HCL.HR

HCL preporučuje: Ctrl Alt Ego – igru u kojoj su mame i tate protivnici

Stjepan Fikter 03.09.2022.   •   2 komentara


Bube, roboti, virusi, kamere s mačjim selfijima i prebacivanje svijesti po predmetima samo su neke od stvari koje čine Ctrl Alt Ego fantastičnim iskustvom u puzzle okruženju.

Mame i tate, zle oči, virusi kao i kamere koje uvijek naprave mačji selfie. Rečenica je to koja zvuči kao hrpa gluposti, ali to vam je ukratko Ctrl Alt Ego, skriveni dragulj PC platforme. Igra je to u kojoj kontroliramo svijest te možemo uskakati u robote i predmete, a sve navedeno odvija se u potpuno slobodnom okruženju (immersive sim). Na tu se kreativnu slobodu nadovezuje zanimljiva radnja, a rezultat je fantastično iskustvo gameplaya.

O kakvoj se igri tu radi?

  • Prebacivanje svijesti kao način putovanja – Daleka budućnost omogućila je prebacivanje svijesti, a to je upravo okosnica načina putovanja u Ctrl Alt Ego. Tako imamo našeg robota koji je tjelesni prikaz naše svijesti i mogućnost skakanja u različite predmete te protivnike. Doslovno se može skočiti s jednog kraja mape na drugi u nekoliko sekundi ako je baš dugačko putovanje. Jednostavna, ali zabavna mehanika koja potiče na kreativnost u istraživanju i kretanju.
  • Sloboda u pristupu načina rješavanja problema – Ovdje ne postoji pravi ili krivi način igranja. Na igraču je da sam odluči kako će riješiti neku prepreku/problem, poanta je samo da se riješi. Bilo to kroz tihi pristup (skrivanjem) ili glasno (akcijski), igra ne kažnjava naše odluke. Doduše, postoje dijelovi igre koji traže da izazov pokuša sagledati iz svih kutova, pogotovo ako se ide na kompletno izbjegavanje ikakve detekcije. To je ultimativni izazov u razmišljanju i kreativnom iskorištavanju alata koje igra nudi.

Zašto bih ovo trebao igrati?

  • Immersive sim okruženje za kreativnost – Protivnika mogu napucati sačmaricom, onesposobiti, posložiti kutije da me ne primijeti ili jednostavno ubacili svoju svijest u njega i preuzeli kontrolu nad njim. Izbjegavanje detektiranja ili stvaranje kaosa je ono u čemu Ctrl Alt Ego pronalazi svoju zabavu jer igra potiče na isprobavanje različitih pristupa. To je pogotovo vidljivo kod opcionalnih zagonetki. Dovoljno je reći kako naš robot ima 11 alata na raspolaganju i ne moraju se svi koristiti nego to ovisi o načinu kako želimo nešto riješiti.
  • Smrt nije kraj – Kod testiranja različitih pristupa, vrlo često će se dogoditi kako će mama ili tata pretvoriti našeg robota u atomske čestice. To ne znači automatski kraj igre i vraćanje na prijašnju snimljenu točku. Naprotiv, riječ je o manjem problemu jer se možemo isprintati i ponovno probati riješiti problem na drugačiji način. Riječ je o odličnoj dizajnerskoj odluci jer se uklapa u cjelokupnu filozofiju koju igra proteže unutar radnje. Uz to, printanje služi kao i način brzog putovanja pa na mapi tražimo printere kao točke za teleportiranje.

  • Odlična kampanja koja je upotpunjena zanimljivom radnjom – Ctrl Alt Ego dijeli se na kampanju i odvojene misije za dodatne izazove. Nije potrebno prvo završiti radnju kako bi se pristupilo dodatnim misijama, ali je preporuka završiti kampanju kako bi se upoznalo sa svim mehanikama. Ovdje treba pohvaliti dizajn razina koji se kompletno otvori u sedmom i osmom poglavlju. Od nešto linearnijeg pristupa do otvorenijeg svijeta proći će se sve i svašta, no svako poglavlje je zabavno za odigrati. Uz to, simpatično prezentirana radnja je samo šlag na torti i vrijedi baciti oko na svaki tablet koji se otkrije tijekom igranja.

Gdje ću pronaći igru?

Izbjegavanje ili sukobi s mamama i tatama moguće je na Steamu po cijeni od 16,99 eura koliko je potrebno izdvojiti za Ctrl Alt Ego. Ako pak niste sigurno hoće li vam igra odgovarati, postoji i demo verzija za isprobati.

Zašto ovo nije recenzija? Gdje je ocjena igre?

Komentari (2)

  • Nardev

    03.09.2022 - 23:34

    Stjepane, odličan OSVRT na igru. Volio bih da pišete više ovakvih mini recenzija na igre, pogotovo neke koje vam promaknu pa se odigraju kasnije ili mislite da nisu dostojne pune recenzije, hvala. 👍

  • Rastmahatta

    04.09.2022 - 07:20

    Super osvrt, kupujem!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?