanove. Naime, otkriveno je i to da Blizzard sada polaže sva moralna prava na custom igre u Warcraftu 3. Dakle, sve sadržaje koje korisnici sami stvore unutar Warcrafta 3 bezuvjetno su u vlasništvu Blizzarda i oni na njima smiju zarađivati bez da daju ikakvu naknadu tvorcima takvih sadržaja.

Ovim se potezom Blizzard osigurao od situacije da netko kroz Warcraft 3 napravi zasebnu igru, kako je svojevremeno nastao DOTA serijal. I premda se takva namjera može razumjeti, to automatski znači da nisu dozvoljene nikakve custom igre koje sadrže nešto iz drugih, tuđih igara, a pojačana je i cenzura u nazivima igara i mapa.

Sve u svemu, nezadovoljstvo ovim stvarima najbolje se vidi na korisničkoj ocjeni Warcraft III: Reforgeda na Metacriticu gdje je više od 1500 korisnika igru ocijenilo prosječnom ocjenom 1,5.

Označeno sa: ,

Komentari (21)

  • Hadvar

    30.01.2020 - 11:56

    Uzas. Never pre-order.

    • Saren

      @Hadvar, 30.01.2020 - 12:29

      Neznam iskreno, fali ona vibra i feel starog WC 3 svakako i malo mi je bedast potez da nemozes birati hoces li original il remaster, no medjutim vidim da su dodali neke nove stvari sad, recimo sam tutorial je dobio jos price koje prije nije bilo (necu spoilati za slucaj da netko nije igrao), graficki je izgled ok sasvim. No bugovi – e to je vec drugi problem, dok gameplay ide solidno vise manje recimo cutscene se ponasaju ko slideshow, multiplayer ima trzavica takodjer. Hoce li to ispraviti ? najvjerojatnije hoce s vremenom. E, sad da li je vrijedilo pre-ordera ? Pa u neku ruku znao sam sto dobivam sa ovim, no da sam racunao da ce Blizzard ga tolko zafrljaciti ? Nisam. Da li mi je zao ? Pa valjda bi s manje zivcirao da sam pricekao jos koji mjesec jer sam vjerovao da ce ovi znati valjda remaster napraviti kako spada. Ali sto je tu je. Ovako je osjecaj nit smrdi nit mirise na prvu. I na kraju, da li bi preporucio ovo ikome ? Pa, ako je fan WoW-a a nije odigrao originalni WC3 i voli strategije – da, ali nakon bar mjeseca il dva, mozda i tri dok se sve ispegla.

    • NomadCro

      @Saren, 30.01.2020 - 18:40

      “No da sam racunao da ce Blizzard ga tolko zafrljaciti ?” …. očito nisi igrao BFA 🙂 Ljudi su znaci zabrljali sve sto se moze u zadnje 2god.. od wow-a pa nadalje…

    • Saren

      @NomadCro, 30.01.2020 - 19:32

      Nisam igrao BFA, duze vrijeme se druzim sa StarCraftom 2 i prije ovog Reforgeda tu i tamo cak znao upaliti stari WC3 TFT, nekad prije tu i tamo Hearthstone povremeno i mozda Overwatch. Ne kuzim ih, kako uspijes igru koju si napravio prije podosta godina i koja je bila hit uprskati do daske toliko jako 🙁 Da je ovo skroz friski naslov jos bih i shvatio, ovako ih fakat ne kuzim. Radije bih da su rekli, odgoda do neznam 5-6 mjesec i da su rijesili stvar kako spada ovako je to ono.. Neznam, kako sam rekao nisam racunao da ce toliko zabrljati ali eto sto je tu je. Dugo od njih nisam nista kupovao, a kako stvari stoje sa ovim, necu ubuduce vise.

    • NomadCro

      @Saren, 30.01.2020 - 20:28

      Da, ni meni nije jasno kako to uspiju… pola stvari koje su najavili uopce nema… a cijena koda je nezz sta… ne znam kako ih nije sramota,, activision ih je dobro srozao cini se…

    • l)oolvl

      @Hadvar, 30.01.2020 - 18:10

      ovo je možda i jedan od najboljih primjera za tu lekciju, meni barem. Srećom nisam preorderao, a kako se čini, pitanje hoću li uopće i kupiti ikad, i time podržati tu gamad iz Blizzarda. Ipak je to sve jedna sasvim drugačija priča nego prije 20ak godina…

    • Saren

      @l)oolvl, 30.01.2020 - 19:36

      “ovo je možda i jedan od najboljih primjera za tu lekciju, meni barem” – vjeruj i meni, prisjelo mi ovo sto su lansirali. Kako sam rekao gore, ponadao sam se remasteru nekad omiljene mi strategije jer sam naivno vjerovao da bar to mogu isporuciti, medjutim stvari su trenutno poprilicno lose i bljedunjave po pitanju bugova koji se iskreno dogadaju, ali neke se stvari nebi smjele dogadjati koliko sam vidio kroz gameplay. Zadnji put da kupujem, a opcenito pre-orderam od njih.

    • Hadvar

      @l)oolvl, 30.01.2020 - 19:44

      Ako ovo i anthem nisu najbolji primjeri, onda ne znam sta vise reci. I ja sam mislio copit igru s par frendova, ali cim sam vidio recenzije, odmaknuo sam se brzinom munje. Mozda kad srede bugove i kad cijena bude realna, onda veliko MOZDA.

  • siblyx

    30.01.2020 - 12:25

    Da, pa ovo nema veze s upgradeom. Na sto je taj Blizzard pao, sramota.

    • U.M.O

      @siblyx, 30.01.2020 - 12:27

      Naravno čim ljube anus Kineza

    • sgtbare

      @U.M.O, 30.01.2020 - 14:52

      Activision bi trebalo staviti u rijecnik kao anti-gamer institucija!

    • U.M.O

      @sgtbare, 30.01.2020 - 15:08

      Plus sa Ea i Konami

    • U.M.O

      @sgtbare, 30.01.2020 - 15:08

      I sa Ea,Konami i Bethseada

    • Drunkenstein

      @sgtbare, 31.01.2020 - 11:32

      Trebali bi se preimenovat u Antivision.

    • sgtbare

      @siblyx, 30.01.2020 - 14:50

      Activision je unistio Blizzard, kao sto unistava i sve ostalo sto dotakne. Zivotna prica activisiona zadnjih bar 10 godina, a bome i ea gamesa, ubisofta a u zadnje vrijeme i bethesde…

  • Robotz

    30.01.2020 - 12:41

    Tuga i prevara ,kako je nisko pao moj najdrazi dev i kakve splacine izbacuju ovih dana.

    https://www.youtube.com/watch?v=-4K2u2KbpdE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR39EZMYL4pxxFn6JtHSK2y0mGD–VAcutOi7wW5jQxfdF-oSMX2UQTkncQ

  • Mrky1337

    30.01.2020 - 16:14

    Krenulo Blizzarda pravo, steta, zalosno je vidjet na sta su pali! No king rules forever my son!

  • spaceartist89

    30.01.2020 - 22:49

    prestanite spominjati Blizzard ta firma vise ne postoji! pa prati li iko gaming industriju ovdje, nijedan developer blizzardovih igara neradi vise za blizzard, dobili su otkaz ili otisli!!!, to je sada Activision ali je zadrzao logo blizzarda jer je ovaj poznatiji i ikona gayminga.. ali i taj logo ce otici..s godinama..

  • Grimmzard

    31.01.2020 - 12:35

    Failzzard !?

  • Vukela

    02.02.2020 - 11:34

    Sad je 0,5 ocena na metacritic

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?