HCL.HR

Windows 11 možda dobije gamerski način rada

Zoran Žalac 13.04.2023.   •   5 komentara   •   Tehnologija


U Microsoftu razmatraju ideju da svom operativnom sustavu Windows dodaju mogućnost upravljanja pomoću kontrolera za igranje.

Operativnim sustavom Windows može se upravljati mišem, tipkovnicom, dodirom, glasovno, ali – ne i pomoću kontrolera za igranje. Iako Windowsi podržavaju najširu paletu kontrolera, to se odnosi samo na igre i poneke launchere. Da biste sami sustav kontrolirali gamepadom, treba vam neki zaobilazni put, npr. emuliranje miša i sl. Nativno takvo što nije podržano.

Međutim, to se možda promijeni u budućnosti.

Naime, pojavio se video s nedavnog Microsoft Hackathona, internog događaja na kojemu Microsoftovi zaposlenici predlažu nove mogućnosti i rješenja za Windowse. Prošle jeseni među takvima je bio Windows Handheld Mode, prijedlog koji omogućio da se kroz šumu menija i prozora kreće upravo pomoću tipki i palica na kontroleru.

Naravno, tako što je nepraktično besmisleno za rad na računalu, ali bi definitivno ponudilo odgovor za trenutnu situaciju, a i budućnost, kada se na tržištu pojavljuje sve više ručnih PC-jeva namijenjenih igranju. Popularni Steam Deck ima prilično dobro rješenje za upravljanje Linuxom, dok je na Windowsima značajno zakinut za iskoristivost kontrola u samom sustavu.

Nažalost, ovo nije potvrda da u Microsoftu pripremaju Windows Handheld Mode. Ovo je bio predloženi eksperiment, a njegova sudbina poslije toga nije poznata. Ipak, dobro je znati da barem netko unutar Microsofta razmišlja o ovakvim stvarima.

Osim toga, video prikazuje i tzv. Gaming Shell – launcher koji bi objedinio igre svih različitih launchera koje imamo na PC-ju. Takvo što već postoji, no nije standardni dio Windows sustava, tj. ne dolazi instalirano odmah uz sam sustav.

Komentari (5)

  • Šljivovica23

    13.04.2023 - 14:57

    Ja bih baš bio sretan kad bi dodali tu mogućnost. Često znam mijenjat između igre i nekih aplikacija, pa mi je bezveze malo miš, malo kontroler. Tak da podržavam ovo.

  • Bogy

    13.04.2023 - 15:33

    Izlazi sve više konkurenata Steam deck poput Asus Rog ally kojem će ovak mode savršeno doći.

  • Stecajni_upravnik

    13.04.2023 - 16:51

    Dovoljno da na kontorler stave pad kao kod Dual Sense i eto resenja. Win na Xbox bi bila interesantna opcija, makar meni….

  • PsyBorG6of9

    13.04.2023 - 17:27

    moraju jos puno toga dodat da predzem s 10 na 11… ogavnije windowse nisam u zivotu vidio, a gledam ih od 3.11…

  • Lazy

    14.04.2023 - 08:45

    O pa to bi bilo oportuno, veselim se ako dodaju taj feat.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?