HCL.HR

Otkriven je jeftiniji Xbox Elite Series 2 Core kontroler za Xbox i PC

Zoran Žalac 07.09.2022.   •   13 komentara   •   Tehnologija


Microsoft je najavio novu, jeftiniju Core verziju svog Xbox Elite kontrolera za konzole i PC. Evo što sve donosi.

PlayStation će uskoro lansirati novi DualSense Edge kontroler, a ni Xbox neće spavati na tom polju. Upravo je najavljen još jedan kontroler iz serije Xbox Elite. Međutim, ne radi se tu o trećoj seriji Elitea, nego o dodatnom modelu iz Serije 2. Glavna je razlika u tome što će tzv. Core model biti cjenovno jeftiniji od dosadašnjeg modela.

Xbox Elite Wireless Controller Series 2 – Core za cijenu od 130 američkih dolara donijet će gumom obložene ručke kontrolera, podesive triggere i analogne palice, mogućnost mapiranja svih kontrola te bateriju koja na jednom punjenju može izdržati i do 40 sati igranja. Za razliku od prethodnog modela, ovaj će biti bijele boje.

Međutim, 50 dolara jeftiniji Core model neće doći s nekim pogodnostima skupljeg Xbox Elite Series 2 kontrolera, koji će se i dalje prodavati za 180 dolara. Tu u prvom redu mislimo na set dodatnih tipki na stražnjoj strani kontrolera analogne palice različitih visina, izmjenjivi d-pad i kutiju za kontroler. Doduše, sve će se to moći kupiti odvojeno – a navedeni dodaci u paketu će koštati 60 dolara.

Komentari (13)

  • Zlo

    07.09.2022 - 16:56

    Ovo je losa kupovina ja sam pre 2 godine uzeo polovan elite series 1 za 50e sad je to jos manje super me sluzi a ime i sire mogucnosti od ovog series 2 core modela.

  • Danilo Boljevic

    07.09.2022 - 18:08

    Zar nije cijela poenta kontrolera da je super skup i ima te dodatne mogucnosti, ako oces jeftinije samo uzmi obicni Xbox kontroler jer ove tumbstick adjustment tool i usb c nisu neke lude stvari bez kojih se ne moze.

    • moordrak

      @Danilo Boljevic, 08.09.2022 - 11:49

      Ne? Poanta je dobiti kvalitetniji upravljački uređaj. Microsoft ima neke druge dobavljače djelova (očito) jerbo njihovi thumbstickovi traju i traju. Doduše, pronjuškaš li malo iskustva korisnika pro kontrolera, uh. reći ću samo: šareno, jako šareno. Osobno, upiknuo sam O.K. primjerak. Korisim samo dvije “pedale” Dobio sam ga za kikiriki na crnom petku. Dobar je ali 1500 kn dobar? Vrlo nategnuto. Kada ne tražim stražnje tipke po kauču (vole se prošetiti), uglavnom sam zadovoljan igračkom.

  • battery992

    07.09.2022 - 19:34

    Ovisi o kvalitetu, imam već godinu i pol Elite 2 kontroler i najbolji je kontroler koji sam probao s iznimkom PS5 kontrolera, s kojim još nisam imao priliku igrati.
    Rekao bih da je razlika između Elite 2 i običnog Xbox kontrolera kao kad u ruci držiš iPhone 13 i neki Xiaomi za 200 eura.
    Od dodatnih mogućnosti kontrolera su samo te tipke sa stražnje strane zanimljive, ali i one same po sebi nisu nešto jer iz nekog meni neshvatljivog razloga nisu zasebne tipke nego zamjena za X Y A B…

    • Strahinja Radonjic

      @battery992, 07.09.2022 - 23:42

      “iz nekog meni neshvatljivog razloga nisu zasebne tipke nego zamjena za X Y A B…” MOLIM?! Wow, nisam znao za to. Eh, razočarao sam se u ovaj kontroler znači instant… Nije ih moguće ni mapirati na nešto drugo? Ovako na prvu pretpostavio bih da su samo po default-u podešene tako?

    • afaron

      @battery992, 08.09.2022 - 08:37

      što se tiče ergonomije držanja u ruci, apsolutno nikakve razlike nema između iphone 13 i xiaomia od 200 eura

    • moordrak

      @battery992, 08.09.2022 - 12:02

      Baciš okce na juzer manual? Znaš, onu knjižicu koja dođe sa kontrolerom? A imaš je i onlajn.. Xbox Accessories app ti treba… @Strahinja Radonjic Ne slušaj ga. Možeš mapirati što god hoćeš. Koristiš ili Xbox ili Windowse. Ovo što je battery992 spmenuo je defaultni maping.

    • battery992

      @moordrak, 08.09.2022 - 23:15

      “The controller is only designed to have controller functions remapped to the paddles.”
      A za sve drugo ti treba npr. reWASD, nije podržano od controllera, nit companion app-a…
      Većina ljudi koji su kupili kontroler su razočarani činjenicom da paddles nisu extra tipke… Npr u FH5 bi dobro došle za neke stvari kad se zavališ pa ne želiš do tipkovnice… Možda bude na Elite 3

    • moordrak

      @battery992, 09.09.2022 - 08:09

      E to je drugi par opanaka. Ti bi htio staviti tipkovničke tipke na kontroler recimo šatajazanam Q E R i slično, ne od gamepada. Da, to ne radi u službenom softveru. Imam nekoliko kontrolera različitih proizvođača i niti jedan ne podržava tu funkcionalnost. Igre u kojima se upravlja kontrolerom imaju drugačiji set komandi, čak drugačiji interface prilagođen kontroleru zato nema nikakve potrebe za mapiranjem drugih tipki osim onih na samom kontroleru. Na konzolama defaultni input nije tipkovnica nego kontroler i sve je prilagođeno njemu. Barem ja to tako gledam. MS ima mogućnost riješiti softverski mapiranje za Windowse nu očito ne žele ulaziti u tu priču. Možda je jedan od razloga pravila e-sporta u kojima se ovakva funkcionalnost smatra varanjem. Njihovi kontroleri se masovno koriste na takvim eventima. Osobno, koristim reWASD za Tower of Fantasy. Naime, igra ima nekakvu polovičnu podršku za kontroler, pola tipki fali i stvarno treba mapirati svašta sa tastautre na kontroler jer je inače kontroler neupotrebljiv.

    • battery992

      @moordrak, 09.09.2022 - 11:05

      Pa gle više mislim na to da dodatne tipke budu dodatne, te četri da budu recimo x1, y1… Kao što sam napisao, igram FH5, paddle koristim za gear up, gear down, znači budu mapirane na X i B, pa onda imaš dva para tipki koje rade isto, a ne možeš npr uključiti telemetriju, bez da neku drugu kontrolu zamijeniš tipkom za telemetriju.
      I to s Forzom je isto na PCu i XBOXu…
      Najveći problem s ovim imaju upravo Microsoftove igre, iz razloga što su praktički identične na PC/XBOXu…
      Moj osobni zaključak je da s Elite kontrolerom dobiješ samo premium feeling controller, njegove dodatne funkcije nisu baš nešto korisne. Po toj logici bi ovaj Gore kontroler možda mogao biti i bolja kupnja, ovisi naravno o kvalitetu istog…

    • moordrak

      @battery992, 09.09.2022 - 13:27

      Nisam ni ja daleko od tvog razmišljanja. Moj jedini razlog kupovine Elita je da imam nativno Xbox kontroler sa dodatnim tipkama. Olakšava mi život u Live aplikaciji. Naučio sam se na te vražje dvije dodatne pedale odozada na PS4 kontroleru (sa onim službenim dodatkom) neznam više ništa igrati bez njih. Uglavnom ih koristim za R3/L3 ili po potrebi skakanje. Štajaznam. Mišićna memorija na još dva prsta 🙂

  • so_random

    08.09.2022 - 03:01

    imam 10g stari xeox xbone copy gamepad s turbo gumbom i jednom kad odes turbo u never go back, ovo su totalne gluposti za mene

  • moordrak

    08.09.2022 - 13:20

    Uf. Kilo kuna. Bome, nije malo. Unas za kvart više. 130$ + 10$ kod kineza za metalni komplet dugmadi i gljiva, hardcase mi ne treba… 300kn manje od full paketa. Još ako se kontroler upikne na kakvom crnom petku upola cijene… ne loše!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?