HCL.HR

Recenzija

AOC Agon PRO AG276QZD

OLED NA STOLU

Igor Belan

Ta magična OLED tehnologija što čini da najskuplji i najnapredniji televizori današnjice isporuče prekrasno bogatu sliku konačno se počela slijevati i na PC monitore. Kao dugogodišnji i veliki ljubitelj svog OLED TV-a i iste tehnologije ekrana na mobitelu, jedva sam čekao nabaviti jedan takav ekran i za PC. A ovih blagdanskih dana AOC mi je ispunio želju – poslavši mi svoj 27-inčni OLED PC monitor s 240Hz osvježavanja i 1440p rezolucijom.

Stigao mi je njihov AOC Agon PRO AG276QZD. Probajte to izgovoriti brzo.

Ovaj monitor ima baš onaj set parametara koji sam tražio od novog monitora za sebe osobno. Više od 27-inča bi bilo previše za moj stol, budući da pored glavnog imam još jedan dodatni 27-inčni ekran na stolu (postavljen vertikalno doduše). Osim toga, 27-inča smatram nekakvom maksimalnom veličinom ekrana za imalo kompetitvniji gaming u PC kontekstu, a volim nabaciti partiju Quakea tu i tamo. QHD rezoluciju pak smatram idealnim kompanjonom za moju RTX 4080 karticu naciljanu na tih 240 sličica po sekundi.

Također, ovaj monitor koristit ću i za rad u alatima za obradu fotografija i videa, kao i za pisanje ovakvih recenzija, a ergonomski mi veličina od 27-inča bolje odgovara od eventualnih 32-inča, što sam isto razmatrao.

MAGIJA OLEDA

Ako ne znate što čini OLED ekrane posebnima, neću ovdje objašnjavati samu tehnologiju. Ali ono što morate znati jesu dvije ključne stvari – OLED ekrani imaju praktički savršen kontrast te instantno vrijeme odziva.

Za OLED ekrane jednostavno ne vrijede ista pravila na koja su nas LCD/LED ekrani navikli kroz godine. Dok se najbrži LCD/LED monitori hvale da im je vrijeme odziva svega jednu milisekundu (a zapravo je i više), kod OLED ekrana pričamo o 0.03 milisekunde iliti gotovo instantnom odzivu piksela (također je zapravo više, ali i dalje mnogo brže od LCD-a). To je fantastično za gaming jer znači da će ekran gotovo savršeno oštro reproducirati brze objekte u pokretu, izmjenjujući svaki piksel praktički instantno, dok će se i kod najbržih LCD monitora vidjeti određeni efekt mutnjikavosti u pokretu (tzv. ghosting). To nije isto što i motion blur doduše, koji je prisutan i na ovom OLED-u u manjoj mjeri.

Još kad tome dodate brzinu osvježavanja od 240Hz, fluidnost pokreta u gamingu koju ovaj monitor pruža je suluda. Input lag u ovom AOC modelu je također iznimno nizak pa je općeniti osjećaj responzivnosti pri igranju apsolutno fantastičan.

Ako do sada niste probali nešto barem otprilike podjednako brzo (recimo, neki LCD monitori s 360-540Hz osvježavanja su blizu, ali ipak sporiji u odzivu), bit ćete u čudu koliko je ovo dobro gaming iskustvo. Ozbiljno. Ja volim igrati Quake Live i jako dugo nisam završio na samome vrhu u Free For All meču, ali prvi meč koji sam upalio s ovim monitorom bio je instantni win. Slučajnost ili ne, svakako je razlika u fluidnosti između ovog OLED-a i mog starog LCD/IPS 144Hz monitora bila drastična. Dodatna fluidnost pokreta, oštrina prikaza i općeniti osjećaj brze reakcije u gameplayu utjecali su više na moje performanse u igri od bilo koje promjene periferije prije (uključujući skok sa solidnog jeftinijeg modela na praktički najsposobniji miš trenutno).

Oba monitora prikazuju crnu pozadinu s bijelim pravokutnikom. Lijevo je IPS ekran, a desno testirani AOC OLED. Fotoaparat je dodatno naglasio razliku, ali u stvarnosti je slična.

No u svijetu monitora uvijek pristajete na neki kompromis, bili vi kao kupac svjesni toga ili ne (mnogi ne znaju prepoznati manjkavosti kod monitora, pa su im zapravo beznačajne). Kod gaming monitora obično je vrijedilo ono da što su brži i fluidniji za gaming, to im je rezolucija niža, a kvaliteta slike na neki način lošija. Prekrasna stvar kod OLED-a je da ta pravila ne vrijede. Dapače, gotovo sve je JOŠ bolje. I slika i fluidnost. I glas i stas. K’o Lile!

Doduše, ima i OLED svoje kompromise, ali o tome nešto kasnije.

Pored tog osjećaja fluidnosti i brzog odziva, drugi par rukava je praktički savršen kontrast OLED-a koji proizlazi iz činjenice da je svaki piksel individualno osvjetljen. To znači savršen prikaz crne boje do razine svakog individualnog piksela, a onda i savršen kontrast između crne i bijele, što u praksi znači i specifično lijepu reprodukciju slike općenito. Punu bogatih, zasićenih boja, pogotovo na scenama gdje je prisutna crna boja.

Teško je objasniti kako i zašto, ali igre na OLED-u mogu izgledati zaista posebno, a osjećaj fluidnosti gameplaya je gotovo bez konkurencije.

Pa čak i ako ne igrate kompetitivni FPS, nego neku prekrasnu AAA singleplayer igru koja testira granice vaše grafičke kartice s framerateom od svega 60-ak fps-a, igra će izgledati najbolje moguće zbog te specifične reprodukcije slike koju OLED pruža. Pogotovo fino izgledaju tamnije igre poput nedavnog Alan Wakea 2, kojeg sam do sada igrao na uredskom LCD TV-u i po prvi put „zapravo vidio“ tek kad sam PlayStation 5 spojio na ovaj AOC AGON monitor. Način na koji OLED učini mrak zapravo mračnim, ujedno čini strah u igri zapravo… strašnim? Ne znam što sam tu htio reći zapravo, ali mislim da me ipak nekako razumijete.

Pogotovo fino izgledaju tamnije igre poput nedavnog Alan Wakea 2, kojeg sam do sada igrao na uredskom LCD TV-u i po prvi put „zapravo vidio“ tek kad sam PlayStation 5 spojio na ovaj AOC AGON monitor.

AOC je inače pripremio ovaj monitor i za maksimalno ugodno spajanje na moderne konzole. Ima dva HDMI 2.1 utora za konzole (pored dva DP 1.4 porta za PC), podržava VRR i sposoban je čak primiti 4K sliku s konzola, odnosno prevariti konzolu da je 4K ekran i onda interno prebaciti sliku na nativnu mu 1440p rezoluciju. To mi je omogućilo da učinim TV u uredu kompletno nepotrebnim – sada mi je PS5 spojen direktno na monitor, a kroz dva klika na OSD kontroler na monitoru mogu brzo prebaciti s PC-ja na PS5 i obratno. Također, monitor ima i dva USB utora, od kojih je jedan toliko pun sebe da vam i laptop može napuniti.

POSEBNO ISKUSTVO

Kad vidite cijenu, reći ćete – i bolje mu je da je iskustvo posebno! Ovaj model košta oko 1000€.

Naći ćete ga i za nešto manje ili više ovih dana, ali kad pričamo o ovom rangu proizvoda, gotovo je nebitno 100€ vamo-tamo. Ovo je za odlikaše. Za one koji su bili dobri cijeluuu godinu, djedice.

Standardno za OLED ekrane, rubovi su iznimno tanki.

Podrazumijeva se da su za tu cijenu rubovi oko ekrana ultra tanki, a dizajn općenito govoreći ostavlja dojam visoke klase. Naravno da sadrži i RGB osvjetljenje (samo na poleđini, izgleda OK), kao i zvučnike (zapravo solidna opcija ako spojite PS5 na njega i nemate druge zvučnike). VRR je podržan uz sve G-Sync i Freesync oznake.

RGB osvjetljenje prisutno je samo na poleđini i može se podesiti putem OSD menija.

AOC ovdje koristi tzv. W-OLED panel iz LG Displayja, isti onaj koji ćete vidjeti i u drugim ekvivalentnim 27-inčnim modelima na tržištu. Posebnost kod AOC-a je dizajn s posebnim postoljem dizajniranim da esportašima i ostaloj ultra-kompetitivnoj ekipi dozvoli da približe miš i tipkovnicu bliže ekranu, bez da im nožice od tipičnih postolja smetaju. Zanimljiva ideja, iako rezultira time da postolje djeluje nesimetrično, što bi nekima moglo vizualno smetati.

Svakako je čvrsto, metalno i dovoljno robusno da se ekran ne krene vrludati kada stol malo udarite, a mehanizam dozvoljava podešavanja u svim smjerovima koje biste i očekivali. Uključujući i mogućnost da ekran postavite vertikalno.

Ovo je ipak jedan od top modela iz AOC AGON Pro linije pa je dobio i poseban tretman u pogledu OSD menija, kojim upravljate jednim joystickom sa stražnje strane. OSD je pun opcija za fino podešavanje slike, a siguran sam da ćete se s njime igrati danima, ako baš kao i ja volite podešavati sve do neke svoje vizije savršenstva.

Tamo ćete naći zasebne sRGB i DCI-P3 modove slike, a budući da nemam ovdje opremu za testiranje, ali imam sRGB kalibiriran monitor sa strane – mogu vam reći kako je tvornička kalibracija na moje oko bila savršeno adekvatna i za profesionalni rad u aplikacijama poput Affinity Photo 2 i Magix Vegas Pro. Iako sama selekcija sRGB ili DCI-P3 modova zaključava u OSD-u sve ostale postavke za podešavanje slike, pohvalno je da postavka svjetline ipak ostaje otključana.

Doduše, kada vratite glavni mod slike na ono što AOC zove „Panel native“, tada boje postaju mrvicu manje točne, ali vizualno privlačnije za gaming, a taj mod otključava i dodatne pod-modove za gaming, filmove i cijeli niz postavki za podešavanje boja, kontrasta i razine crne boje. Primjerice, za osobito mračne igre možete fino regulirati razinu svjetline u sjenama, efektivno podižući tako koliko vidite u najmračnijim situacijama. Nemojte si tako uništiti iskustvo u hororima, ali opcija je tu.

Ovo je također i HDR 10 monitor, a budući da je OLED to znači i vrlo lijepo HDR iskustvo, pogotovo u pogledu crnih detalja uz širok raspon boja 10-bitnog ekrana. Doduše, ne očekujte da će dosegnuti visoke razine osvjetljena kao neki Mini-LED ekrani koji tu ipak imaju prednost. Općenito se ovdje ne radi o baš impresivno svjetlom monitoru, ali ja bih rekao – svakako dovoljno svjetlom. Opet da ponovim, ne bavimo se preciznim mjerenjem takvih stvari u našim testovima pa ako vam je to bitno – provjerite svakako i druge recenzije.

KOMPROMISI

Još uvijek ne postoji savršena tehnologija prikaza slike pa tako i s OLED monitorom od gotovo 1000€ morate pristati na neke kompromise.

Takozvani burn-in uvijek se prvi spominje kada pričamo o problemima OLED-a, no meni se čini da to više i nije toliki problem. Naravno, s OLED-om i dalje treba biti obziran i ne vrtjeti monitor na maksimalnom osvjetljenju sa statičnim elementima satima i svakodnevno, no tko to uopće radi? AOC je u ovaj monitor implementirao sve moderne tehnologije za zaštitu protiv tog efekta, čime su šanse da ćete burn-in ikada doživjeti kroz normalno korištenje zaista minimalne, čak i da ste totalno nemarni oko dobrih praksi sa svojim OLED monitorom. Svejedno, to je nešto što kod OLED-a trebate imati na umu.

Ono što ćete sigurno doživjeti je drugačiji način na koji ovaj monitor prikazuje tekst u Windowsima. Pitanje je samo koliko će vas biti briga za to. Naime, zbog specifičnog načina na koji tzv. W-OLED panel u ovom monitoru prikazuje svaki piksel, oko sitnog teksta mogli biste vidjeti suptilne tamnije rubove, gotovo kao nekakve mikro-sjene. Efekt je dovoljno suptilan da ga prosječan korisnik koji ne mari za te stvari neće ni primijetiti, no ako znate što tražiti – svakako ćete ga vidjeti i mogao bi biti iritantan. Problem se može umanjiti 30-sekundnom kalibracijom ClearType prikaza u Windowsima. Dapače, ja sam ClearType kompletno ugasio i sada mi je prikaz sitnijeg teksta savršeno oštar u 95% slučajeva, iako malo manje uglađen po rubovima – što zapravo i preferiram. Nekada je doduše malo preoštar (bez anti-aliasinga), ali to su rijetki slučajevi.

Jedini problem koji mene pomalo smeta je zapravo nusprodukt mat premaza ovog monitora. Taj mat premaz ima svoje dobre strane. Sjajna je stvar ako TV/monitor koristite u vrlo svijetloj sobi, direktno preko puta prozora ili drugog izvora svjetlosti jer će zapravo umanjiti nepoželjne refleksije s ekrana i tako isporučiti kvalitetniju sliku. No problem je što ujedno preko cijele površine ekrana možete vidjeti suptilni efekt nekakve statične zrnatosti preko tamno sivih tonova slike. Da pojasnim – ako se približite ekranu na 30-ak centimentara i gledate nešto u tamno sivom tonu (i samo tada), moguće je da ćete uočiti kao da je preko tih sivih tonova premaz nekakvih zrnaca ili čak i laganih vertikalnih linija. Nisam vam to mogao ni poslikati kako treba, no tu je.

Na nekim ekranima to će biti više izraženo, na nekima manje, a na nekima se gotovo uopće ne vidi. Slično kao što kod nekih LCD ekrana nikad ne znate koliko će na vašem primjerku biti primjetno curenje pozadinske svjetlosti u mračnim tonovima. Na mom primjerku ovog OLED monitora efekt je suptilno vidljiv pa sam naučio sjesti malo uspravnije i tako udaljiti pogled s monitora za dodatnih 10 cm, da to više ne mogu uočiti ni dok scrollam po Redditu u dark modeu.

U igrama nema nikakvih kompromisa.

No jedan problem koji nisam vidio da itko drugi spominje u recenzijama OLED monitora, a meni je svakako zapinjao za oko, naziva se color banding. Da se razumijemo, to nije problem specifičan za ovaj monitor. To je problem vidljiv na svim monitorima i zapravo se tiče loše kompresiranog sadržaja (videa i slika) koji gledamo. Riječ je o onom nepravilnom prikazu gradienata koji ste svi u jednom trenutku života negdje primijetili. Ono kada umjesto prijelaza iz jedne boje u drugu, pogotovo iz svjetlijih tonova u tamnije, vidite oštre korake tih prijelaza. Umjesto finih gradijenata koji se bezgrešno prelijevaju iz jedne u drugu nijansu, vidjet ćete oštre korake tog istog prelijevanja.

Da ponovim, taj efekt vidjet ćete na gotovo svim monitorima. Zašto onda sada pričam o tome? Samo zato jer sam ga kod ovog monitora počeo više primjećivati, uz nešto oštriji prikaz tih nepoželjnih linija koje odvajaju jedan ton boje od drugog. Možda je stvar u tome što ja mnogo gledam YouTube, a baš tamo video kompresija čini taj efekt posebno vidljivim na ovakvim OLED ekranima. Da se razumijemo, sve što gledate na ovom monitoru izgleda jako fino, uključujući i Youtube videe, ali taj efekt nazubljenosti kod gradienata mogli biste sada još više primjećivati. Djeluje gotovo kao da sadržaj nije uhvatio korak s ovako sposobnim ekranima.

ISPLATI LI SE?

OLED monitori za PC još su svježa roba na tržištu pa su ujedno i vrlo skupi, a ni ovaj nije iznimka s tom cijenom od oko 1000€ na našem tržištu. Negdje sam već u tekstu rekao da ovo nije za svakoga, samo za odlikaše. Što u prijevodu zapravo znači – za entuzijaste. Ljubitelje tehnologije i rane prisvojitelje (da da, preveo sam ‘early adopters’ na hrvatski – živili vi meni).

Očekujem svakako da će pristizanjem novih modela cijena padati kroz sljedeću godinu, no ako ga uspijete ugrabiti za ispod 1000€ rekao bih da se i sada isplati. Barem ako ste entuzijast koji će znati cijeniti takvu tehnologiju – onda se i isplativost ne računa kalkulatorom, nego srcem i snovima. Ovakva kombinacija prekrasne slike i iznimnih performansi u kontekstu odziva, ne viđa se svaki dan, a AOC je svojim pristupom takvom panelu učinio cijeli paket još zanimljivijim.

AOC je u svom 27-inčnom OLED modelu spojio sjajne karakteristike s odličnom kvalitetom izrade i mogućnostima u OSD-u, a rezultat je jedan od najsposobnijih monitora za gaming koje uopće možete kupiti ove godine.

90 Naša ocjena
  • Iznimno glatko i responzivno igranje
  • Fantastična oštrina slika u pokretu
  • Kvaliteta prikaza i raspon boja općenito
  • Robusna VRR podrška i mnoštvo opcija za razna podešavanja u OSD-u
  • Sitna zrnatost pri reprodukciji tamno sivih tonova
  • Dodatno istaknut 'color banding' kod kompresiranih sadržaja
  • Visoka cijena

Igor Belan

Već 18 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Vrijeme provodi u VR-u, kupuje igre iz hira, cijeni stari Nintendo i PC avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake Live. E i one dinosaure.

Komentari (24)

  • LegendaSvjetska

    14.12.2023 - 15:26

    Po meni je 27 malo pre veliko za ozbiljan gaming a i 1440p je overkill, a tamo gdje treba su stedili sa 240hz

    • ScoobyDooo

      @LegendaSvjetska, 14.12.2023 - 16:29

      27 2k over 24 1080 everyday,nebo i zemlja razlika.

    • franZberg

      @LegendaSvjetska, 01.01.2024 - 19:22

      Ispod 32″ ništa. Kad se jednom navikneš na veći ekran sve ostalo postaje premalo.

  • Agent

    14.12.2023 - 15:44

    Da dam 1000e na monitor PC bi trebao doći barem 5000e, a nema šanse da toliko dajem na to.

    • Chronosus

      @Agent, 14.12.2023 - 17:15

      Pa čuj, monitori su obično daleko dugotrajnija investicija od samog PC-a.

    • PppPP

      @Chronosus, 14.12.2023 - 22:06

      Obzirom da je oled, rekao bih ipak ne toliko

    • Igor Belan

      @PppPP, 15.12.2023 - 09:17

      Sugeriraš da OLED traje kraće od LCD-a, što nije nužno istina. A u svakom slučaju je besmisleno pričati o tome kao odgovor na komentar da je monitor dugotrajnija investicija od samog PC-ja, jer i LCD i OLED bi trebali trajati duže od 10 godina čak i da 8 sati dnevno koristiš ekran.

    • PppPP

      @Igor Belan, 15.12.2023 - 12:11

      OLED kao monitor treba jako pažljivo koristiti da bi trajao toliko. Imam osobno LG C2, nisam nekakav mrzitelj, samo govorim realno. OLED može trajati dosta dugo, ali burn-in je ozbiljan probem idalje, pogotovo za PC monitore je opasno i pogotovo ako ne napraviš sve što se preporuča ( skrivanje taskbara, dark mode itd)

    • PsyBorG6of9

      @Agent, 14.12.2023 - 23:37

      jednom kad probas oled, nes se vracat na ips ili va, probaj igrat high on life na oledu i onda ga probaj upalit na va ili ips panelu…. dzxaba ti 869 fsa kad ne vidis pola boja, nit ti je crna crna….

    • Cro legend

      @PsyBorG6of9, 15.12.2023 - 03:39

      Ovo da crna nije crna je najveci problem u biti. Imam 4k 144hz ips monitor i kad ukljucis HDR i izgleda to cak dobro, boje i sve, al glavni problem su tamne igre. Sve je sivo i jednolicno, otprilike kao sto je Bendy and Ink Machine zut, tako bude sve sivo.

    • Igor Belan

      @PsyBorG6of9, 15.12.2023 - 09:18

      Da, problem kod OLED-a je što ti malo uništi sve ostale ekrane 🙂

  • delight353

    14.12.2023 - 16:39

    Negdje na rano ljeto sam se isprsio za Alienware AW3423DWF. Eura nisam pozalio! Apsolutno cudo od monitora. Mislim da nema do OLED monitora kada je u pitanju gaming. Spominjani burn-in je stvar proslosti, imo. Iako ima primjera burn-ina na OLEDima, eto ja mogu iz prve ruke posvjedociti “umiranju” pozadinskog osvjetljenja na LED TVu. Tako da… Mislim da je jedina prava mana OLEDa – cijena. Bome su skupi. Sto jest, jest.

    • Cro legend

      @delight353, 15.12.2023 - 03:48

      Imam osjecaj da gaming monitori dosta kaskaju za PC komponentama i konzolama. Kakve graficke imamo na trzistu(ne pricam o cijeni, nego sirovoj snazi) ocekivao bih da 8k 120hz oled monitore po cijeni od 1000€. Nemal je broj igrica koji rtx 4090 moze vrtit i u 8k s malo ustimatim postavkama.

    • Igor Belan

      @Cro legend, 15.12.2023 - 09:25

      Zamisli da gledaš film u 1080p rezoluciji i igru u 8K rezoluciji. Koja slika će djelovati više kao stvarni život? A film, očito 🙂 Zato nije dobro da industrija gura višu rezoluciju, nego bolje grafičke efekte u širem smislu. Više poligona, bolje osvjetljenje itd. Dakle mislim da bi ta teoretska RTX 4090 bi bolje bila iskorištena u 4K na epic detaljima, nego u 8k na Medium, ako me shvaćaš.

    • Cro legend

      @Igor Belan, 16.12.2023 - 00:18

      Shvacam sto si htio reci i slazem se s tobom. Ocu samo reci da se maksimum danasnjih grafickih ne moze iskoristiti nikako. I 4k recimo kojeg spominjes je preskup u monitorima. Tvoja stara graficka GTX 1080 je bila 4k ready kartica za mnoge igre, i danas je jos uvijek, a pogotovo 1080Ti verzija. 4k monitori nemaju razloga da kostaju 700€+ kada je last gen star 10 godina, ne znaci da je nov, al nije nista novo ni revolucionarno da bi opravdalo takvu cijenu.
      I monitor koji si recenzirao nije los nego overpriced, a izmedu 1440p i 2160p ima razlike itekako pogotovo u kompetitivnim igrama.
      Koristiti 1440p za high end gaming je meni jos vise apsurdno posto ces u vecini slucajeva biti limitiran procesorom, ako ne trenutno onda za dvi godine, i taj CPU bottleneck ces puno teze krpat nego GPU bottleneck gdje samo ukljucis DLSS i miran si. Tako da good luck Igore.

    • Igor Belan

      @delight353, 15.12.2023 - 09:21

      Ma da, djeluje da o burn-inu ne treba ni pričati više, ali vrijeme će pokazati. Neki drugi kompromisi koje sam gore spomenuo su mi čak značajniji. Iako i oni postanu nebitni u širem kontekstu kvalitete slike i gaming responzivnosti koju dobiješ. Uživaj u monitoru – meni je takva dijagonala ipak malo previše.

    • delight353

      @Igor Belan, 15.12.2023 - 10:55

      Trebalo mi je cca tjedan – dva da se naviknem na dijagonalu, a sada mi je čudno gledati u standardni 16:9 flat. Ono što bih izdvojio da treba imati na umu kod kupnje bilo kojeg ultra wide screen monitora jest da će takva dijagonala uzeti kojih 5-10% performansi GPUa. Ipak je, u ovom slučaju, riječ o 3440 x 1440 rezoluciji (hvala Nebesima na upscalerima 😀 ). Što si spominjao premaz; teško mogu suditi jer je AW3423DWF glossy. Taj premaz nije super za jako osvjetljenu prostoriju jer se, naravno, vide refleksije (free ray tracing 😛 ). Clear type je bio potreban i kod mene. Da, color banding se, zapravo, najviše primjeti kod gledanja streaming videa. No, to pripisujem kompresiji, kao što si i sam naveo. Na kraju, niti jedan komad tehnike nije savršen, a navedeni minusi u tvom iskustvu su, vjerujem, kao “traženje igle u plastu sijena”. Nadam se da možeš zadržati ovaj monitor, jer vraćanje na IPŠ, VA, ili zastarjeli TN poslije OLEDa je bolno .

  • trulex

    14.12.2023 - 16:53

    Još uvijek problem oleda je burn in i veoma je gadan, tako da IPS je još uvijek standard dok ne riješe burn in, tako sam i za tv odustao od oleda i išao na qled, samo zbog burn in. To kad se pojavi halali bajro materi

    • Igor Belan

      @trulex, 15.12.2023 - 09:30

      A nisam siguran koliko si pratio, ali burn-in je stvarno prestao biti problem u okvirima bilo kakvog normalnog korištenja. Promijenila se tehnologija, uvedene su dodatne zaštite itd. Ja inače imam OLED TV nekih 5-6 godina i vidio sam efekt image retentiona u par navrata, koji se doslovno sam zacijelio. Ali to nije burn-in i nije ništa ludo ni strašno.

    • trulex

      @Igor Belan, 15.12.2023 - 17:25

      Ako je to tako, ja onda moram razmišljati o tranziciji na Oled (mob,tv i monitor)

  • anonimikus

    14.12.2023 - 16:59

    Odlična recenzija 👍

  • Apocalypse4987

    14.12.2023 - 17:42

    Burn in je moguć i na IPS, i lako se otkloni

  • PsyBorG6of9

    14.12.2023 - 23:31

    nista ispod 32 i btw previse 1000 eura za 27, kad za 1500eur nabavim LG UltraGear 45GR95QE vjv buduci monitor u roku godinu dana…

  • NevenHR

    15.12.2023 - 14:59

    Prelijepo izgleda igranje na OLED ekranu, no ja veći dio vremena radim s tekstom, i u takvim radnjama burn-in se značajno ubrzava, a neda mi se skrivati traku zadataka, mijenjati pozadinsku sliku, paliti screensaver, i gledati sve te OLED sigurnosne mehanizme koji se svako malo pale kako bi se smanjio burn-in. Onaj tko ima novaca i mjesta, najbolje rješenje bilo bi imati dva monitora, jedan OLED monitor za igranje i multimedijske sadržaje, a drugi LCD monitor za office radnje, programiranje itd.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?