HCL.HR

Xbox donosi ograničenja koliko novca djeca smiju trošiti na igre

Domagoj Plantak 14.07.2021.   •   7 komentara   •   Tehnologija


Prošle jeseni lansirana je Xboxova Family Settings aplikacija, a sve kako bi roditelji imali veću kontrolu nad djetetom na Xboxu. Od sad se može i limitirati potrošnja.

Prošle je godine Xbox dobio aplikaciju Xbox Family Settings koja je proširila postojeće opcije za roditeljski nadzor nad korištenjem konzole. Neke od tih opcija omogućavaju da se ograniči vrijeme koje dijete provede na Xboxu, povećavajući ga pritom tijekom vikenda a smanjujući usred tjedna kad je škola.

Roditeljski nadzor pri korištenju konzola nije novitet sam po sebi i primjenjuje se danas gotovo svagdje kad je tehnologija u pitanju, no dok se negdje te opcije ne mijenjaju previše, na Xboxu sada uvode neke novosti.

Tako je prema povratnoj informaciji korisnika u Xboxovu aplikaciju sad dodana i opcija limitiranja iznosa potrošnje stvarnog novca u igrama, odnosno dodano je više parametara na temelju kojih je moguće personalizirati potrošnju – prvenstveno mlađim korisnicima, no možda i samome sebi.

Osim određivanja limita iznosa, roditelji će znati i kad će dijete poželjeti kupiti neki digitalni gaming sadržaj, a ako cijena bude premašivala zadani budžet, klinci će moći putem opcije “Ask to buy” zatražiti dodatnu lovu za tamo neki skin.

Iz Microsofta navode kako je ovaj sustav “odličan za nagrađivanje djece”. Za primjer navode da im na ovaj način možete dodavati dodatni novac kad obave svoje tjedne obveze ili ako ostvare dobru ocjenu na testu iz matematike.

Premda su ovakve opcije dobrodošle, pomalo je za podsmijeh Microsoftovo suptilno sugeriranje da roditelji nagrađuju dijete uplaćujući mu novac na račun za Xbox. Gotovo kao da oprezno naglašavaju da ovom opcijom ne uskraćujete djetetu mogućnost plaćanja u igrama, nego mu samo novac dajete na kapaljku.

Komentari (7)

  • Demon90

    14.07.2021 - 19:30

    A mislim za one koje daju djeci nova za obavljene dužnosti ili dobre ocijene koje je razlika 50kn na ruke ili 50kn microsoftu za roditelja nema razlike

  • Arthur

    14.07.2021 - 20:40

    Zato treba imati dvije kartice. Na jednu sjedaju novci a druga je prazna pa kada se treba uzeti nešto online na nju se prebaci koliko treba a ono što ostane se nakon pola sata vrati na onu glavnu tako i da sve dijete pokuša uzeti nešto jednistavno ne može a i da netko hakira ralun isto ništa ne može. Ja tako imam dvije kartice baš radi slučaja hakiranja ako se ne daj Bože nešto dogodi ili ako neki klinac koji mi dođe u goste “greškom” ne kupi nešto. A na kraju i roditelji se trebaju informirati. Misle da su igre bedastoća pa kada mali potroši 10 000 kuna onda je on kriv. Ali na kraju podržavam ovo. Treba staviti limit na 0$ i da roditelji budu ti koji kupuju igre, a ako se ne kuže u igre ubijek ima neki rođak, susjed, prijatelj ili kolega koji se kuži u ove stvari, iako se najbećem laiku ovo može objasniti u jedno popodne. Mi smo pravi sretnici jer kada budemo imali i oni koji već imaju djecu ovakve stvari nam se nikada neće dogoditi jer znamo više od njih😂😂😂.

    • Strange Man

      @Arthur, 14.07.2021 - 21:13

      Meni kćerka ne može ništa kupiti bez moje potvrde. Jako jednostavno. Postoje dodatne kontrole svake online kupnje i završna potvrda koja dolazi samo na moj mobitel i vidim šta mala izvodi. Nego problem kod Xboxa i Sony krše zakone i za to još nisu kažnjeni je najveći problem. Recimo, ono šta sam ja promjetio kod PS4, da ako ima profil ( od moje kćerke ) koji ima roditeljsku kontrolu, naravno da će se shvatiti da je na tom profilu maloljetno dijete. Problem je da na taj profil dolaze reklame video igra koje nisu za mlađe od 16. Ili 18. god. kao npr. TLoU2, RE8 i slične igre. Sa time Sony krši zakon, jer nudi i prodaje igru maloljetniku, a jasno na igri je označeno +18.

  • lkuka13

    14.07.2021 - 23:03

    Zašto se maloljetnicima uopće dopusta da ista trose.

    • Bosniagamer

      @lkuka13, 15.07.2021 - 09:48

      Maloljetnici, pogotovo na zapadu rade neke manje poslove (Vikend, za vrijeme pauze u skoli itd). Pa zasto da im se zabrani da trose vlastite novce ako imaju. Imalo bi smisla zabraniti djeci ispod 14 godina da samostalno kupuju. Ali i to pada u vodu s obzirom da postoje djecije kartice na koje roditelji uplacuju svojoj djeci novac.

  • abel

    15.07.2021 - 08:11

    To je dobro

  • Dorijan.M

    15.07.2021 - 16:04

    Lijepo je vidjeti da Xbox brine o svojim mlađim korisnicima. 😀😁🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?