Najave > Multiplatform igre > Pro Evolution Soccer 2011 [PC, X360, PS3, PS2, PSP, Wii]


Ako je suditi po staroj izreci "tko rano rani, dvije sreće grabi" Konami bi ove godine trebao ponovo sjesti na tron vladara nogometnih simulacija. Pro Evolution Soccer 2011 najavljen je ranije nego inače, te samouvjereno obećava najveći preporod igre otkako je ovoga serijala. Je li mu to dovoljno za ravnopravnu borbu s glavnim konkurentom?

UPDATE! PES 2011 je u međuvremenu izašao, a mi smo ga naravno recenzirali i to u video obliku. Kliknite ispod i pogledajte našu video recenziju!

VIDEO RECENZIJA: PES 2011

Pro Evolution Soccer 2011

Na to pitanje zasad ne možemo odgovoriti, no ako je suditi prema trenutnoj situaciji, borba između PES-a i FIFA-e nikada nije bila toliko uzbudljiva. Prošlogodišnji PES ostao je kratkih rukava u toj utrci, gledajući kako FIFA 10 postaje najprodavanija i najbolje ocijenjena simulacija nogometa u povijesti industrije igara. Takav ishod konačno je osvijestio i Konamijev odsjek za PES, te su nakon mudrovanja napokon odlučili malo poslušati i fanove. Ove godine tako nam planiraju uslišiti dugogodišnje molbe i ponuditi totalnu rekonstrukciju gameplaya. U tu svrhu dosadašnji engine potpuno je prerađen kako bi ponudio najveći redizajn PES serijala. No što to konkretno znači? Zasad nam je poznato dosta promjena i poboljšanja, no to vjerojatno nije i konačna lista. Kao prvo, animacije igrača su potpuno nove. Kretanje bi sada trebalo izgledati prirodnije, kontrola lopte i ubrzanje igrača realnije, a poradilo se i na novom sustavu građenja, odnosno blokiranja igrača. Numerički rečeno, tisuću novih animacija koje su produkt stotine sati motion capture snimaka najveća su promjena koju smo čekali još od prelaska sa ISS na PES naziv.


Tempo igre trebao bi biti znatno sporiji, ali ne i jednoličan. Posebno impresivni trebali bi biti kontranapadi. Upravljanje igračima i loptom ovoga puta trebalo bi nam ponuditi više slobode. Kretanje u 360 stupnjeva trebalo bi biti izraženije, a poseban naglasak stavljen je na slobodu pri dodavanju i šutiranju. Naime, dodavanje više neće biti automatizirano već će kao i kod konkurentske igre sadržavati power bar kojime ćemo kontrolirati jačinu, odnosno brzinu svakog dodavanja. U kombinaciji sa unaprijeđenim stamina barom to će omogućiti znatno realniju igru. Primjerice, ukoliko igrač nije u formi, njegova dodavanja neće uvijek biti točna. Štoviše, kako se utakmica bliži kraju, a igrači bivaju sve umorniji, preciznost će im opadati, što će svakako trebati uzeti u obzir pri taktiziranju. Srećom, umjetna inteligencija igrača uvelike je unaprijeđena, poglavito kod obrambenih igrača, koji sada neće trčati za svakom loptom već će disciplinirano držati obrambenu liniju i čuvati svoj prostor.

Kako se utakmica bliži kraju, a igrači bivaju sve umorniji, preciznost će im opadati.

Na području strateških opcija PES 11 najavljuje novi dizajn taktičkog izbornika putem noviteta zvanog "Drag and Drop". Iako naziv sam po sebi otkriva o čemu je riječ, ostaje nam za vidjeti kako sve to izgleda u praksi. Ono što nam je također poznato jest informacija da ćemo specijalne poteze odsad moći konfigurirati po svojoj volji. Drugim riječima, razne driblinge i finte odabrat ćemo po svojoj želji, te ih rasporediti na desni analog stick. Konami trenutno nije želio otkriti hoće li pored već poznatih modova dodati još koji, no najavio je online komponentu za najvažniji dio igre – Master Ligu. Potencijala u tome zaista ima i previše, ali teško je očekivati da će sve prednosti odmah biti ostvarene. U najgorem slučaju očekuje nas tek mogućnost odigravanja klasične utakmice s vlastitim ML timom.


I to je otprilike sve što o novom PES-u trenutno znamo. Dakako, zanima nas još mnogo toga. Iako ovo zvuči interesantno, od pretendenta za najbolju nogometnu simulaciju očekujemo mnogo bolji AI sudaca te golmana, više licenci i još puno toga. Nada ipak postoji jer Konami tvrdi kako ovo nisu sve promjene koje će nam ovaj ambiciozni naslov donijeti. Igra bi trebala izaći na dobro poznatim platformama (PS3, X360, PC, Wii, PSP, PS2), iako to još službeno nije potvrđeno. Verzije za Wii i PSP vjerojatno će opet biti znatno drugačije, sukladno hardverskim mogućnostima tih konzola, dok za PS2 nažalost ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako će "preporod" ovog serijala i ugledati. Prema neslužbenim najavama, PES bi ove godine trebao stići nešto kasnije, no taj će se plan vjerojatno promijeniti kada EA Sports odgovori najavom svoje igre.

A kakvo je vaše mišljenje o ovome preporodu? Je li to još jedan trik u nizu marketinških nabrijavanja igre? Svoje komentare o novom PES-u ostavite na ispod teksta, a ukoliko ste željni konkretnije rasprave, svratite u naš forumski topic za ovu igru.

Autor: Zoran "wyzard" Žalac

Objavljeno: 05.05.'10

 
 

Info Box

Naziv igre: Pro Evolution Soccer 2011
Žanr: nogometna simulacija
Proizvođač: Konami
Izdavač: Konami
Platforme: PC, X360, PS3, PS2, PSP, Wii
Multiplayer: offline, online
Datum izlaska: jesen 2010.
Očekujemo: Pravi pomak PES serijala na koji čekamo već godinama.
 
 

Portali HCL mreže

Download.hr  Gadgeterija  1Klik.hrPC Zenith  Assemblio.hr  Otkrij-igre.comBlogeri.hr  Usporedi.hr  Trazi.hrPC Play
 

Beam me up