HCL.HR

Zlatni Dabar pojavit će se i ove godine, evo što će biti novo

Zoran Žalac 01.12.2021.   •   13 komentara


Uskoro očekujte povratak našeg dabra u pozlaćenom obliku. Evo kako najvećoj regionalnoj dodjeli nagrada za videoigre pristupamo 2021. godine.

Redakcija HCL portala ponosna je što smo pridružili svjetskom žiriju The Game Awardsa, ali to ne znači da ćemo zato zanemariti našu dodjelu nagrada za najbolje igre, tradicionalnog Zlatnog Dabra. Isto smo tako ponosni time što je Dabar najstarija domaća nagrada kojom sami igrači nagrađuju igre. Stoga smatramo da Dabar ima dužnost ostati tradicija ovih prostora, a mi smo ga dužni prilagođavati po formatu kako bi ostao uspješan i relevantan događaj za domaće gamere.

Ako u našem Zlatnom Dabru sudjelujete već godinama, onda znate da je svako izdanje Dabra po nečemu drugačije. Više smo puta mijenjali kategorije u kojima se glasalo, broj nominacija i sl. Ove godine nemamo mnogo promjena, ali one sitnije ipak želimo komunicirati prije nego Dabar krene. A ako sve bude išlo po planu, krenut će za otprilike dva tjedna.

Domaći Dabar

S obzirom da u Zlatnom Dabru sudjeluju igrači iz Hrvatske i ostalih zemalja u regiji, došli smo do zaključka da bi se Dabar kao nagrada trebao redovito dijeliti i za najbolje igre developera iz naše regije. Odlučili smo tako da kategorija najbolje domaće igre od ove godine uđe u trajnu postavu kategorija Zlatnoga Dabra.

Svjesni smo toga da igre domaće produkcije gotovo nikada nisu na razini ambicioznosti i/ili kvalitete kao visokobudžetni projekti iz ostatka svijeta. No, smatramo kako Dabar kao nagrada domaćih igrača zaslužuje pripadati jednoj domaćoj igri.

Imajte na umu da se nismo još u odlučili za naziv te kategorije i da bi se njezin naziv mogao mijenjati iz godine u godinu, ovisno o ponudi igara. Nekad ćemo među nominiranim naslovima imati samo igre hrvatske produkcije, a nekad će se termin „domaće“ širiti i na produkciju igara iz zemalja u kojima HCL/Zlatni Dabar ima svoju publiku. Kategorija kao takva ima geografsku konotaciju, ali nacionalnu konotaciju želimo staviti u drugi plan jer poanta Dabra nije poticanje ikakvih rasprava na tu temu.

U konačnici će naziv kategorije i strukturu nominacija ponajviše određivati same igre – tj. koliko ih se iz koje zemlje pojavilo u tekućoj godini. Ako se npr. dogodi da Hrvatska i Srbija imaju dovoljan broj kandidata za dvije kategorije, onda će te kategorije po potrebi biti odvojene. A ako se pak dogodi situacija da zbog malog broja objavljenih igara nema smisla organizirati glasanje za najbolju, kategoriju ćemo ili preskočiti ili će pobjednika proglasiti redakcija HCL-a. Ove godine ipak imamo nekoliko zanimljivih kandidata izravno iz Hrvatske, stoga će jedna kategorija biti rezervirana upravo za te igre.

Dabar kraćeg trajanja

Ove godine primjenjujemo jedan od zaključaka iz višegodišnjeg iskustva organiziranja Zlatnog Dabra, a to je da Zlatni Dabar treba trajati maksimalno tjedan dana. U prethodnim izdanjima znao se Dabar protegnuti na pola mjeseca pa se pokazalo da većinu glasova ionako zabilježi u prvih nekoliko dana.

S jedne strane želimo svima ponuditi što dužu priliku da sudjeluju u glasanju za najbolje igre, no s druge strane smatramo da bi malo kraći rok trajanja Dabra mogao rezultirati time da cijela stvar bude mrvicu uzbudljivija. A možete to gledati i ovako: ako Dabar traje kraće – brže ćete doznati rezultate glasanja i same pobjednike.

Uglavnom, ovogodišnji Zlatni Dabar vjerojatno će trajati šest dana, a rezultate se nadamo objaviti prije blagdana.

Kategorije i kriteriji HCL-a, nagrada naroda

Format Dabra ove godine ostaje isti. Registrirani korisnici HCL-a glasaju za igre koje je nominirala redakcija HCL-a, te biraju svoju igru godine, jednako kao i redakcija HCL-a. Ove godine imat ćemo nešto manji broj kategorija – njih ukupno devet (najbolja akcijska igra, akcijska avantura, puzzle avantura, role-playing igra, platformer, strateška igra, trkaća igra, PvP igra + najbolja domaća igra). Zadržat ćemo se na manjem broju nominacija kao i prošle godine – s pet nominacija po kategoriji.

Ove smo godine opet imali internu raspravu o uvrštavanju early access naslova među nominirane igre. Bilo nas je u oba tabora, ali smo uvažili mišljenje većine te smo ostali pri odluci da za nagradu ne nominiramo igre koje se deklariraju kao early access naslovi. Što znači da Valheim neće dobiti nominaciju – sorry Valheim, možda nagodinu.

Doduše, granica između dovršene i nedovršene igre danas je vrlo mutna, da ne kažemo proizvoljno postavljena. Neke igre se ne deklariraju kao igre u razvoju, a lansirane su u gorem stanju nego one koje se transparentno navode kao early access naslovi. S time na umu, ovo ostaje rasprava koju ćemo u redakciji vjerojatno imati i sljedeće godine. Do tada, u kategoriji igre godine po izboru korisnika još uvijek ostavljamo slobodu nominiranja igara koje nisu dovršene – pod uvjetom da su se prvi put pojavile tekuće godine.

To vam je to za sada od Dabra – svi ostali detalji, uključujući i info o nagradama koje ćete moći osvojiti glasanjem, uslijedit će po početku Zlatnog Dabra. Kao što smo ranije spomenuli, i to će ubrzo – za otprilike dva tjedna.

Označeno sa:

Komentari (13)

  • mili1985

    01.12.2021 - 18:09

    So it begins…

  • Darac83

    01.12.2021 - 19:33

    Jel možemo nekako ugurat kategoriju tipa “GOTY od svih GOTY-a zadnjih 10 godina”? Da ubacite “The last of us 2” u glasanje? 3, 2, 1… 😬

    • Rorshtock

      @Darac83, 01.12.2021 - 20:24

      Također mislim da bi ta kategorija trebala postojati. Nešto poput “Igra decenije”, ili čak nešto “Dabar svih Dabrova” XD gdje bi nominovane trebale biti igre koje su dobile “Zlatnog Dabra” ranije…

    • Emexs

      @Rorshtock, 01.12.2021 - 20:54

      Bio bih to tezak izbor onda.😀

    • Darac83

      @Emexs, 01.12.2021 - 21:46

      Tako je, TLOU2 daleko prvi i onda napeti fajt za drugo mjesto… 🙂

    • ImeiPrezime

      @Darac83, 01.12.2021 - 22:07

      Dobra 😂😂😂

    • Emexs

      @Darac83, 02.12.2021 - 14:31

      Mislim da ipak TLOU, TLOU 2 Abby mi nije sjela nikako ma samo da su je malo zenstveniom napravili kao u proslosti a ne Body Bildera xD

    • Darac83

      @Emexs, 02.12.2021 - 21:22

      Ona je razlog zašto je igra vrh!

    • Emexs

      @Darac83, 03.12.2021 - 11:40

      Ona je razlog zasto je TLOU bolji vrh! 😂

  • vragec25cro

    01.12.2021 - 21:15

    A gdje je kategorija najbolkeg žanra Fps?

    • Zoran Žalac

      @vragec25cro, 01.12.2021 - 21:34

      To je trenutno pod akcijske igre, ali vjerojatno će biti preimenovano u pucačine da bude jasnije.

  • Saren

    01.12.2021 - 23:05

    Hocete li imati “best ongoing” naslov za FPS neki vani ili ce i to bit pod Akcijske ?

    • Zoran Žalac

      @Saren, 02.12.2021 - 06:11

      Ako pitaš za multiplayer, to je odvojena pvp kategorija, ali i dalje samo igre lansirane 2021.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?