HCL.HR

Zlatni Dabar pojavit će se i ove godine, evo što će biti novo

Zoran Žalac 12.12.2022.   •   13 komentara   •   HCL objave


Uskoro očekujemo povratak našeg Dabra u pozlaćenom obliku. Evo kako najvećoj regionalnoj dodjeli nagrada za najbolje videoigre pristupamo 2022. godine.

Redakcija HCL-a obavila je svoju gamersku dužnost glasovanjem u žiriju The Game Awardsa, a uskoro ćete na red doći i vi – u novom izdanju našeg Zlatnog Dabra. Odabir najboljih igara godine krenut će kasnije ovoga tjedna, uz nekoliko promjena u odnosu na prethodne iteracije Dabra.

Kao i do sada, Zlatni Dabar 2022 bit će nagrada publike, odnosno pratitelja HCL-a. Najbolje igre birat će se po žanrovima, s unaprijed definiranim nominacijama po odabiru redakcije HCL-a. Osim žanrovskih nagrada, svoju igru godine ponovno će odvojeno birati i publika i redakcija. Nominiranje jedne igre za prestižnu titulu najbolje igre 2022. godine ujedno će biti i nagradni natječaj u sklopu kojega ćete moći osvojiti neke od igara koje su obilježile ovu godinu.

Ove godine imamo i nekoliko manjih promjena u Dabru, a one su sljedeće:

Napetije natjecanje uz manji broj nominacija

Prethodni su Dabrovi u kategorijama znali imati 5-7 nominiranih igara. Ova godina ipak nije bila toliko bogata kvalitetnim naslovima pa smo se odlučili za nikad uži krug nominacija – četiri po svakoj kategoriji.

To znači da su iz utrke za Dabra morale ispasti pojedine igre koje biste možda očekivali vidjeti među nominacijama. Međutim, uži izbor mogao bi značiti i napetiju bitku među igrama koje jesu nominirane. S druge strane, to nam je otvorilo priliku da imamo kategoriju više nego prošle godine.

Poznate kategorije, ali i jedna nova

Većina žanrovskih kategorija u Zlatnom Dabru 2011 bit će vam poznata. Ove godine ponovno smo razdvojili akcijske RPG-ove od onih taktičkih, kao i akcijske igre od akcijskih avantura. Žrtvovali smo ove godine kategoriju borilačkih igara, no neke od tematski bliskih naslova te kategorije pronaći ćete među akcijskim igrama.

U Zlatnom Dabru 2022 debitirat će kategorija najbolje igre preživljavanja. Survival igre obično su duže vremena u early accessu čije naslove ne nominiramo, ali ove se godine ipak skupilo nekoliko igara preživljavanja koje su lansirane u 1.0 verzijama i smatramo da zaslužuju svoju zasebnu kategoriju umjesto da ih trpamo među druge žanrove.

Kategorije Zlatnog Dabra 2022 bit će sljedeće

  • Najbolja akcijska avantura
  • Najbolja akcijska igra
  • Najbolja role-playing igra
  • Najbolji taktički RPG
  • Najbolja pucačina
  • Najbolja puzzle avantura
  • Najbolji platformer
  • Najbolja strateška igra
  • Najbolja vozačka igra
  • Najbolja igra preživljavanja
  • Igra godine po izboru publike

Regionalni Dabar

I ove godine planiramo nagraditi najbolju igru rađenu u našoj regiji. Međutim, s obzirom da velike konkurentnosti ove godine nije bilo, neće biti ni glasovanja za Regionalnog Dabra. Umjesto toga, pobjednika će odabrati i nagraditi redakcija HCL-a. Sljedeće bismo godine mogli imati veću konkurentnost u ovoj kategoriji pa odabir samim time tada planiramo vratiti “u ruke naroda”.

Ka’će?

Kako smo naveli na početku teksta, Zlatni će Dabar izviriti iz svoje jazbine krajem ovog tjedna. Baš kao i do sada, glasovanje za najbolje igre godine bit će omogućeno svim registriranim korisnicima HCL portala.

Komentari (13)

  • Terox

    12.12.2022 - 20:51

    Tužno je da cekamo kraj early accessa za indie igre, kad pola triple-a studia ne moze svoje igre izbacit u normalnom stanju. Battlefield 2042 i CP 2077 su tek ove godine zazivile u stanju koje se moze nazvat 1.0

  • Emexs

    12.12.2022 - 23:28

    Igra godine po izboru pubilke , Ragnarok.

    • vlatko2003

      @Emexs, 13.12.2022 - 10:31

      kako kome

    • Emexs

      @vlatko2003, 13.12.2022 - 20:55

      Istina, meni je top ali nije wau zanimljivi mi je bio Callisto i Mw 2 sp , ali to je stvar osobnog dozivljaja. Ove godine i nema bas nesto da me je oborilo sa nogu.

  • PppPP

    13.12.2022 - 07:14

    Zašto nema kategorije “najbolja igra u early accessu”?

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 13.12.2022 - 09:20

      Bila je u razmatranju, ali na kraju se nije sasvim uklapala – u svim kategorijama se biraju igre po žanrovima, a EA kategorija bi bila miks žanrova.

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 13.12.2022 - 17:43

      Igra godine je isto po žanru? Good logic

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 14.12.2022 - 10:25

      Igra godine se tretira kao zasebna kategorija koja je samim time drugačija po načinu glasanja (bez definiranih nominacija) i određenim iznimkama u pravilima što se prihvaća kao nominacija, a što ne.

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 14.12.2022 - 12:20

      Znači isto to onda za early access, nije znanstvena fantastika

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 14.12.2022 - 13:32

      Nije, ali je ograničavajuće i potencijalno konfuzno za ljude. Ograničavajuće iz pogleda da većina early access igara dolazi s PC platforme, plus to što dobar dio igrača ne igra igre dok ne izađu iz early accessa. Time se sužava broj potencijalnih glasača za kategoriju, a nije cilj da glasa što manje ljudi. Konfuzno u pogledu da treba odrediti pravilo oko toga što vrednovati kod early accessa i onda računati da će se glasači toga držati. Nisu sve early igre lansirane u istom stanju – neke su early access barebones s minimalno sadržaja, gdje npr. cijeniš ideju neovisno o tehničkom stanju igre, a neke su praktički beta verzije koje su sadržajno bogatije i bliže konačnom proizvodu. Je li onda važnije cijeniti zanimljivu ideju koja je možda daleko od realizacije, ili nešto što je bliže realizaciji…

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 14.12.2022 - 16:13

      Pa nebitno što se cijeni, to je na glasaču. Neka igra dobije nagradu zbog priče, neka zbog gameplaya, ista stvar. Nisu ni sve EA igre nakon 1.0 zapravo 1.0. Nez zašto je ograničavajuće to što je PC platforma, što to ima veze? Glasača neće biti malo jer će glasati i oni koji nisu zaigrali kao i uvijek 😂 odrediti neka osnovna pravila i to je to, ne dramite i ne budite lijeni 😂

    • Emexs

      @Zoran Žalac, 13.12.2022 - 20:58

      Zoki cini li ti se da je neko prebacio Res 2 i 3 u svemir i samo promijenio ime u Callisto, bolesno koliko je slicno u puno segmenata 😄

    • D_a__nte789

      @Zoran Žalac, 14.12.2022 - 00:02

      Zoki sad je 2022,a ne 2011

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?