HCL.HR

Testiranje računala (hardware)

  • 0 Odgovora
  • 5317 Hitova
*

matko

  • Gost
Testiranje računala (hardware)
« : 15. Ožujak, 2015., 17:51 »
Pozdrav, u ovoj temi cu vam pokazati neke načine testiranaj hadvera  :D
Testiranje računala
Hardver ili računarski hardver (eng. hardware; computer hardware) je fizički, opipljivi dio računala.
Svako računalo poznaje samo 0 i 1 (0 je 0V, a 1 npr. 5V) i svi podaci su skup bitova koji imaju neko značenje.

Svako računalo se MORA sastojojati od sljedećeg:
-matične ploče
-napajanja
-CPU
-grafičke kartice
-Ram memorie
-HDD (nekog uređaja za spremanje podataka, može i cd/dvd ali to je live boot)
Hardverske kvarove može uzrokovati neispravno korištenje,sofware, tvorničke pogreške itd.


HDD (hard disk/hard drive)

Najosjetljiviji uređaj je HDD (tvrdi disk) i on se najčešće kvari jer je jedini „pokretni“ uređaj u računalu. Služi za spremanje podataka na magnetsku ploču (svaki hdd je sličan listu papira jer se na papir može pisati na obje strane). Svaka magnetska ploča ima svoje sektore u koji se upisuju podaci.
Sektor možemo zamisliti kako neki dio HDD u koji se upisuju podaci (0 i 1) te ako se ošteti neki sektor (a na njemu se nalaze važni podaci) može dovesti do npr. BSOD.
Za testiranje HDD ja koristim hdsentinel i seatools (ali tu su i mnogi bolji testovi ali duže traje te treba imati iskustva) (download:  http://www.hdsentinel.com/ & http://www.seagate.com/gb/en/).
HDsentinel:

Možemo vidjeti da računalo ima 2 HDD na jednom je health na 80% a na drugom 9% (da ne ulazimo u detalje) to znači da je hdd neispravan. Ja mjenjam HDD koji je i na 99%.
Seatools je malo teži jer ne prikazuje automatski informacije o HDD i rezultate je teže raumijeti. Potrebno je stisnuti na „basic test“ te kliknuti na neki od testova.

Mnogi nemuju novca za zamjenu HDD te nastavljaju koristiti neispravan hdd ŠTO NIJE PREPORUČLJIVO. Ako želite nastaviti korisiti neispravan hdd dobro je korisiti neki regenerator koji će vratiti HDD na „tvorničke postvake“ te će neispravne sektore preskat.  Ja vam ne želim preporučiti neki regenerator jer do sad nisam imao potrebe ga korisiti :D ali sa malo guglanja cete vjerojatno naći preporuke nekih ljudi. Više o HDD http://hr.wikipedia.org/wiki/Tvrdi_disk

Matična ploča
Matična ploča je glavna printana poluprovodnička ploča koja omogućava komunikaciju između ostalih hardverskih dijelova u računaru.
Praktično, matična ploča je dom za ostale komponente. Ona direktno utiče na performanse računara shodno mogućnostima njenog čipseta, socketa i kvaliteti ostalih dijelova na ploči.
Mojim riječima: matična ploča je nekakva veza (skup sklopova i vodiča) koja povezuje ostale komponente računala u jednu funkcionalu cijelinu.
Za matičnu ploču nema programa koji će ju  testirati ali tu možemo korisititi vlastito oko. Matične ploče na sebi sadrže kondenzatore (koji se pune i prazne). Neispravni kondenzator „napuhanac“ izgleda ovako:

„Površina“ kondenzatora mora biti ravna a ne da ima neko „brdašce“, meni je sumnjiv kondzator desno od transoframtora. Što vi mislite? (slika nepikazuje matičnu ploču već neispravne kondenzatore). Treba pogledati i da su svi kablovi dobro spojeni te da nema negdje „pregorenog“ urežaja (primjer: crna boja, mirsi nečeg zagorengo/dima). Više o matičnoj ploči: http://bs.wikipedia.org/wiki/Mati%C4%8Dna_plo%C4%8Da


RAM
U računalima je RAM zadužen za držanje podataka i programskog koda tokom njegovog izvršavanja. Veoma važna karakteristika RAM-a je da se različitim memorijskim mjestima gotovo uvijek pristupa jednakom brzinom. Kod nekih drugih tehnologija postoje određeni zastoji pri propuštanju pojedinih bitova ili bajtova.
RAM se u računalima upotrebljava prvenstveno za primarnu pohranu podataka koji se aktivno koriste i neprestano se mijenjaju. Međutim, postoje i neke vrste RAM uređaja koji se koriste za trajnu pohranu podataka.
Mojim riječima RAM je uređaj koji obrađuje podatke za cijelo vrijeme rada računala (treba znati da se prilikom gašenja računala podaci se u ram-u brišu).
Za testiranje rama korisitim memtest86 (download http://www.memtest.org/) treba ga spržiti na cd/dvd te pokrenuti iz dos-a.

Ako se javu bilo koja greška znači da je RAM nesipravan.
Više o ramu: http://bs.wikipedia.org/wiki/RAM


Napajanje
Mislim da znate za što služi napajanje (ako ne http://hr.wikipedia.org/wiki/Napajanje). Za napajanje nema programa za testiranje ali postoje uređaji. Rekao sam da postoje uređaji npr. Citiram: „najjednostavniji način ti je da uzmeš malu žicu(koja provodi struju), zavrneš je na slovo ''U'' i ubodeš jedan dio žice u zelenu žicu na 20-24pin-koncktoru, a jedan dio u crnu s time da napajanje mora biti uključeno u srtuju.Ako se počne vrtiti vent na napajanju onda je ispravno.“ Ovu metodu nepreporučujem svima koji nemaju iskustva a i nemora značiti da je napajanje ispravo. Postoje i neki uređaji za testiranje ali su i oni beskorisni jer nećete razumjet što vam govore. Najbolji način je probati sa novim napajanjem, a možete i provjeriti konednzatore u napajanju.


CPU (hrv-centralna upravljačka jednica, eng- central processing unit)
Nadam se da znate što je ovo pa neću ni pisati (ako ne http://hr.wikipedia.org/wiki/Procesor).
CPU se najrjeđe kvari, točnije iz iskustva nisam imao niti jedan neispravan cpu. Ako vam se računalo gasi moguće je da je previše ili premalo termalne paste na CPU te je u BIOS-u postavljeno iz sigurnosnih razloga da se računalo ugasi na određenoj temperaturi. Ako mislite da vam se računalo gasi zbog temperature, možete jednostavno opteretiti računalo (npr. Otvoriti nekoliko tabova na browseru, pokrenuti programe itd.) ili koristiti prime95 (moja preporuka) te pustiti računalo da radi neko vrijeme. Možete korisititi i porgram Specy (ili neki drugi info tool) te pratiti temperaturu računala. Ako se ugasi promjeniti termalnu pastu te ponovno testirati. Molim vas nemojte mjenjat temperature u BIOS-u (ako nemate iskustva) na kojima ce se računalo gasiti jer to može dovesti do kvara računala.


Grafička kartica
Valjda znate ovo (ako ne http://hr.wikipedia.org/wiki/GPU). Grafička kartica je slična CPU samo što ima drugu namjenu. Primjeri kvarova: nema slike neke čudne crte na ekranu itd. Ja svima preporučujem ako nema slike da se proba sa drugom grafičkom jer ne mora značiti da je do grafičke kartice. Ako želite opteretiti grafičku karticu možete korisitit furmark.
Primjer:




Zaključak:
Ovo su samo neki načini testiranja koji se koriste. Preporuka:  bolje platite jer ti ljudi imaju iskusvo i više znanja i iskustva, nego da eksperimentirate jer vas takve stvarni mogu koštati mnogo više novca a postoji i opasnost od gubitka podataka.

btw. nadam se da neće zamjeriti na gramatičkim pogreškama
Nadam se da Vam je bilo zanimljivo  :D
« Zadnja izmjena: 16. Ožujak, 2015., 20:44 matko »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9