HCL.HR

Statistika jasno pokazuje: FIFA igre zanimaju igrače više i duže nego išta drugo na konzolama

Zoran Žalac 04.04.2023.   •   6 komentara   •   Industrija videoigara, Zanimljivosti


Statistika jedne analitičke firme ukazuje da su igre Electronic Artsa najkonzistentnije u zadržavanju igrača na konzolama. Preciznije rečeno, taj rezultat možemo pripisati FIFA igrama.

Po prodajnim je rezultatima jasno kako su FIFA i Call of Duty najprodavaniji naslovi na konzolama. No, FIFA i Call of Duty izlaze svake godine i pravo je pitanje onda koliko dugo zadrže svoje igrače. Na to nam je pitanje odgovor dalo istraživanje tvrtke Ampere Analysis, koje je pokazalo koje izdavačke kuće imaju najkonzistentniju izvedbu po pitanju mjesečno aktivnih igrača na PlayStation i Xbox platformama.

Pokazalo se tako da Activision Blizzard bilježi nagli skok igrača lansiranjem novog Call of Dutyja, ali da već mjesec dana kasnije slijedi i nagli pad, što znači da igrači baš i ne ostaju dugo uz Call of Duty – barem ne na konzolama.

Electronic Arts je iznimka – više od 16% mjesečno aktivnih korisnika PlayStationa i Xboxa igralo je igre Electronic Artsa u periodu od zadnjih pola godine. Iako se u tu računicu može uzeti i Apex Legends te još nekoliko igara, sve druge statistike pokazuju da je konzistentan rezultat tu zbog FIFA igara. Fortnite možda ima veći broj igrača od FIFA igara, ali igrači zato uz FIFA igre ostaju najduže i igraju ih najčešće od svih drugih igara na konzolama.

Po pitanju učestalosti igranja, iza FIFA-e 23 zapravo nisu ni Fortnite ni Call of Duty, nego Final Fantasy 14 i Genshin Impact.

Za kraj, zanimljiva je statistika da je udio igrača koji igraju Microsoftove igre konzistentniji nego udio mjesečno aktivnih igrača koji na PlayStationu igraju Sonyjeve igre. To zapravo i nije teško objasniti jer Sony i Microsoft imaju različite taktike. Dok se Sony bazira na single-player igre koje igrači odigraju i krenu dalje (npr. God of War, Horizon), Microsoft se bazira na igre koje konstantno drže igrače sezonskim sadržajima (Sea of Thieves, Minecraft i sl.).

Komentari (6)

  • vjk zg

    05.04.2023 - 14:09

    Svaka nova tekma novi izazov bilo online ili s offline s frendo(m)vima..Iako sam poklonik PESa jasno mi da zadnjih 25 godina je jedino nogač(valjda kao najsporednija stvar u životu) je uvijek meni in.Vole ljudi i pucačine,vožnje i ine igrice al kaj se tiče ovog otkrivanja tople vode(istraživanja) uopće nis iznenađen..

  • Maki6

    05.04.2023 - 16:46

    Zanimljivo da nema ni jednog komentatora s ovog portala koji redovno seru po Fifi kako je to sranje od igre. I znam da broj aktivnih igrača ne znači da je igra “kvalitetna” ali ovaj članak potvrđuje ono što stalno trubim a to je da se igre štancaju za mase tj. casual igrače, a ne za entuzijaste.

    • Goblin

      @Maki6, 06.04.2023 - 00:06

      Nema, zato što nema potrebe za raspravom, svi znamo da je sranje.

    • Goblin

      @Maki6, 06.04.2023 - 00:10

      Igram jednom online, rezultat 20:19… doslovno ni ja ni protivnik nismo mogli igrat obranu, svaki napad gol. Pretpostavljam da se “dynamic difficulty” koji “ne postoji” nešto zajebo.

    • Zoran Žalac

      @Goblin, 06.04.2023 - 08:49

      Ma daj, ajde, to je fizički nemoguće. Mečevi u Fifa igrama vremenski ne traju toliko dugo da u njima vidiš 39 golova…

    • Goblin

      @Zoran Žalac, 06.04.2023 - 10:53

      Ma svaki napad s centra je bio gol 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?