HCL.HR

Xbox će postati prva ugljično neutralna konzola

Zoran Žalac 24.09.2019.   •   9 komentara   •   Zanimljivosti


I Microsoft je iznio svoj plan za očuvanje okoliša pomoću testnog programa kojim će reducirati ugljični otisak Xbox konzola.

Jučer je predstavljena alijansa “Playing for the Planet” u kojoj se nalazi dvadesetak tvrtki koje sudjeluju u proizvodnji konzola, videoigara i usluga za igranje. Udruženje je formirano s ciljem da industrija videoigara pridonese očuvanju okoliša te samim time u borbi protiv klimatskih promjena. Sony je tako najavio da će sljedeći PlayStation biti štedljiviji po pitanju struje, a potom se javio i Microsoft predstaviviši plan po kojemu će Xbox postati prva ugljično neutralna konzola.

To u prijevodu znači da će idućih 825 tisuća Xbox konzola biti proizvedeno s ciljem da se u proizvodnom procesu reducira emisija CO2, odnosno ugljičnog dioksida. Neutralizacijom ugljičnog otiska Xbox konzole u Microsoftu se nadaju da će do 2030. godine u svojim proizvodnim procesima smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 30%.

Microsoft će također pokušati ekološki osvijestiti igrače Minecrafta kroz objašnjenja kako mogu pridonijeti odgovornoj upotrebi prirodnih resursa, tj. održivom razvoju našeg planeta.

Označeno sa: ,

Komentari (9)

  • deanHR

    24.09.2019 - 11:21

    Napokon je počelo. Trebali smo naći plastiku u Marijanskoj brazdi da se sitnim koracima počinje raditi na očuvanju okoliša za budućnost. Mislim da u sljedećih 10 godina ne bi prepoznali svijet kad bi došli iz današnjeg vremena. Jesu maleni koraci ali izgleda u boljem smjeru nego sada.

  • marko1106

    24.09.2019 - 12:32

    Zato se nista ni ne mice. Iz tog razloga sto svi misle da su mali zagadjivaci. Stojim sa frendom i pricamo o zagadjenju ovo ono i sve dobro prica, a na kraju baci casu u sred sume. Pa reko o cemu si mi sada pricao cinelo vrijeme. Kaze ma jebes casu nisam ja neki veliki zagadjivac. Ne nego si veliki konj. Svi smo mi licemjeri, mjenjali bi druge a sebe ne mozemo promjeniti. Napravi onoliko koliko mozes o sebe ako nista bar znas da si dao sta si mogao

    • l)oolvl

      @marko1106, 24.09.2019 - 14:38

      trebala bi postojati neka nevidljiva ruka koja opali šamarčinu svaki put kad netko napravi tako nešto. Ovako posljedice osjetimo prekasno.

  • vragec25cro

    24.09.2019 - 14:13

    Evo proputovao pola Europe,ali sam najviše smeča bacao kod nas(ne zato što tu živim),nego do prije par godina kante za smeče u nekim gradovima nisi mogao niti vidjeti.Što se tiče kampiranja,planinarenje i sličnog iza sebe ne ostavim ništa,ali zato pc ostao nemali puta uključen par dana da radi 🙂 Mislim da mi rekod 30 dana 22h i nešto sitnoga(vidio na ispisu interneta).Svi mali koraci očuvanju su dobri,ali sve to nikuda ne vodi na ovom našem brdovitom Balkanu baš zbog našeg mentaliteta.Što se tiče Xboxsa i Ps5 to je sve marketinški trik,jer budimo realni tehnologija ide naprijed i večina novih komponenti troši manje struje ili su od razgradivog(ili recikliranog)materijala.

    • Apocalypse4987

      @vragec25cro, 25.09.2019 - 09:13

      Naspram Azije, balkansko gospodarenje otpadom izgleda futuristički

    • vragec25cro

      @Apocalypse4987, 25.09.2019 - 09:34

      Baš to sam i napisao u gornjem komentaru “balkanski mentalitet”,zašto znači da ako netko drugi gori mi možemo biti loši?Zašto ne bih bili još bolji?

    • Apocalypse4987

      @vragec25cro, 25.09.2019 - 09:50

      Krivo si me shvatio, govorim da je azija 100 puta gora od balkana. Mi jesmo seljačine šta bacaju smeće di stignu, al azijati su 100 godina iznad nas u proizvodnji smeća i zagađenju

    • vragec25cro

      @Apocalypse4987, 25.09.2019 - 11:32

      S tim se slažem,aki kako sam napisao mi smo “balkanski mentalitet” i kad smo u nečemu loši zvjek kažemo i gledamo na one koji su gori.Zaštto naprimjer kad se “balkanci” bune u svezi plače uspoređuju europske i balkanske plače,a kad ih netko kudi odmah nađu nekoga lošijega(u ovom tvom primjeru Azija).Zato imaš skoro više balkana po svijetu nego u njihovim domovinama .Mi smo bogati naprimjer prema Africi ili Indiji,a prema Europi smo sirotinja.Naspram Azije smo manje zagađeni i manje zagađujemo,ali naspram Europe smo ko Azija naspram nas.Mislim da su sad shvati zašto sam drugi komentar napisao kako sam napisao.

  • butjer1010

    24.09.2019 - 16:43

    Najveća sprdačina je kad netko kaže da je plastika zagađivač. Ja umrem od smijeha odmah. Pa zagađivači su ljudi koji ti plasitku bacaju gdje ne treba, ne može plastika sama doći do mora i malo zaroniti do Marjanske brazde. I najveći fail je kad netko kaže da mi uništavamo Zemlju!!!! Pa ne možemo mi zemlji ništa, mi uništavamo sebe, a ne nju. Ona je tu već puuuuno prije nas, i bit će još duuuugo poslije nas (George Carlin 🙂 )

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?