The Liquidator (2011)Akcijski triler iz Kazahstanske produkcije. Pored toga što me zanimalo kakva je kazahstanska kinematografija drugi razlog gledanja ovog filma je što se zove "Likvidator", pa sam mislio da će biti u pitanju likivdacije u assassinskom smislu tj. sa snajperom i prigušivačem, međutim prevario sam se jer u pitanju su bila obična ustrijeljivanja (uz malo lomljenja ruku rukama u Seagalovom fazonu) što mi i nije baš pretjerano interesantno. Na stranu što više nisam ljubitelj akcija kao nekad i što i nisam baš uživao u ovom filmu ali me ipak pozitivno iznenadio jer je na višem nivou nego Hollywoodski filmovi ovog budžetskog ranga (3 mil. usd). Sve je korektno odrađeno, a i lokalni glumci su bili dobri, pojačani jednim zvučnijim imenom - Vinnie Jones koji je tu, očito, samo iz marketinških razloga a koji nije ostavio neki veći utisak. Film nije za preporuke, osim ako niste već odgledali i ono što niste nikad mislili odgledati :).
5,5Hercules Reborn (2014)Dosta oskudan film i nije vrijedan pažnje. Loši glumci (ima jedan što je glumio u "Cobra 11" i svojom profesionalnošću baš odudara od ostatka ekipe), traljava akcija i efekti, priča plitka, gotovo da i nema pozitivne strane. Johna Morrisona sam uživao gledati kao WWE kečera dok sam to nekada pratio ali gluma mu očito nije jača strana, ali ipak i kao takav bolje paše za ulogu Herculesa nego Kellan Lutz (iz Legende o Herkulu). Film je samo za ovakve pasionirane ljubitelje sword-and-sandal filmova kao što sam ja da skrate čekanje do
"pravog" filma o Herculesu.
5Oculus (2013)Jedan od boljih horrora koje sam odgledao u posljednje vrijeme, što se kada su horrori u pitanju ne treba po automatizmu tumačiti kao kompliment jer ovaj žanr preživljava veliku depresiju posljednjih godina tako da i kada izađe samo solidan horrorčić (tipa Insidious ili Conjuring) ja budem prezadovoljan. Oculus je jedan od onih filmova koji imaju jasnu viziju šta žele i kako to postići. Iako nije nešto pretjerano strašan, možda ima svega par scena kojima je cilj da malo "trznu" gledaoca (i još par kojima je cilj da ti pokvare apetit ako si nešto jeo uz film

), ali je zato tu ono što ja najviše cijenim kod ovih filmova - interesantna i misteriozna priča koja je pri tome veoma lijepo ispričana i razrađena, pogotovo mi se svidjelo kako je elegantno i istovremeno prezentovana radnja iz dva vremenska perioda. Kraj filma je veoma logičan, ostavlja gledaoca pod utiskom a istovremeno ostavlja prostor za eventualne nastavke za koje sam siguran da će ih biti, i mora ih biti jer očekujem da nam rasvijetle tu misteriju oko porijekla tog ogledala (
a i da ga unište konačno). Sve u svemu, zadovoljan sam viđenim.
7,5Ambush at Dark Canyon (2012)Slično kao i horror žanr, tako i Westerni proživljavaju teške dane. Western filmovi izlaze rijetko, a dobri među njima su još rjeđi. Ambush at Dark Canyon je jedan od tih rijetkih novih kvalitetnih westerna koji zaslužuje da ga se pogleda. Sudeći po imdb ocjeni (i inače velikoj anonimnosti koja okružuje ovaj film) bio sam skeptičan ali me ubrzo film razuvjerio, ovo je western u pravom smislu te riječi. Priča ispričana po uzoru na Young Guns 2 i dosta je solidna za ovaj žanr, likovi su također OK, na momente solidna western atmosfera iako to nije ni približno onim starim dobrim filmovima iz ovog žanra, naime, osjeti se taj moderni uticaj ali su ipak dobro ukomponovani svi važniji western elementi i konačni sud je veoma pozitivan.
7Blackthorn (2011)Izvrstan western stare škole u nešto drugačijem ruhu. Radnjom je, zanimljivo, cjelokupan smješten u Boliviju i prati manje poznate dijelove života poznatog odmetnika Butcha Cassidy-ja. Dio radnje je u 1927.-oj godini gdje je Butch već u poznim godinama i spletom okolnosti se nađe u situaciji da pomaže mladom momku kojeg progone zbog pljačke rudnika, a dio radnje prati 20 godina mlađeg Butcha kad je odlučio da je vrijeme da se "skrasi" i u dalekoj Boliviji i pod lažnim imenom Blackthorn pronađe mir. Nije u pitanju klasični western film pun akcije, nego je ovdje fokus na drami, priči i likovima. Sam Shepard je izvrsno utjelovio starog Butcha (a ni
Jamie Lannistter Nikolaj Coster-Waldau kao mladi Butch nije bio loš). Film koji unosi osvježenje u western žanr jer je dosta drugačiji od ustaljenog koncepta po kojem se rade ovi filmovi i svakako ga vrijedi pogledati.
7,5