HCL.HR

U Xboxu je navodno osnovan odred za očuvanje igara

Zoran Žalac 08.04.2024.   •   1 komentara   •   Industrija videoigara


U Microsoftu su navodno oformili novi tim unutar Xboxa, koji bi se trebao baviti sve važnijim pitanjem očuvanja igara na toj platformi.

Xbox od nedavno ima novi interni tim zadužen za pitanja očuvanja igara. Tako barem otkriva izvješće Windows Centrala koje kaže da će zadatak tog tima biti “osigurati da postojeća baza Xbox igara bude kompatibilna s budućim promjenama paradigme u hardveru”.

U obavijesti zaposlenicima, Xboxova čelnica Sarah Bond napisala je kako su u Microsoftu posvećeni tome da sačuvaju katalog Xbox igara za buduće generacije igrača. 

Pitanje očuvanja igara trenutno je u fokusu jer se u Xboxu sve više odmiču od distribuiranja igara u fizičkom obliku (na diskovima), a s druge strane jasno je da se neće sve igre u digitalnom obliku prodavati zauvijek.

Prošlogodišnje izvješće pokazalo je kako industrija videoigara ima veliki problem s očuvanjem svoje baštine. Više od 87% igara starijih od 2010. godine danas se više ne može pronaći u slobodnoj prodaji. Osim toga, aktualan je i problem igara koje zauvijek nestaju u svom izvornom obliku (npr. prvi Warzone, Overwatch ili CS:GO).

U Xboxu su i ranije imali tim zadužen za prilagodbu starih Xbox i Xbox 360 igra za Xbox One generaciju. Ta je ekipa poboljšavala stare igre tehnologijama kao što su Auto HDR i FPS Boost sve do 2021. godine. Xbox One i Xbox Series konzole tako nativno mogu pokretati 657 igara za Xbox 360, te 61 igru sa starog Xboxa. Konkurencija je s druge strane tu rigidna te se većina starijih igara za PS5, NES, SNES i druge platforme danas dostavlja putem pretplate i streaminga.

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?