HCL.HR

Želite li u budućnosti igrati VR igre kao paintball u skladištima?

Zoran Žalac 08.06.2016.   •   8 komentara   •   Tehnologija


Sega ima plan ući na tržište VR zabave malčice drugačijim pristupom. Umjesto da razvijaju svoj softver ili hardver, najavili su suradnju sa australskom tvrtkom Zero Latency.

Tko se sjeća one kultne FPS epizode X-Filesa u kojoj Mulder i Scully ulaze u videoigru koja se zapravo odvija kao virtualna stvarnost unutar nekakvog skladišta? E to je prvo čega sam se sjetio kad sam vidio Zero Latency – VR projekt u koji se uključila tvrtka Sega. Naime, Zero Latency odvodi koncept virtualne stvarnosti nekoliko koraka dalje – odnosno koliko god vam koraka treba da prehodate jedno veliko skladište.

U tom skladištu igrači nose računala na leđima, VR naočale na glavi i senzorom praćene replike pušaka. Ukratko, približan koncept paintballa, samo daleko smješniji jer ovdje svaki igrač nosi svjetleću lampicu na glavi.

Zero Latency vjerojatno neće izaći izvan Japana, ali postavlja interesantno pitanje – biste li podržali ovakav tip zabave u VR-u ako bi se u bližoj budućnosti popularizirao? Biste li „na slijepo“ trčali po nekom skladištu pretvarajući se da ubijate zombije? Ili bi vas možda bilo strah ishoda kakav smo vidjeli u spomenutoj epizodi Dosjea X?

Označeno sa:

Komentari (8)

  • josipk

    08.06.2016 - 17:01

    Po meni je to cista glupost najbolje je na racunalu igrati i monitoru od toga mi oci mogu da ne budu u redu i vrtilo bi mi se u glavi

    • zlakob

      @josipk, 08.06.2016 - 17:08

      bravo, daj si keks!

    • Big Boss

      @josipk, 08.06.2016 - 17:46

      Ovaj u svakom drugom komentaru hejta VR.

  • josipk

    08.06.2016 - 17:51

    Ti bi htjeo da das 5000 kn za to mozda i vise

  • Nidzica

    08.06.2016 - 17:55

    VR mi je jako zanimljiva tehnologija. Moze toliko dosadnih igara na pc-u uciniti ultra zanimljivim ali VR i FPS mi nekako ne ide 🙁

  • lucho-CRO

    08.06.2016 - 19:16

    Kako je gore navedeno VR i FPS bas nekako i ne ide ali ovisi opet o kojem fps govorimo..ovo sa skladistem i zombicima bi djelovalo dosta dobro i moglo bi se brzo igrati..vjv i brze nego preko monitora moje misljenje ako bi se ekipa uhodala dobro..po meni je VR stvoren za horor filmove i igre, neke pustolovne igre tj istrazivacke neke sa prelijepim sadrzajima za vidjeti, nezz sad uvijek sam zamisljao VR igru sa motorima sto bi ja volio odigrati i da bas imam osjecaj da ja vozim i da gledam s motora na stazu i svaku krivinu..jednom rijecju VR ce nam donosit čuda narednih nekoliko godina a nezz sta ce onda smislit..mozda mi budemo dio igre jednog dana a sa nama bude netko upravljao kak je krenulo haha

    • funky0308

      @lucho-CRO, 09.06.2016 - 14:08

      VR bas i je stvoren za first person , to je valjda logicno. Problem je u kretanju. Neki dan sam vozii neke utrke, Oculus na glavi, pola auta ispred mene, volan, papucive mjenjac ali nema kretnje vozila i to je problem. Ovdje je taj problem eliminiran, kreces se i to je sigurno dobro. Izjave onog lika gore su smjesne. Sve kosta, tako kosta i ovo. Tehnologija je tek u povojima i ici ce cijene dolje, medjutim, jedna stvar ce uvijek kostati, a to je PC koji to moze vrtiti kako treba. Na mom PCu, VR radi i vise nego dobro ali u taj stroj je ulupano preko 30k kn. Vec se rade ploce sa integriranom 1070/1080 koje nece ici u maloprodaju, koristiti ce ih upravo za ovakve stvari i cijena ce i tu pasti ali igranje igara u 90fpsa, realne i odlicne grafike ce uvijek biti skupo. Ja uzimam i Sony VR, iznenadilo me kako dobrih developera ima i kakve lude ekskluzive rade za PS4, ocito se moze jos dosta iz danasnjih konzola izvuci pa me bas zanima sta ce napraviti sa VRom…moglo bi biti OK. I da…danas se racunala nose na ledjima ali vrlo brzo ce sva potrebna tehnologija stati u same naocale ili ce se streamati sa PC/konzole na VR headset. Kada dobijemo headset koji ne treba “220V” da bi radio, biti ce jos zanimljivije. Ali tko god nije probao VR, neka proba, nakon toga neka prica.

  • sedf

    08.06.2016 - 21:20

    da zelim je.Ovo je najbolji ideja ikada.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?