HCL.HR

Iz Konamija su otkrili zašto su preimenovali PES u eFootball PES

Zoran Žalac 04.07.2019.   •   14 komentara


Proširenje naziva Pro Evolution Soccera u prvom je redu došlo iz želje da se na europskom tržištu ostvari bolji rezultat s igrom.

Zlobnici će reći da je najveća promjena ovogodišnjeg izdanja Pro Evolution Soccera ta što se igra više ne zove tako nego eFootball PES. I nije to prva promjena imena za Konamijev serijal koji je nekoć bio International Superstar Soccer. Ali, PES je nadaleko i naširoko poznat kao PES pa se postavlja pitanje: čemu taj “eFootball”?

Kako kaže menadžer brenda Lennart Bobzien u intervjuu za Gamespot, do promjene je došlo zbog nekoliko razloga. Kao prvo, u Konamiju su na ovaj način htjeli pokazati fanovima kako je esports komponenta PES-a iznimno važna te da će u budućnosti sve više stavljati naglasak na nju.

Kao drugo, Konami je ovime riješio i drugi “problem” – taj da se njihova igra u Europi jasno odnosi na “football”. Kao što vjerojatno znate, soccer je američki naziv za europski nogomet jer je kod njih football nešto drugo. Nekako sumnjamo da je manjak spominjanja “fudbala” u nazivu PES igara uvjetovao lošu poziciju istih na tržištu, ali eto – Konami se nada da će promjena imena donijeti bolje rezultate u zapaženosti igre, odnosno u prodaji.

Prodaja je za PES inače slaba točka zadnjih nekoliko godina. Nekadašnji kralj nogometnih simulacija sada se iz godine u godinu prodaje sve slabije, dok konkurenciji iz EA Sportsa ide sve bolje i bolje. Na jedan primjerak PES-a u pravilu se proda 20 primjeraka Fife. Sumnjamo da će dodavanje eFootballa u naziv tome pomoći, no eto – ne može se reći da Konami ništa ne pokušava.

Označeno sa: ,

Komentari (14)

  • Dream Breaker

    04.07.2019 - 12:57

    Dam im za prav, zna se kaj je fudbal i uopce dovodjenje v istu recenicu s onim americkim, ko kaj sam ja sad ucinio, nema smisla.

  • mili1985

    04.07.2019 - 13:43

    Ah stari ISS, u narodu poznat i kao “ISO”.

  • Irfan

    04.07.2019 - 15:26

    Ako ukinu sve licence, da bude kao na PS1 onda cu ga kupiti u suprotnom nemam namjeru kupovati PES, a i FIFA mi nije nesto draga odigram tu i tamo koju utakmicu. Ilibda naprave remaster PES6 samo sa boljom grafikom, gameplay isti

  • PppPP

    04.07.2019 - 15:39

    ljud nam ne kupuju igru? hmm mora da je do naziva, nema do čega drugog bit 🙂

  • lepiakadodo

    04.07.2019 - 16:07

    Ajde moram te pitati:
    Koje to klubove licencirati, kad je ekipa iz (prebogatog) EA odlucila igrati prljavo, a to je da placaju i vise nego licenca kosta za neki klub, samo kako se isti ne bi pojavio u pesu?
    Matchmaking i serveri su uzasni, cheatera uvijek ima, i nemrem shvatiti da ne znaju napraviti 3 algoritma koji na pocetku susreta ocita neku srednju vrijednost brzine neta, kako tebi tako i protivniku, pa kad nekome padne 15-20% posto, i utakmica se prekine, onaj drugi pobjedi susret? Vrazja bela na tportalu to ima od 2000!
    Zanima me koje bi ti to modove htio igrati? Da li zavrsis sve kupove, prvenstva i to sto pes nudi?
    Ja najvise igram online, te master ligu…..
    Jednostavno neznam sto bi se to u nogomet trebalo dodati, a da podigne cjelokupnu vrijednost igre? Mozda da stave da igras s golim zenama? Ili igraci u invalidskim kolicima?

    • lepiakadodo

      @lepiakadodo, 04.07.2019 - 21:27

      vidi jednu stvar ne kuzis: igru rade japanci. Oni su kao narod preponosni i ne treba njima tude misljenje. Ja se niti u jednoj igri na ps4 ne nazivciram kao u pesu. Igram master ligu i komp je overkill. Jednostavno je nepogresiv. Jel to normalno? Nije. I to treba ispraviti. Takoder,igram online sa sogorom, i jednu vecer njemu igra dade sve: svaki sut gol, prolazak kroz igrace. lopte koje su uvijek tu za presjec ali ja ne mogu presjec. I onda drugu noc obrnuto. Stalno obecavaju neki fizikalni kontakt kao pomak i svih ovih godina to je sve mlako. Jbt PES15 je imao onu foru sa desnom gljivom da se mozes graditi pa su maknuli? Zakaj, neznam… Modovi tipa mali nogomet su ok, al jednostavno ne kuzim kako bi to izgledalo a da nije ko fifa street. Koliko bi to paznje odvuklo da guraju na realnost… Ovo sto se tice licenci: jednostavno je to preskupo. Pazi ti moras iskesirat nemalu lovu za svaki klub. I zato im je jednostavnije unijet edit mod i ima ekipe koja tamo sve sredi. Ja kupim taj option file, podjelim sogoru, frendovima i sl.. oni mi kupe pivu vani… simple is that. Slazem se da bi svima bilo bolje da to nemoramo raditi, ali sto sada. Meni je bitnije da igra bude na nivou, i nadam se da su sredili malo taj gameplay. Gledao sam neke snimke i napokon se vidi da igraci nisu nepogresivi kod dodavanja. e sad, kako ce komp biti namjesten, ostaje za vidit..

    • lepiakadodo

      @lepiakadodo, 05.07.2019 - 15:06

      A je… bio bi najsretniji kad bi imali upola licenci ko fifa. Al zamisli ovo: u konamiju objave kako ce imati SVE licence svih nogometasa. Utrose love i love. Izdaju igru, ekipa i dalje kupi fifu i serijal PES propadne… jbg nemos niti tako

    • movie

      @lepiakadodo, 04.07.2019 - 23:09

      Pa očito se mogu klubovi licencirati kada su ove godine licencirali MU koji je sastavni dio engleske lige i fife godinama. Kako im je to uspjelo? Vrlo vjerojatno bi im na taj način uspjelo licencirati pojedinačno sve bitne klubove, no netko je u konamiju procijenio da bi to bio bačen novac . Jednostavno preskupa investicija u odnosu na ono što zarade. Ligu neće moći licencirati jer ea sports ima pod ugovorom sve bitne lige ali očito postoji mogućnost da se unutar tih liga licenciraju pojedini klubovi. Eto, uspjelo im je to i s barcom koja je i dalje u fifi koja ima licencu za španjoislku ligu. Interesanto?

    • lepiakadodo

      @movie, 05.07.2019 - 15:03

      Al to ti je zato kaj pojedine licence na lige, ne dozvoljavaju licenciranje kluba zasebno. E sad, da je svima nama znati kolika je cijena i koja su pravila licenciranja… jbg pa i gran turismo nikad nije imao stetu na autima, niti sve aute, i onda dode asseto corsa i ima sve licence i stetu i sve. A razvojni tim sa manjim budzetom od gt-a. Vrazji japanci….

  • vegaas27

    04.07.2019 - 17:57

    neka poboljšaju online.. poprave skriptu.. tj smanje mogucnost utjecaja skripte na najmanju razinu. i dodaju par modova u online… ubrzaju ucitavaanja… prelazak u meniu iz jednog u drugi izbornik traje predugo. takodjer i kad se ulazi u coop itd… online moraju unaprijedit i imat cr sve vise igraca..

    • lepiakadodo

      @vegaas27, 04.07.2019 - 21:31

      Popraviti skriptu… Ajme koliko sam puta samo to rekao u onlineu. Nevjerojatno je da to svi koji igraju vide, a ovi tukci koji rade igru ne vide. Nema mi nista gore, nego kad te skiptarnik pobjedi, i jednostavno si nemocan…
      Obavezno treba u online uvest, da onaj kojem prdne net, izgubi partiju. Cheateri bye bye…

  • Adam Jensen

    04.07.2019 - 19:36

    Kod nas kad se kažmo “hajmo igrat fudbala” misli se na pravi sport a kada se kaže “hajmo sokera” misli se na fudbalsku video igru tako da taj “soccer” u nazivu mi je uvijek bio OK.

    • movie

      @Adam Jensen, 04.07.2019 - 23:13

      Živiš u čudnom okruženju? Da to kažem u Zagrebu, spremili bi me u Vrapče.

  • c_ronaldo

    08.07.2019 - 19:25

    e(ako je)Football onda ce se sigurno vise prodavati.. Izvrstan potez menadzmenta. 😀 -_-

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?