Dr. No (1962)
Odlučih da odgledam prvih nekoliko legendarnih filmova o agentu 007 i počeo sam, logično, sa prvim oficijelnim njegovim filmom i mogu reći da sam veoma zadovoljan viđenim. Što se tiče filma znači klasičan Bond film koji uključuje: neku veliku zavjeru i misteriju, zanimljivog glavnog negativca (Dr. No), Sean Connery kao Bond, a tu su i standardno dobre žene oko njega (prije svega sexy Ursula Andress), film je sporijeg tempa u odnosu na novije npr. Skyfall (ljubitelji konstantne akcije će se malo i dosađivati) ali film je veoma dobar čak i za današnje standarde a kada bih ga ocjenjivao za tadašnje vrijeme dao bih mu čistu 10-ku. Kad vidim kakve su filmove tada snimali sa 1,1 mil dolara (koliko je iznosio budžet za ovaj film) a danas potroše po 100 mil. da bi napravili izbljuvak. Sljedeće planiram: From Russia With Love (1963) i Goldfinger (1964) za kojeg mnogi kažu da je i najbolji film o Bondu.
Ocjena:
8P.S. Vjerovatno ću uskoro odgledati na dYn-ovu preporuku i
The Conjuring (2013). Veliku sam ljubitelj pravih horrora ali već odavno nisam odgledao neki u kojem sam uživao (čini se još od Amityville-a). Zadnji sam probao Dark Skies (također na preporuku nekog s hcl-a) ali nisam bio nikako zadovoljan, nadam se da će The Conjuring ispuniti očekivanja. Inače, volim horrore tipa: The Ring (2002) koji mi je ubjedljivo najbolji horror svih vremena, znači da uključuje misteriju, supernaturalno, i dosta istraživanja.