HCL.HR

Platformski Dabar 2011 – najbolje igre po platformama

Zoran Žalac 04.01.2012.   •   40 komentara


Platformski dabar i ove godine dijeli (nadasve prestižne) nagrade za najbolje igre po igraćim platformama. Koje su naslove naši čitatelji proglasili pobjednicima, saznat ćete u ovom izvješću.

PLATFORMSKI DABAR

Godina iza nas uistinu je bila zanimljiva za igraće platforme. Konzole su se našle u poznim godinama nikad duljeg ciklusa jedne generacije, dok se PC nakon nekog vremena uz nove trendove vratio u dobru formu. Godina je značajna i po tome što dio platformi vrlo vjerojatno bilježi zadnje pojavljivanje u Zlatnom Dabru, s obzirom da će ih uskoro zamijeniti njihovi nasljednici. No neovisno o promjenama u gaming industriji, 2011. godinu pamtit ćemo po iznimno bogatoj ponudi raznovrsnih igara, čemu svjedoči i podatak da su naši čitatelji izglasali osam različitih pobjednika u isto toliko kategorija Platformskog Dabra. Uzmemo li pak u obzir utješne nagrade srebrnog i brončanog Dabra, možemo reći da su od 24 nagrade čak 22 pripale različitim igrama. Dakle, rezultati su definitivno zanimljivi pa ih idemo konačno otkriti.

Pobjednike najpopularnijih platformi ovoga puta predstavljamo i u video obliku, pa svakako provjerite što smo imali reći za igre koje ste svojim glasovima upravo vi odabrali.

Proteklu godinu slobodno možemo proglasiti novom mladošću PC platforme. Snažne ekskluzive i odlična multiplatformska podrška donijele su mnoštvo zabave na osobna računala. Hardverska prednost nad konzolama došla je do izražaja, a rastu popularnosti PC platforme pogodovali su F2P trendovi, naklonost indie developera te nove tehnologije poput OnLivea. U tom optimističnom okružju najbolje se snašao naslov koji je unatoč konzolitisu ponudio najbolje iskustvo upravo na PC platformi.

Zlatni Dabar 2011

The Elder Scrolls V: Skyrim ( pobjednik s 34.5% glasova) je slika vrijednosti kakvu se za igru samo poželjeti može. Ako ste čuli da ovaj naslov svojom trajnošću i sadržajnošću jede slobodno vrijeme, društveni život i malu djecu, znajte da istina nije daleko od toga. Iako je sam po sebi vrhunska igra, Skyrim u svojoj PC verziji donosi veliku prednost korisničkih modifikacija, zbog čega ga je najisplativije zaigrati na računalu. Naša PC publika je to prepoznala te je Bethesdinom RPG-u udijelila titulu najbolje PC igre u 2011. godini.

SREBRNI DABAR: Battlefield 3 (22.0%)
BRONČANI DABAR: Portal 2 (13.8%)

Protekla godina pokazala je kako Microsoftova konzola sve intenzivnije širi svoje vidike na publiku koja nije isključivo gamerska. Uz Kinect, Xbox TV i ostale najave, ekskluzive su nekako pale u drugi plan, a ni najava nove Halo trilogije nije toliko oduševila fanove. Ipak, vlasnici X360 konzole ove godine nisu ništa propustili. Dapače, najbolja igra ove platforme ujedno se pokazala kao i jedan od boljih ovogodišnjih shootera.

Zlatni Dabar 2011

Gears of War 3 (pobjednik s 29.6% glasova) ima savršenu formulu za dojmljivi zaključak trilogije. Impresivne akcijske segmente povremeno zamjenjuju sentimentalni tonovi, a mi shvaćamo kako tamanjenje Locusta nije jedina korisna stvar na svijetu. Ili ipak je? U bilo kojem slučaju, znamo da treći Gearsi nisu oproštaj od serijala, ali su zato originalno akcijsko iskustvo dostupno jedino na Xbox platformi.

SREBRNI DABAR: Forza Motorsport 4 (20.9%)
BRONČANI DABAR: The Elder Scrolls V: Skyrim (14.6%)

Kad nije vodio žustru bitku s piratima i hakerima, Sony je nizao primamljive ekskluzive zbog kojih se u 2011. godini definitivno isplatilo posjedovati PlayStation 3 konzolu. Dakako, nisu sve ekskluzive bile podjednako kvalitetne, niti su svi multiplatform naslovi bili zastupljeni, no konačna postava nikoga nije razočarala. Zahvaljujući jednoj od ponajboljih akcijskih avantura ove generacije, takav scenarij nije ni bio moguć.

Zlatni Dabar 2011

Uncharted 3: Drake’s Deception (pobjednik s 58.2% glasova) nije označio gotovo nikakav napredak serijala. Međutim, i kao takav se uvelike razlikuje od svih drugih igara. Ovaj Uncharted nije nadmašio sam sebe, ali ga isto tako nije nadmašio nitko drugi. Drugim riječima, želite li uzbudljivo avanturističko iskustvo, Uncharted 3 je prva preporuka. Nagrada najbolje PlayStation 3 igre u 2011. godini stoga mu je pripala sasvim zasluženo.

SREBRNI DABAR: Batman: Arkham City (9.6%)
BRONČANI DABAR: The Elder Scrolls V: Skyrim (7.6%)

Digitalno doba je ovdje. I to nije jeftin slogan za digitalizaciju TV signala. Ono o čemu mi pričamo jest značajan rast popularnosti raznih download igara. Bez obzira radi li se o naslovima za Steam, Live Arcade ili PSN, o manjim projektima velikih developera ili pak o igrama nezavisnih proizvođača; download scena uzima sve više maha i na taj način promovira ideje koje bi inače bile označene rizičnima. Pravi primjer za to je igra koja izgleda jako odbojno… sve dok ju ne zaigrate.

Zlatni Dabar 2011

Minecraft (pobjednik s 34.6% glasova) smo igrali još prije godinu dana. Ali pravo postignuće upravo je u tome – igra nam nije dosadila jer je u međuvremenu napredovala, da bi nas u konačnici iznenadila originalnom idejom i unikatnim konceptom. Jednostavno rečeno, Minecraft je stvorio novi podžanr građevinskog sandboxa, te je samim time zaslužio počast koju ste mu svojim glasovima udijelili.

SREBRNI DABAR: Trine 2 (24.0%)
BRONČANI DABAR: Bastion (19.7%)

Nintendo je svoju Wii konzolu ove godine držao “na aparatima”. Izostanak podrške ostalih developera ublažilo je tek nekoliko hitova, no najavom Wii U konzole mnogima je postalo jasno kako je ovo početak kraja za nekad revolucionarnu, a sad samo zastarjelu konzolu. Ipak, Nintendo se višegodišnjim radom na jednoj igri potrudio da konzola svoj životni vijek okruni jednim vrhunskim naslovom.

Zlatni Dabar 2011

The Legend of Zelda: Skyward Sword (pobjednik s 82.6% glasova) pamtit ćemo kao labuđi pjev Wii konzole. Igra zapravo nije imala konkurencije, no da je i bilo drugačije, vrlo vjerojatno bi sve ostale kandidate opet potukla do nogu. Jer Skyward Sword je Nintendova oda vrijednostima gameplay dizajna, nešto što se viđa jednom u pet godina.

SREBRNI DABAR: Rayman Origins (12.3%)
BRONČANI DABAR: Xenoblade Chronicles (2.6%)

Za razliku od gore spomenute Wii platforme, vremešni DS držao se i više nego dobro u svojoj formalno posljednjoj godini. U Japanu je konzola još uvijek popularnija nego naprednija 3DS verzija, a i podrška developera je značajnija. Uostalom, serijal koji je u 2011.-oj donio najbolju DS igru još je uvijek privržen toj platformi.

Zlatni Dabar 2011

Pokemon Black & White (pobjednik sa 62.5% glasova) futuristička je vizija kultnih Pokemona. No iako je igra ponudila novu generaciju simpatičnih životinjica, te po prvi puta kročila u 3D okoliš, riječ je o dobro poznatom sadržaju koji je po oprobanom receptu fanove razveseljavao duži niz godina.

SREBRNI DABAR: Kirby Mass Attack (16.2%)
BRONČANI DABAR: Ghost Trick: Phantom Detective (9.6%)

3DS će ostati zapamćen kao prva Nintendova konzola koja je dobila sniženje cijene unutar iste godine u kojoj je izbačena u prodaju. No za relativno loš start u 2012. godini nije bila kriva cijena konzole, već slaba softverska podrška. Neke su igre bile odgođene, a neki projekti u potpunosti otkazani, no srećom kraj godine donio je nekoliko zanimljivih naslova, od kojih je titulu najboljega očekivano odnijela legendarna Nintendova ikona.

Zlatni Dabar 2011

Super Mario 3D Land (pobjednik s 45.3% glasova) jedna je od rijetkih igara koja nas je uspjela uvjeriti u to da pravilno upotrijebljeni 3D efekti zaista mogu obogatiti iskustvo igranja. No najnoviji Super Mario fantastičan je i bez njih, što je bilo i za očekivati od tvoraca Galaxya.

SREBRNI DABAR: Mario Kart 7 (38.8%)
BRONČANI DABAR: Ghost Recon: Shadow Wars (7.9%)

Šesta godina postojanja PlayStation Portable konzole nije donijela pregršt kvalitetnih naslova. Zapravo, teško je reći i da je donijela bilo kakve naslove, što jasno pokazuje činjenica kako je naslovom godine među osrednjom konkurencijom proglašena borilačka igra u univerzumu jednog RPG serijala.

Zlatni Dabar 2011

Dissidia 012: Final Fantasy (48.1%) ujedno je remake i prequel originalne Dissidije, a igrače je uspio privući brojnošću igraćih modova i zabavnim sustavom borbe. Nijedna druga PSP igra ove godine nije ponudila bolju prezentaciju i veću zaraznost, zbog čega Dissidia 012 s pravom odnosi ovu nagradu.

SREBRNI DABAR: Patapon 3 (25.9%)
BRONČANI DABAR: The 3rd Birthday (20%)

Ovime smo obavili trećinu posla – nagrade Platformskog Dabra su podijeljene, pa nam sada preostaje da se fokusiramo na žanrove i teme, a osim toga treba proglasiti i pobjednike nagradne igre među vama koji ste marljivo glasali u Zlatnom Dabru 2011.

Drugi dio ovogodišnje dabrove trilogije stiže uskoro, a do tada nam prokomentirajte rezultate najboljih igara po platformama.

SPECIAL: Zlatni Dabar 2011 – centralni članak SPECIAL: Tematski Dabar 2011 – igra godine i posebne kategorije SPECIAL: Najbolje igre po žanrovima – Zlatni Dabar 2011

Komentari (40)

  • CroDruid

    04.01.2012 - 18:07

    OK, mogu reći da je dosta toga bilo po meni očekivano kaj se rezultata tiče. Ono, Uncharted 3 je fakat najbolja PS3 igra recimo…

  • zikizica

    04.01.2012 - 18:08

    Kako Forza 4 nije najbolja na Xbox-u 360?

    • Daky101

      @zikizica, 05.01.2012 - 10:25

      tako što je to GOW3

  • Chaos777

    04.01.2012 - 18:30

    Batman bre svud je trebao da pobedi! 🙂

    • trulex

      @Chaos777, 06.01.2012 - 23:56

      slažem se

  • Bazinga

    04.01.2012 - 18:40

    Sviđa mi se! 😀

  • Ja Sam

    04.01.2012 - 18:41

    trebao je bf3 pod pc igre

    • Jared Leto

      @Ja Sam, 04.01.2012 - 18:58

      sa onakvom optimizacijom i sustavom, daaaa, sigurnoooo….

    • ALG

      @Ja Sam, 04.01.2012 - 20:31

      Možda, ali u nekoj drugoj dimenziji. 🙂

    • Maximum

      @Ja Sam, 04.01.2012 - 20:51

      Nevidim stvarno sta fali BF3 posto je retka igra koja je bas bas superiornija od konzolne verzije.Inace igra sa obzirom kako dobru grafiku ima sasvim je dobro optimizirana.

    • infokod

      @Ja Sam, 05.01.2012 - 11:03

      jared nemoj srat jer pogle kakvu ima grafiku, kolike su mape, kakve su teksture i kakve su animacije… optimizacija je vrlo dobra u odnosu na to, a ja imam kompjuter od 6000kn i igram na Ultra na 60 fps -.-

  • Stormrage

    04.01.2012 - 19:02

    pobijedili svi za koje sam glasao osim patapona 😀

  • Parkus4

    04.01.2012 - 19:10

    No kada ce nagrade?

  • dado01

    04.01.2012 - 19:21

    Skyrim je igretina broj 1

  • Pajko

    04.01.2012 - 19:39

    Nezz, sljedeće godine ubacite samo ekskluzive za glasanje na platformama, ovako nije kul da Skyrim bude 1. na PC-u, 3. kao PS3 i X360 igra. Onako, Witcher 2 je zapostavljen (dobro, malo fenbojam), i još neki PC only naslovi.

    • wyzard

      @Pajko, 04.01.2012 - 20:50

      witcher 2 bio je jako blizu, falilo mu je svega nekoliko glasova da bi se našao ispred portala 2. inače, sustav je takav – pravedan iako se to ponekad ne čini tako. na kraju krajeva, "VI ODLUČUJETE!1". svima je dana jednaka prilika (i ekskluzivama i multiplatform naslovima).

    • Daky101

      @Pajko, 05.01.2012 - 10:28

      Nema tu šta bit kul.Da je Skyrim bolji od GOW3,Forze 4 i Uncharteda,osvojio bi 1.mjesto.

  • rejn?er

    04.01.2012 - 19:49

    witcher 2 nije zapostavljen. on jednostavno nije za zaglupljene mase.

  • Maximum

    04.01.2012 - 20:04

    Pa moze se reci za Skyrim zato sto ipak ima podrsku za modove sto daje igri ogromnu prednost.Osim toga slazem se da Witcher 2 nije za svakog sto je opet prednost Skyrim sto moze dosta ljudi da ga igra pa i hardcore fanovi.

  • rejn?er

    04.01.2012 - 21:24

    neznam na šta misliš pod hardcore fanovi, ali onaj koji se smatra rpg fanom i glasa za skyrim prije witchera bi se trebo propucat.

  • R0biiii Horvat

    04.01.2012 - 21:34

    ee ljudi a gdje piše tko je nagrade osvojio?

    • Ementaler

      @R0biiii Horvat, 04.01.2012 - 23:23

      Još nigdje, to će biti objavljeno u sklopu Tematskog dabra.

    • Black op

      @R0biiii Horvat, 05.01.2012 - 07:32

      Igore pa kako je the elder scrolls v skyrim najoptimiziraniji?Pa ja njega igram na low detaljima sa pristojnom rezolujcijom dok batman arkham city mogu pokrenuti i na medium?Ja ne kazem da je the elder scrolls v losa igra ali mislim da zasluzuje 2. mjesto a da batman arkham city dobije 1.

    • Ementaler

      @R0biiii Horvat, 05.01.2012 - 07:37

      Najoptimiziraniji? Odkud sad to, nije nitko pričao specifično o optimizaciji.

    • Black op

      @R0biiii Horvat, 05.01.2012 - 07:43

      Ma to je moja greska jer sam to pogresno cuo.Ali nije sve u optimizaciji.Mada mislim da su batman arkham city i the elder scrolls v trebali zaraditi prva 2 mjesta.

  • Black_Pirate

    04.01.2012 - 23:51

    Nevjerovatno da Witcher 2 nije uspio proci… Ljudi vi niste normalni…

    • rejn?er

      @Black_Pirate, 05.01.2012 - 09:33

      to ti je tako. onaj ko to razumije najbolja mu je igra, onaj ko nije za te stvari(a to je pun kurac ljudi) jednostavno ne vidi šta je tu posebno.

  • Black op

    05.01.2012 - 07:39

    I ja imam geforce 9400 gt,ta graficka se vise ni ne moze upotrebljivati za nove igre,jedino batman arkham city mogu da pokrenem na medium bez problema.

  • UltimateXioni

    05.01.2012 - 09:09

    Sa svime se slazem osim toga da je na PS3 srebrnu nagradu trebao otici Battlefield 3. Veoma dobro uradjena igra (sve u svemu), ali pogotovo na PS3-u. To su izlavili i sami developeri.

  • infokod

    05.01.2012 - 11:13

    Nemogu vjerovati da je Battlefield 3 dobio srebrnu medalju za PC igru godine!
    I kao sto XioniX kaze trebao je osvojiti srebrnu medalju za PS3… ja osobno mislim da naslov koji pruza toliko toga na PC ima Masivni Multiplayer (1-64 igraca), CoOp kampanju predobro uradenu i solidnu singleplayer kampanju koju je engine izvukao iz te solidnosti i uveo ju u bolje kampanje. Uglavnom, kao i uvijek, CoD se opet nemoze mjeriti sa BF. Mogao se mjeriti 2009, ajd… Uglavnom, ne slazem se sa 2 stvari koje sam rekao gore.
    Po meni bi BF3 trebao/je trebao osvojiti: PC GOTY, FPS GOTY, GOTY '11 🙂

    • Ementaler

      @infokod, 05.01.2012 - 11:30

      Za ovo 'FPS GOTY' još ima šanse, sljedeći video/tekst ovakve vrste je za Žanrovskog dabra, pa ćemo vidjeti.

  • armin221186

    05.01.2012 - 11:54

    Dragonborn !!! Ama Skyrim je najbolji 😀

  • Apocalypse4987

    05.01.2012 - 12:15

    gospodo, upoznajte demokraciju, glasovali ste i dobili ste rezultate. možete prigovarat danima, al nećete ništa postić. true story

  • numeral

    05.01.2012 - 13:15

    manje vise sve po mom izboru….

  • ALG

    05.01.2012 - 21:39

    …a vidi ove bf frikove kako cvile!
    Budite presretni da je i druga po redu jer uz jedan Skyrim, Betmena i Bitchera se moglo vrlo lako dogodit i da je nema u top 3.

  • goldfinger

    06.01.2012 - 07:46

    Da je BF3 srebrni za pc?!???To je horror!!!

  • Disc0

    06.01.2012 - 10:03

    Evo ja imam sve 3 3ds igre godine 😀

  • Maximum

    @Kasti, 04.01.2012 - 21:45

    Hardcore fanovi su upravo oni koji komentarisu poput tebe 🙂

  • rejn?er

    @Kasti, 04.01.2012 - 23:40

    nekužim kako sam ja hardcore fan, kad jedino što mi se sviđalo u tesu je bio oblivion, no opet onda sam imo 12 godina, tako da to govori za sebe. najgora stvar nije u tome što nezasluženo kupi sve nagrade, već zato što svi seru kako ima dubinu, nelinearnost i ostale stvari koje zapravo ne razumiju.

  • Mzehn

    @Kasti, 05.01.2012 - 01:44

    tako je.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?