HCL.HR

Programiranje

  • 23 Odgovora
  • 1771 Hitova
Programiranje
« : 21. Studeni, 2010., 17:38 »
jejej, fapfapanje na linije koda rezervirano za mene, ixy, destinija i pokojeg rendom gika.
(ako sam falio podforum pribacite, nisam znao gdje da stavim :( )

daklem, ko prvo bi triba neku kul knjigu za učit c++. po mogućnosti da nije skupa. mogu listat na netu al me nervira mijenjat prozore dok programiram, iritantno je. bilo bi mi draže da je knjiga do mene i tak to.

kao drugo, imam pitanjce pa ak je ko voljan pomoć, dam mu hug smajlić.

dakle, zadatak je sljedeći:


Napravite novi projekt, te u njemu napravite novu datoteku z631.cpp. Napišite klasu imena kvadrat
koja neka ima javnu varijablu tipa double imena stranica. Napišite člansku funkciju tipa double imena povrsina
koja neka vraća površinu kvadrata.
U glavnom programu deklarirajte polje od 5 članova klase kvadrat. Potom u napišite for petlju koja će se
izvršavati pet puta – po jedan put za svaki objekt član polja. U for petlji za svaki objekt - član polja, njegovu
stranicu postavite na vrijednost indeksa polja i ispišite njegovu površinu. Napišite kod programa
:


pod zadatak:

Preradite program iz prethodnog zadatka tako da dinamički alocira i dealocira memoriju. Napišite linije koda
koje ste mijenjali:




daklem, ja napisah klasu i sranja, al jebe me ovo s poljima. statički ih alocirat nemam pojma, dinamički ih alociram, al neznam upisat u njih.
ovo je taj dinamički kod:

#include <iostream>
using namespace std;

class kvadrat
{
public: //deklaracija klase
kvadrat();
double stranica;
double povrsina();
};

kvadrat::kvadrat()
{
stranica=0; //konstruktor
}
double kvadrat::povrsina()
{
return (stranica*stranica); //funkcija koja računa povrsinu
}

void main()
{
int i; 
kvadrat *kv;  //dinamicka alokacija niza klasa
kv=new kvadrat[5];
for(i=0;i++;i<5)
{
kvadrat.stranica[i]=i; //rendom pokusaj upisivanja. ovako ocito ne ide, no neznam kako ide
}
}


ugl ako neko more pomoć ja bi bio zahvalan. i rado pomognem ako neko zapne s nečim. :(
CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url

*

Dragster

  • ******
  • 7887
  • OKO SOKOLOVO xD
Odg: Programiranje
« Odgovori #1 : 21. Studeni, 2010., 17:49 »
Demistificirani C++

Koristio u srednjoj, ownao krista.

Zatim sam skrenuo na drugi put, gdje neću prodavati maglu kad se zaposlim  :hihi: :mrs:


"There is great strength in numbers, but there is great power in one, for the strength of the will of one may gather numbers to it. There is strength not only in *knowing* the self, but *knowing* how to bring it forth in others."

tl;dr pušite mi kurac xD

Odg: Programiranje
« Odgovori #2 : 21. Studeni, 2010., 17:59 »
naravno da nećeš.




jer se nećeš zaposlit.  :hihi: :mrs:
CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url

*

Dragster

  • ******
  • 7887
  • OKO SOKOLOVO xD
Odg: Programiranje
« Odgovori #3 : 21. Studeni, 2010., 18:03 »
 :ave:

Ok, dosta. Da se razumijemo, cijenim programiranje i smatram da je neodvojivo od svakodnevnog života. U biti sam iskompleksiran, jer bih volio znati programirati uz strojarstvo (jer budimo realni, SVE je neki program i neki stroj), a ne stignem se baš baviti time... Valjda  :solidus:

Što kažeš o onoj knjizi btw, je ti to skupo? U srednjoj smo koristili možda 20 stranica, ostatak je bio onako, wtf, u to vrijeme... siguran sam da pokriva i ove tvoje probleme


"There is great strength in numbers, but there is great power in one, for the strength of the will of one may gather numbers to it. There is strength not only in *knowing* the self, but *knowing* how to bring it forth in others."

tl;dr pušite mi kurac xD

Odg: Programiranje
« Odgovori #4 : 21. Studeni, 2010., 18:12 »
ja sam se šalio enivej.  :wildboy: nhf bre.

enivej, je, skupa je malo, prodaju mi je i na faksu u skriptarnici pa sam je viđao već. a ono, triba bi nać u nekog polovno il nešto, za nekih 150 kuna bi bilo skroz okej nabavit, pošto ću se vjerojatno bavit takvim sranjem još dugo.
ima na netu pdf verzija pa ću to koristit malo, pa ako mi bude služila, mogao bih kupit. :(
CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url

*

Dragster

  • ******
  • 7887
  • OKO SOKOLOVO xD
Odg: Programiranje
« Odgovori #5 : 21. Studeni, 2010., 18:17 »
da da, ja sam rekao 'dosta' jer nisam htio dalje kvarit topic  :(

lijepo je imat knjigu, kakogod, a ni 300 kn nije baš neki bauk za nešto što ćeš dugo koristit

prepuštam topic, ja sam svoje rekao, ne znam više ništa  :(


"There is great strength in numbers, but there is great power in one, for the strength of the will of one may gather numbers to it. There is strength not only in *knowing* the self, but *knowing* how to bring it forth in others."

tl;dr pušite mi kurac xD

*

des3iny

  • ****
  • 1507
  • xD xD xD
Odg: Programiranje
« Odgovori #6 : 21. Studeni, 2010., 18:42 »
Citat:
kvadrat.stranica[i]=i; //rendom pokusaj upisivanja. ovako ocito ne ide, no neznam kako ide

kvadrat[i].stranica=i;
e i fali ti definiranje destruktora
kvadrat::~kvadrat() {
}

i njegovo pozivanje pri kraju main funkcije
delete kvadrat;
« Zadnja izmjena: 21. Studeni, 2010., 18:48 DeS3InY »

Odg: Programiranje
« Odgovori #7 : 21. Studeni, 2010., 19:08 »
Citat:
kvadrat.stranica[i]=i; //rendom pokusaj upisivanja. ovako ocito ne ide, no neznam kako ide

kvadrat[i].stranica=i;
e i fali ti definiranje destruktora
kvadrat::~kvadrat() {
}

i njegovo pozivanje pri kraju main funkcije
delete kvadrat;

čak sam bio jebeno blizu.  :wildboy: da, to šta si napisao zapravo ima smisla. ae.
destruktor skroz zaboravio, nisam išao za tim. fala puno.
 :hug
CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url

*

des3iny

  • ****
  • 1507
  • xD xD xD
Odg: Programiranje
« Odgovori #8 : 21. Studeni, 2010., 19:22 »
np

dodajem još "grešaka" na koje sam naišao


class kvadrat
{
public: //deklaracija klase
kvadrat();
double stranica;
double povrsina();
~kvadrat();  //deklaracija konstruktora falila
};

for(i=0;i++;i<5)
{
kv[i].stranica=i; //treba ic kv[i], ne kvadrat[i], jer je varijabla kv, a njezin je tip kvadrat
}

na kraju koda dodati:
delete[] kv; //[] dolazi zbog polja, brisemo po referenci kv

btw, bilo bi poželjno staviti int main() i na kraju return 0;

*

Cobalt

  • ****
  • 1079
Odg: Programiranje
« Odgovori #9 : 21. Studeni, 2010., 19:26 »
http://www.3dbuzz.com/vbforum/sv_home.php

Ovi su veoma dobri sa video tutorijalima za C++. Pogledaj. Što se tiče knjige, ova od Dragstera je gg.

*

des3iny

  • ****
  • 1507
  • xD xD xD
Odg: Programiranje
« Odgovori #10 : 21. Studeni, 2010., 19:33 »
btw statička alokacija ti je doslovno

kvadrat kv[5];
dalje je sve isto

*

Syzygy

  • *****
  • 1935
  • čvarkuša
Odg: Programiranje
« Odgovori #11 : 21. Studeni, 2010., 19:36 »
jejej, fapfapanje na linije koda rezervirano za mene, ixy, destinija i pokojeg rendom gika.

Ja sam onaj rendom lik koji će ti reć da ti je jebeno isplativo uzet dodatni monitor koji ne treba biti ništa spešl, makar i 17", samo da na njemu možeš vrtit tekstualne i video tutoriale, a koštat će te kojih 400-500kn.

Odg: Programiranje
« Odgovori #12 : 21. Studeni, 2010., 19:47 »
nije loša ideja, al ono, pare + nemam baš mjesta. :<

@cob: fala, budem pogledao link kasnije.
CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url

Odg: Programiranje
« Odgovori #13 : 22. Studeni, 2010., 19:18 »
isprobao, radi, razumijem, gg ja.

sutra ću imati nova pitanja iz struktura podataka doduše.  :hiha:
CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url

Odg: Programiranje
« Odgovori #14 : 09. Prosinac, 2010., 20:59 »
bla. ekstra glupo pitanje, neugodno mi je jer ga pitam, znam da je jednostavno al, ne kužim. :wildboy:





#include <stdio.h>
void main(void)
{
int y = 0;
printf("%d\n", y++);
if (y)
{
int y = 5;
printf("%d\n", y);
}
printf("%d\n", y);
}

kao, treba napisat točan ispis ovog programa.
točan ispis je :

0
5
1

može mi neko objasnit zašto je ovo zadnje 1? :( 0 i 5 su očiti, al odakle 1?
ovako ja to gledam:


void main(void)
{
int y = 0; //y je definiran kao 0
printf("%d\n", y++); //ispisuje se 0 i zatim povećava (poslije ispisa), y je sad 1.
if (y) //uvijet -> if(Y) -> y=1 -> TRUE -> ulazi u blok naredbi.
{
int y = 5; //unutra y postaje 5, ispiše se 5
printf("%d\n", y);
}
printf("%d\n", y); //izlazi se iz bloka naredbi, y ostaje 5, ispiše se 5
}

 NO OVO NIJE TOČNO ispiše se 1 na kraju.. zakajjjjj. :(
CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url