Odlučio sam da, sedmično po jedan, odgledam sve Star Trek filmove. Seriju sam nekad davno gledao ali neredovno i sigurno da bi se to trebalo kako treba odgledat pa da sve sjedne na svoje mjesto. Ali jbg nemam vremena sada i za nju jer mnogo serija mi je trenutno aktivno, tako da ću se zasad morati zadovoljiti filmovima:
Star Trek: The Motion Picture (1979)
Obzirom da je rađen po kultnoj seriji od prvog Star Trek filma sam imao ogromna očekivanja, međutim nakon gledanja sam ostao blago razočaran. Iako je radnja standardna StarTrekovska, inteligentno zamišljena, zaintrigira vas odmah na početku i onda oduševi epilogom, glumci su također prva liga (Leonarda Nimoy kao Spock i William Shatner kao Kirk su fantastični, ne znam koji mi se više sviđa). Međutim nije sve tako ružičasto, film je slow-paced što obično volim ali ovdje imam osjećaj da fali radnje, ovo je sve moglo stati u jednu dobru epizodu serije i mislim da se ne bi puno izgubilo. Također ko nije gledao seriju neće se povezati s likovima i univerzumom jer ovaj film nije onako kao Abramsovi Star Trek-ovi rađen od nule, već je ovo i zamišljeno da se gleda nakon serije tako da nisu gubili vrijeme na upoznavanje s likovima i univerzumom već su se odmah bacili na glavnu radnju što po meni nije dobra ideja ali ajd nije to nešto što bih im puno zamjerio. Međutim jedna je stvar preko koje nikako ne mogu preći - specijalni efekti koji su krajnje zastarjeli i baš "bodu u oči". Ne bih rekao da je to problem starosti filma jer ako je originalni Star Wars koji je par godina stariji i koji je pri tome rađen sa mnogo nižim budžetom mogao imati onako izvrsne efekte i dizajn i još uvijek ne pokazuje bore onda je i Star Trek to mogao i trebao bolje uraditi. Solidan SF svakako, međutim Star Trek zaslužuje najbolje. Nadam se da će naredni film iz serijala - Wrath of Khan popraviti utisak.
7