HCL.HR

HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci

  • 24 Odgovora
  • 4246 Hitova
*

progabbeing-jadran

  • ******
  • 5293
  • abrah cadabrah
Odg: HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci
« Odgovori #15 : 13. Siječanj, 2014., 14:17 »
Sumnjam da ima prevelike veze s predloskom osim te titularne sekvence tj motiva,,,,mislim nez nema,prica neku RADNJU za sat ipo filma
Bowie je definitivno najveći umjetnik svih vremena.

Support your local gamers >>> Pro GABBEing Klan

*

pilip

  • ******
  • 4442
Odg: HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci
« Odgovori #16 : 13. Siječanj, 2014., 14:21 »
Zašto horor jebemu. :( Jel jako strašan?
Nisam gledao, ali ako je bar medium-strašan rulat će dosta.
Hacker (1994.-2005.) R.I.P.

Ja volim:
Facuuuu, Gr4gu, CMC program i Rengurzica

*

[proGABBEing] Richard

  • **
  • 519
  • sve je bolje kad se spoha lmao <:^)
Odg: HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci
« Odgovori #17 : 13. Siječanj, 2014., 14:38 »
jej, i zvone je ovdje. :(

Odg: HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci
« Odgovori #18 : 13. Siječanj, 2014., 15:50 »
JELI TE SAD BULLYAM POSTAJUĆI NA >TVOJ FORUM<???

Tvoj najbolji prijatelj smaug me je uputio na nova zbivanja pa sam došao malo.

CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url

*

[proGABBEing] Richard

  • **
  • 519
  • sve je bolje kad se spoha lmao <:^)
Odg: HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci
« Odgovori #19 : 13. Siječanj, 2014., 16:09 »

JELI TE SAD BULLYAM POSTAJUĆI NA >TVOJ FORUM<???
:hihi: tako je!

al ubiti drago mi je ako ćeš sudjelovati još jedna neretajna osoba koja nije jučer otkrila ekrane koji pokazuju slike koje se miču.

*

n00b

  • ****
  • 1663
Odg: HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci
« Odgovori #20 : 15. Siječanj, 2014., 06:33 »
Spoileri u nastavku. Ako niste gledali, ne čitajte.


The Pit and The Pendulum [1961]
(Klikni za pregled slike.)

Otvorenje filmskog kluba je započelo interesantnim filmom! Očekujem vesele recenzije i što već ne, mjesec dana je zbilja i više nego dovoljno za pogledati film... a k tome i prodiskutirati malo o svemu.

Tema ''Dvorci'' ključni je dio ovog filma jer eto, sve se događa u dvorcu osim te prve scene u kojoj mladić dolazi u posjet. Reko bi da je tema pogođena, i iako sama priča nije orijentirana na baš-baš dvorac, vidimo ga u dosta navrata, pod kišom, olujom, u daljini u magli... dobar dvorac film. :hiha:

Uvod nas odmah pogađa ludim LSD bojama koje se pretaču po ekranu, a koje su neka vrst lajt motiva koji se provlači kroz film. Mislim da imam 'objašnjenje' za boje, iako je lako moguće da su jednostavno tu jer eto, lijepo izgleda.


Psihodelija šezdesetih!

Mladi Barnard dolazi u posjet Nicholasu kako bi razjasnio misteriju smrti svoje sestre, Nicholasove supruge. Pismo koje je dobio vrlo je opskurno i mladi brat želi znati što se dogodilo! S obzirom da je radnja smještena sredinom 16. stoljeća, sve ovo zvuči dosta uvjerljivo. Što se tiče ostalih stvari iz 16. stoljeća, ne znam, valjda su pogođene.


U 16. stoljeću, gosti su morali biti odjeveni kao i domaćini...

Film obiluje tom misterijom i gledatelja tjera na pogađanje ishoda. Razrješenje nije nimalo loše, ali neki dijelovi su ostavljeni na tumačenje gledatelju. Tko je rasturio sobu Elizabeth? - Nicholas ili Elizabeth? Zašto je Nicholas upalio njihalo pri samom početku kad su Barnard i njegova sestra sišli u torture chamber? Kome pripada kostur žene koja je umrla od straha u grobnici, a za koju smo mislili da je Elizabetha? To su te neke sitne stvari, i iako nisu toliko ni bitne, hej, zapita se čovjek.


... a za večeru obući ugodan crni flanel sa zlatnim prugastim uzorkom. Djevojkama su bile dopuštene varijacije. Doktori, kao i danas, nosili bi bilo što samo da se istaknu od okoline.

Sama priča je ok, ali definitivno marimo više za sam ishod priče (što se dogodilo) nego za ijednog lika. Vincent Price odnosno Nicholas je donekle još zanimljiv s tom svojom melodramatikom, ali više na neki simpatičan način. Likova također ima previše, i iako se slažem da toliki dvorac treba imati i batlera i sluškinju gledano s neke logičke strane, sa strane priče njih dvoje nisu apsolutno ništa ponudili, osim tog antiklimatičnog trenutka kad RENDOM BATLER kojeg smo vidjeli u 2 scene kroz film ubije Nicholasa. Tuga. =(

Gluma je već spomenuto melodramatična, pomalo čak i dosadna od pojedinaca (doktor je wtf poprilično, nit smrdi nit miriše), Barnard koji je kao glavni lik (je li?) je ono, pomalo dosadan... kažem jedino je Nicholas zanimljiv u tom svom gubljenju razuma i prisjećanju na okrutnu prošlost.


Doduše tko ne bi pogubio razum da kao klinac gleda kako mu zazidavaju mamu.

Režija je zanimljiva... primjeti se često švenkanje s lika na lika umjesto standardnog rezanja. Imamo i situaciju kad troje ljudi priča i onda kamera odvozi u doktora kad kaže ''We shall exhume Elizabeth!'' Ovo su tehnike koje se danas ne koriste, barem ne na ovaj način, sve u šutu. Dosta mi baca i na kazalište pomalo, iskorištavanje tih rekvizita koji nisu ključni za priču već eto, stoje (to je baš primjer kazališne režije). Koreografija borbi je dosta nespretna i traži veliki suspense of belief ili kako se to već prevodi. Mislim jasno je što se dogodilo u sceni i sve, ali nije da osjećamo te udarce, padove i ostalo.

Još da spomenem i režiranje tih akcijskih scena, nije loše ali meni je pomalo traljavo... ovdje ima taj jedan dio kad Nicholas otvori grob Elizabeth i ona ga progoni i taj bijeg je nekakav vrhunac njegovog ludila, KRAH UMA. Doživio sam to više u teoriji nego na ekranu, što je baš šteta jer je sjajna scena i dok nismo ugledali Elizabethino lice bila je poprilično jeziva.


Plot twist: Elizabeth je Michael Jackson.

Montaža je precizna, ugodno i strukturalno stilizirana, tipa odlasci u flashbackove, onda prijelazi između kadrova u flashbacku nude ta vodenasta pretapanja (zanimljiv efekt!), i zadnja scena koje ode u LUDILO je idejno i izvedbeno jako dobra. Volio bi da je bilo još i brutalnije jer glazba baš potiče taj psihodelični efekt ali ne žalim se ni najmanje, ovo je dobro. Mala napomena, iskrivljivanje slike i te boje su iste ili skoro iste kao i kad Nicholas gleda kad mu stari ubije ujaka i zaprijeti majci, što je svakako lijep detalj.

Kamera povremeno treska, zbilja sitnica ali bože moj, primjeti se. Već sam spomenuo pri režiji to navigiranje od skupine glumaca ka jednome, dosta su dobro izvedeni ti dijelovi. I ima sjajnih total kadrova, mislim vjerujem da je to sve dosta školska kompozicija ali meni to izgleda super, vidi se gdje je što je, jasan je osjećaj prostora i dobiva se na dojmu te mistične grandioznosti.


Pozadina je matte painting, sve zajedno izgleda jako dobro.


''My ultimate device od terror.'' - Nicholas

Specijalni efekti su zakon. Magla, munje, kiša, sve je to super. Scenografija hah, na trenutke mi se jako sviđa al na trenutke pomalo jeftino izgleda. Sve u svemu jako dobro. Rekviziti izgledaju super i ovdje drkam po scenografiji i rekvizitima jer su u ovakvim filmovima isti pravi užitak za gledanje (meni). Iznimna pohvala ide lutki mrtve Elizabeth koja mi je bila baš najjezovitiji dio filma, mjuza pogođena, izgled i njeno trajanje pogođeni, odlično, baš odlično.


Predivno.

Glazba ništa posebno, dobra je ali nije bilo ništa pamtljivo u filmu. Zvuči ko glazba za sve filmove koji su slični ovome. I za kraj još spomenuti osvjetljenje koje je odrađeno ok ali na trenutke pomalo čudno... recimo kad Nicholas gasi svijeće jednu po jednu gledamo kako se smanjuje i intenzitet svjetla.  :hiha: Ovo je baš presladak detalj i gotovo da bi pomislili da su ta svjetla pripadala svjetlu svijeće... hoću reći slatko je koliko je tu truda uloženo oko nečeg tako nebitnog... ali eto, i tu rekviziti dolaze na snagu, vidimo taj GAŠAČ ZA SVIJEĆE i opet, ne vidimo ga u krupnom planu.  :wildboy:

Eh sad, tumačenje tih boja na početku i na kraju... vrlo vjerojatno samo dio cjelokupnog vizualnog dojma, ali ZAŠTO BAŠ. Tu sad možemo drobiti teorije (woooow) ali mislim da su te boje u principu Pakao koji je Barnard gledao na zidovima oko sebe u obliku zakrabuljenih spodoba i (bitno!) BOJA koje su flešale posvuda. I taj prikaz Pakla je isto solidan... no, ni blizu onome što je Poe opisao.

Originalna priča dosta je kraća. Gledao sam jednu vjernu, ili barem vjerniju, adaptaciju. To je Švankmajerov kratki film koji evo, ako netko hoće link je u nastavku. Tko želi iskusiti atmosferu koju Poe opisuje u dosta mračnijem i neugodnijem izdanju, neće požaliti tih 15-ak minuta (iako je i taj kratki kombinacija dvaju priča).

Jan Švankmajer - The Pendulum, The Pit And Hope (sub esp)

No! Kako sam pogledao ovaj film išao sam gledati što još skinuti na istu temu. Ispostavlja se da se nekih desetak filmova iz ranih 60-ih Rogera Cormana usko vrti oko dvoraca. Neki su haunted, neki nisu... a što je najbolje House of Usher (1960) , Premature Burial (1962) i Tales of Terror (1962) imaju skoro potpuno isti tematski predložak (frajer koji je ženu zazidao živu). I dalje želim pogledati malo više filmova iz ove ere, Vincenta Pricea sam isto dosta slabo gledao (par filmova tek), ali ovo je zanimljivo promatrati čisto s jedne komercijalne strane.

Naime set koji je izgrađen za Pit and the Pendulum je naknadno korišten za većinu ovih (i drugih) Poeovih adaptacija. Time ne čudi što su neki kasniji filmovi jeftiniji jer nije bilo potrebe za gradnjom seta, plus bilo je tu i stock footagea. Mislim da ovime možemo Pit and the Pendulum proglasiti PRVIM!!1 filmom koji je koristio navedenu scenografiju i svojim uspjehom utvrdio put za niz ostalih filmova sa sličnom formulom.

Eto soz malo je duža reca, vjerojatno neću ovako ubuduće ali volim ovakve filmove gledati i ovaj me baš ugodno obradovao+jako volim Poea... čak bi reko da je ovaj fillm kombincija tri njegove priče (kuća Usher, crna mačka, pit and pendulum) al doduše... MOŽDA I NIJE.

Što još reći, radujem se osvrtima drugih korisnika. =)
« Zadnja izmjena: 15. Siječanj, 2014., 07:07 n00b »

*

black_out

  • ******
  • 4118
  • #IgračVrata
Odg: HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci
« Odgovori #21 : 26. Siječanj, 2014., 18:01 »
The Pit and the Pendulum [1961]
★★★ 
Jama i njihalo i poludjeli Vincent Price. I njegovi potpisni aristokratski brčići, naravno. Dosta dosadno zapravo, unatoč mističnom i prekrasno dekoriranom dvorcu, intrigantnoj radnji i povremenoj psihodeličnoj igri boja.

Ne da mi se dulje pisati, Mile je više manje opisao film do zadnjeg detalja.
I da, primjeti se ono iritantno mrdanje kamere, posebno prilikom kretanja iste.
Po vertikalnoj osi najviše.
hardcore gamer | rapist | nerd | cis scum | misogynist |

*

kaisersephirot

  • Suradnik
  • ******
  • 6514
  • "Estuans interius ira vehementi, Sephiroth!"
    • HCL.hr
Odg: HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci
« Odgovori #22 : 31. Siječanj, 2014., 03:38 »
RUPČAGA I VISILICA

Pogledao film, dosta dosadan i naporan, barem do nekih zadnjih 20 minuta koje su zanimljive. Likovi su isprani, njihove riječi su baš nekako umjetne i tugica. Također jedna stvar koja me je užasno iritirala je osvjetljenje u scenama gdje se hoda kroz neosvjetljene prostore s jednom osobom koja drži svijeću/baklju, baš nekako užasno. Znam, '61 ovo ono, ali mi je svejedno užasno loše :(

Priča je ipak na kraju OK, iako sam se nadao da će Barnardove iznutrice biti razasute po zidu, to bi bilo puno bolje. No hej, i njegova sestra u kavezu je dovoljno :piva:

Ocjena: 5,764/10

Uskoro se bacam na ovomjesečni vilm, ipak se nadam nečem boljem :ementaler:
« Zadnja izmjena: 31. Siječanj, 2014., 03:41 kaisersephirot »

*

Ramza

  • **
  • 390
Odg: HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci
« Odgovori #23 : 01. Veljača, 2014., 23:44 »
Evo, reca,  =)

U zadnje vrijeme, bilo da je lurkalo od nekog interesantnog mi događaja iz djetinjstva ili jednostavno radi nedavnog (površnog) čitanja o ovim temama, GOTIKA kao žanr, horor i teror kao izražaj, me baš jako privlače i stoga kad je ova tema otvorena očekivao sam mnoštvo horor filmova s obzirom da su upravo dvorci jedna od značajki žanra, mjesto snažne simbolike i ugođaja toliko potrebnog za stvaranje ikakvog zanimljivog djela.
Imavši sve to na umu, kao i to da je ovo Poeova pripovijetka (nisam je pročitao btw, možda poslije) kao nekakav certifikat kvalitete baš sam dobio ono što sam želio od filma. Sve je tu, svi motivi, sve tako prekrasno izgleda i u toj svojoj voštanosti starijeg načina glume puno izražajnije nego da je možda danas snimano. Mislim, osjeti se da su neke stvari preuzete iz priče, konciznost rečenica upućuje da je narativ bio namjenjen knjizi više nego filmu, jednostavno ta neprirodnost razgovora puno je lakše zamisliva ukoliko je zamislimo s
- bla blabla?
- bla lbalbal
na papiru nego li da je prenesena u filmu.
No nema veze, kažem, svidilo mi se to čisto jer sam mogao zamisliti autora kako progovara iz likova i više se uživiti u izražaj nego li u REALNOST filma.
Dalje, sam seting. Dvorac rula i vizualno ali i simbolički, ono, pratiti progresiju tog ludila, pitati zabranjena pitanja i ići sve dublje i dublje u Nicholasovu (pod)svijest do prijelomne točke ludila značilo je usporedno i otvarati zabranjena vrata i ići sve dublje i dublje u dvorac do najstrašnije tajne istog. Baš me jako uveseli pratiti tu povezanost MANIFESTIRANOG i NEVIDLJIVOG i trenutak kad se povežu u jedno.
Sve ostalo isto jako lijepo izgleda, pod tim najviše mislim na odjeću. Nije ništa specijalno ali ono.. mene uveseli i to je to. Kragne, rapier oko pasa, strukirani korzeti ili što već; vrh. =)
Ono što jest mi malo bezvezno je to što je lik koji je praktički dobio 2 rečenice (ako i toliko) u čitavu filmu poslužio kao razriješavatelj radnje. Doslovno, butler lol, je objekt koji je eto poslužio jer nije bilo kog drugog. Ne znamo ništa o liku koji je spasio čitavu stvar. Što je šteta, jer su svi ostali likovi dosta lajkabilni/nešto može se s njima suživiti i eto.
Što se tiče ostalih likova i kako su završili, ne znam, opet sam dosta zadovoljan. Ostavlja i dalje mračnu tajnu dvorca u sebi, mi je znamo, ali ostali ne, nama ostaje pitanje je li prokletstvo u dvorcu... ILI ČOVJEKOVU UMU???

Odg: HCL Filmski Klub Tema Prva - Dvorci
« Odgovori #24 : 09. Veljača, 2014., 01:14 »
DURRR soz za kašnjenje. ;__;


Pit and the Pendulum (1961)



Sve što želim od dvorac filmova je dobra, pomalo misteriozna atmosfera.  :hiha:
Ovaj film def to dostavlja! Baš dosta fina komorna atmosferica.
Sve izgleda vrhunski, medievalno i GOTH. Oni naslikani backdropovi su baš predivni. ;_____;
LIPO

Ali i van toga - uspio me uvući u tu priču i cijeli setting. Spor je, ali nije mi bio dosadan ili naporan,,.,.
Price rula, Kerr je možda malo naporan, al ono, dosta dobro je sve to.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9