HCL.HR

Ovo su najbolje Star Wars igre koje danas možete zaigrati

Zoran Žalac 04.05.2023.   •   41 komentara


Sretan vam May the 4th! Zasigurno već znate koje su najbolje Star Wars igre ako ste fanovi te franšize. No, ima sigurno i onih gamera koji će tek postati fanovi te sage.

Danas je dan franšize Star Wars i Sila nas je inspirirala da napravimo listu najboljih Star Wars igara koje trenutno možete zaigrati. Svjesni smo toga da fanovi Star Warsa već znaju koje su igre kvalitetne, ali je stanje takvo da pojedini žanrovi igara dugo vremena nisu vidjeli kvalitetne SW igre. Kako Lucasov (sada Disneyjev) univerzum stalno privlači nove generacije fanova, nije loše te nove generacije upoznati s nekim starim hitovima koji mogu ponuditi zabavnije Star Wars iskustvo od novijih filmova.

Ovaj ćemo članak s vremenom nadopunjavati i po potrebi proširivati. Nakon jednog sušnog perioda trenutno je u izradi više Star Wars naslova i jednoga će dana biti zanimljivo vidjeti koji će od njih zaslužiti mjesto na listi najboljih. Listu smo inače podijelili po žanrovima igara, a za svaku imamo nekoliko preporuka: barem jednu glavnu i jednu alternativnu, u slučaju da za glavnu već znate. Idemo redom…

Akcijske avanture

Star Wars Jedi: Fallen Order & Survivor

Ovo je najbolja moderna igra koja prenosi osjećaj baratanja svjetlosnim mačem i kontroliranja Sile. Star Wars Jedi: Fallen Order ima malu razinu slobodnog istraživanja raznih planeta, no najjači je u režiranim segmentima od kojih će vam neki pumpati adrenalin i trajno ostati u sjećanju. Tu prvenstveno mislimo na epsku završnicu koju bi svaki fan Star Warsa trebao doživjeti.

Aktualni Star Wars Jedi: Survivor u svakom je pogledu sadržajniji i uzbudljiviji nastavak te igre. Lokacije su veće za istraživanje, u borbi postoji više različitih stilova, sporedni su sadržaji zanimljivi, a i protagonist Cal Kestis etablirao se kao jedan od najboljih SW likova u ovom stoljeću. Tehnička strana igre trenutno nije idealna, ali se stanje popravlja iz tjedna u tjedan.

Star Wars: Jedi Knight – Jedi Academy

Dosta smo vagali treba li alternativni naslov biti Star Wars: The Force Unleashed, no stariji Jedi Knight ipak nam je draža igra. Specifičnost ovog serijala je u tome što igraču daje mogućnost da odabere stranu svjetla ili tame. Jedi Academy možda nije najpoznatija igra u Jedi Knight serijalu, ali mislimo da je najpristupačnija za današnje pojmove te dobro uklapa motiv dualnosti između Jedija i Sithova, odnosno bazira cijelu svoju priču na tome.

Role-playing igre

Star Wars: Knights of the Old Republic (1&2)

Kad smo već kod priče, teško da išta može nadmašiti igre Knights of the Old Republic. Njihova je posebnost što im se originalna radnja odvija još ranije od onoga “A long time ago…”. Idealno su štivo za upijanje i proširivanje znanja o Star Wars univerzumu, a drugi dio ima jednog od boljih Star Wars negativaca. Gameplay je malo zastario, doduše, ali se može modificirati ako zaigrate PC verziju.

Star Wars: The Old Republic

Nekad najskuplja igra napravljena zapravo je skroz solidni MMORPG koji je živ i dan danas. Iako The Old Republic po lansiranju nije bio “ubojica WoW-a”, s vremenom je postao prilično sadržajan naslov u kojemu možete uživati i bez društva ostalih igrača. Ništa vas ne košta isprobati ovo – igra je besplatna za igranje, samo ju morate igrati na PC platformi jer drugdje nije dostupna.

Pucačine iz prvog ili trećeg lica

Star Wars: Battlefront II

Oko ove su se igre lomila koplja kad je izašla. Forsiranje loot boxa i mikrotransakcija nije se svidjelo fanovima SW-a čija je reakcija bila burna pa je Electronic Arts nakon nekog vremena popustio i od Battlefronta II u konačnici napravio skroz pristojnu pucačinu. Naknadni sadržaji učinili su ju još boljom te joj definitivno vrijedi dati priliku. Orijentirana je prvenstveno na multiplayer modove, ali ima i kraću kampanju ako vas to zanima. U prilog joj isto tako ide što izgleda sjajno i izvodi se još bolje.

Star Wars: Republic Commando

Definitivno jedna od unikatnih Star Wars igara. Kao što se iz naziva može iščitati, Republic Commando igra se u ulozi vođe elitne postrojbe Stormtroopera. Ovdje ima izdavanja naredbi vlastitom timu koliko i samog napucavanja, a osjećaju prisutnosti u samoj akciji pomaže i sučelje koje je prezentirano kao da sve gledate iz kacige jurišnika.

Platformeri

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga izvrstan je izbor za kooperativno uživanje u Star Warsu. Prepričava svih devet filmova na svoj jednostavni i humoristični način, no izvan toga pruža istraživanje velikog broja planeta, razne mini igre te hrpu easter eggova koje će fanovi Star Warsa itekako cijeniti. Ako vas ne smeta LEGO u ovoj kombinaciji i ne tražite od igara da budu naročito izazovne, sa Skywalker Sagom jednostavno ne možete promašiti.

LEGO Star Wars III: The Clone Wars

Alternativa LEGO Star Warsu je… još jedan LEGO Star Wars! Kako gore navedena igre prepričava devet filmova, ne vrijedi se više vraćati starijim verzijama. Tu je zato igra koja obrađuje animiranu seriju The Clone Wars. Ima 20 misija i 40 opcionalnih bonus levela, prepoznatljivi humor i split screen multiplayer. Ako vam nije dosta Skywalker Sage, ovo je igra koju trebate provjeriti.

Strateške igre

Star Wars: Empire at War

Uvjerljivo najbolja strateška igra u svijetu Star Warsa. Premda je stara 17 godina, i danas je zanimljiva za igranje sa svojom klasičnom petljom skupljanja resursa, izgradnje baza i vojske, te ratovanja. Možete birati stranu pobunjenika ili Imperija, a povremeno na kontrolu dobivate poznate likove kao što su Obi-Wan Kenobi i Palpatine. Svakako pucajte na verziju za Steam, koja ima ugrađenu podršku za modifikacije.

Star Wars: Galactic Battlegrounds Saga

Ovo je strategija za ljubitelje klasičnih 2D naslova, u stilu Age of Empiresa ili Strongholda. Galactic Battlegrounds Saga odvija se za vrijeme druge epizode, primarno na kopnenim površinama. U svom retro prikazu definitivno ima šarma te joj uvijek dajemo prednost nad mobilnim SW igrama koje su također strateškog žanra. Ovdje barem ne morate brinuti o mikrotransakcijama.

VR IGRE

Star Wars Squadrons

Najbolja moderna Star Wars igra fokusirana na letenje. Grafički je prekrasna i vjerna ugođaju Star Warsa, a sve odlazi na jednu višu razinu ako ju možete doživjeti u virtualnoj stvarnosti na PC-ju ili PlayStation VR-u. Nažalost, samo onom prvom PS VR-u jer podršku za aktualni PS VR2 nije dobila.

Želite li svijet Star Warsa u VR-u iskusiti na nogama, najbolje je to učiniti s ovom igrom. Tales from the Galaxy’s Edge donosi mješavinu akcije i rješavanja zagonetki. Iz prvog se lica družite s poznatim likovima iz SW univerzuma te imate jedinstvenu priliku da osjetite kako je to u vlastitim rukama držati lightsaber. Za razliku od Squadronsa, ovo je jedna od VR igara koje su dostupne za novi PlayStation VR2.

Star Wars Jedi Outcast

Nije ovo naširoko poznato, ali stari je Jedi Outcast upravo ovih dana dobio svoju neslužbenu VR verziju. Za igranje će vam trebati Meta Quest 2/Pro ili Pico 4, a po iskustvima koja smo čuli ovo je posebno iskustvo i pokraj službenih VR naslova.

Povodom May the 4tha većina je navedenih igara na velikom popustu. One starije možete pronaći za pravi sitniš, stoga svakako iskoristite tu priliku ako vam fali neka igra u kolekciji. Također nam u komentarima napišite koje su vama najdraže Star Wars igre i što biste u budućnosti htjeli vidjeti od igara iz te franšize.

Komentari (41)

  • MAJSTOR RINGO

    04.05.2022 - 17:08

    JEDI -fallen order ubedljivo najbolja single player igra u star wars serijalu koja je napravljena, vrhunska akciona avantura, zaista sam uzivao u igri.
    Ocekujem da nastavak bude jos bolji.

    • ajdin_sa

      @MAJSTOR RINGO, 04.05.2022 - 17:34

      Fallen Order je dobar ali ni blizu Kotoru 1 i 2 ! Razumijem da si ponesen što je igra novija i dobro odrađena ali Kotor je poseban .

    • StargateFan

      @ajdin_sa, 04.05.2022 - 17:40

      Nemjerljivo 😅😅

    • MAJSTOR RINGO

      @ajdin_sa, 04.05.2022 - 18:52

      Nisam ponesen kolega grafikom i vizuelnom prezentacijom.
      Jednostavno RPG i taj stil ne volim, pogotovo sirove rpg-jeve, eventualno mogu doci neki blagi elementi, jednostavno stvar je ukusa kolega, nista drugo, zbog toga fallen orderu dajem prednost jer je akciona avantura sto mi mnogo vise pase😉

    • Demon90

      @MAJSTOR RINGO, 04.05.2022 - 19:48

      Ma i meni je bila super samo me to sad vec cesto koristeno respavnanje neprijatelja frustriralo al ni priblizno kao samo 3D hologramska mapa. Nezz tko je dosao na ideju za istu

    • MAJSTOR RINGO

      @Demon90, 04.05.2022 - 20:19

      Da, im ta mehanika, nisam siguran bas kako bese funkcionise tacno, mislim da ima one tacke za medaticiju, da se hilas, tada se responaju neprijatelji, mislim da kada zagines od nekog mozes ponovo da povratis xp!
      Meni nije smetalo toliko, to ti je kao souls igrama ako se ne varam.

    • Demon90

      @MAJSTOR RINGO, 04.05.2022 - 20:27

      Pa ja mislim da je pocelo sa souls igrama al su ih preuzele I neke druge. Npr drugi darkaider respawna neprijatelje čisto kad odes malo dalje treci je mislim prilikom smrti i mnoge druge.

    • MAJSTOR RINGO

      @Demon90, 04.05.2022 - 20:22

      Jeste, i meni je ta mapa bila dosta nepregledna, zbunjujuca, jbg. Bolje sa su stavili neku klasicnu, ali da bi bila u star wars stilu devoloperi su morali tako da naprave, predpostavljam.

    • Demon90

      @MAJSTOR RINGO, 04.05.2022 - 20:29

      Upravo to je bio razlog. Ono s vremenom nekako i skontas gdje trebas ici samo sta ti treba brdo vremena do te lokacija cak i sa svim otljucanim precacima i dalje ti moze trebati pola sata do neke tocke

    • Master88

      @MAJSTOR RINGO, 05.05.2022 - 10:45

      Odigraj onda Jedi knight jedi academy, nije po ničemu lošija od fallen ordera

    • Agent

      @MAJSTOR RINGO, 04.05.2023 - 15:45

      Meni je The Skywalker Saga blizu, čak po nekim dijelovima i bolja,iako nisam ljubitelj lego igara.

  • Gebro_gaming891

    04.05.2022 - 17:33

    Najdraža SW igra mi je igra koja prati moj najdraži SW film – Star Wars III: Revenge of the Sith na PS2. Combat je odličan i poprilično izazovan u toj igri, a imali smo dva igriva lika: Obi-Wana i Anakina (sa kojim smo imali misije i kad je prešao na tamnu stranu). Jedan od najjačih dijelova igre je “bonus” level u kojem moramo pobijediti Obi-Wana kako bi dobili alternativni kraj.

    • al-jozeera

      @Gebro_gaming891, 09.05.2022 - 22:12

      Odlična igra. Kasnije kad ju pređeš si imao i bonus sadržaj, mislim čak da je i bio čak 1vs1 mod gdje si mogao protiv drugog igrača igrati.

    • Gebro_gaming891

      @al-jozeera, 12.05.2022 - 18:33

      Da, sjećam se. Bilo je 5 levela bonus sadržaja – sa Yodom, Griveousom i Anakinom, ako se dobro sjećam. Nadam se remakeu jednog dana jer je igra baš odlična i imam jako lijepa sjećanja na nju.

  • StargateFan

    04.05.2022 - 17:42

    Igrao samsve osim nove Lego igre. Teško je reći koja je igra bolja a i nemam potrebe to govoriti. Sve su najbolje 😎 Kvalitetne igre. Nema tu što puno debatirati. Ali činjenica je da je velika većina tih igara jako staro, meni je novi Jedi dobra igra, Lego ne želim igrati jer stare filmkve sm odigrao u igramaa novu trilogiju prezirem pa to ne mogu mirnog srca igrati

  • ILoveGaming

    04.05.2022 - 19:13

    Ja sam u zivotu odigrao samo jednu Star Wars igru a ta igra je Star Wars Shadows of the Empire iz 1997 godine. Akcijska igra iz trećeg lica vrlo jednostavnog gameplaya bez previše kompliciranja, ono trčiš i pucaš jebiga. Znam da je igra imala razina sa letjelicama i to mi je bilo fora a na kraju svake razine te čeka Boss.

  • Chaos777

    04.05.2022 - 19:56

    Meni je neverovatno sastaviti ovo a ne ubaciti Battlefront 2 iz 2005, ta igra je bila prejaka za to vreme, igra daje jaci osecaj od modernijeg imenjaka, prosto raj za SW fanove!

    • Master88

      @Chaos777, 05.05.2022 - 10:43

      Naravno, daleko naprednija igra sa više mogućnosti nego danasnji battlefront 2 na ps4, zalosno ali istinito. Da se na jednom ps2 moglo raditi sve a na ps4 upola toga. Šteta

  • hyperion

    04.05.2022 - 20:44

    Republic Commando <3

  • Rakija

    04.05.2022 - 22:59

    Star Wars: Episode I – The Phantom Menace je odlična, neznam zašto se nigdje ne spominje.

    • Kirian_1984

      @Rakija, 05.05.2022 - 06:08

      ta je i meni bila zabavna, neke davne godine

    • Bubimir666

      @Rakija, 05.05.2023 - 08:32

      Uhh, sjećanja haha…

  • krolesi

    05.05.2022 - 06:21

    Dark forces?

  • StJimmy90

    05.05.2022 - 11:11

    Kao klinac sam igrao nekoliko Star wars igara i ne znam koja od njih mi evocira ljepse uspomene.
    Prva svakako SW rogue squadron. Jos uvijek se najezim od uvodne glazbe, pocetnog menija i hangara sa svim kultnin letjelicama.
    Tu je i SW Galactic battlegrounds koja je bila dobra iako je bila ocita kopija age of empiresa.
    I SW jedi knight: jedi outcast koja mi je ostala u sjecanju kao jedno od najboljih singleplayer iskustava iz tog perioda.

  • RaspudicT1986

    06.05.2022 - 13:53

    Star Wars: Jedi Knight – Jedi Academy najbolja ikad, a posebno u svoje vrijeme, daleko ispred svega u to vrijeme

  • Alfredo nr.2

    10.05.2022 - 08:11

    A gdje je Jedi Outcast?

  • al-jozeera

    13.05.2022 - 13:09

    Fallen Order mi nije nešto sjeo. Previše skakutanja okolo, više sam imao osjećaj da igram Tarzana ili Tomb Raidera nego Star Wars. Intro je bio dobar, ali sve kasnije kako je igra odmicala mi je postajalo sve dosadnije i zamornije. Kad usporedim Jedi Academy i Jedi Outcast s ovom igrom, Fallen Order je na dnu. :/ Vidjet ćemo kakve će bit ove nove Star Wars igre.

  • HeimdallTheWhite

    04.05.2023 - 15:37

    Galactic Battlegrounds <3 majko mila koliko je vremena na ovo otislo! To je bio Age of Empires u SW skinu 😛

  • deadpoll

    04.05.2023 - 16:11

    Poprilično loša lista.

  • 312AE

    04.05.2023 - 16:11

    Star Wars: Rogue Squadron II – Rogue Leader i Star Wars: Rogue Squadron III – Rebel Strike za GameCube su meni ostali u jako dobrom sjećanju. Super Star Wars za SNES mi je u svoje vrijeme isto bil ludi i StarWars Racer. Svaka generacija konzola je imala super StarWars igre. Još nisam prežalil 1313.

  • SanKa

    04.05.2023 - 16:33

    šokiran sam što nije naveden Rogue Squadron za N64 i PC. vrhunska igra

  • tom007

    04.05.2023 - 16:45

    Episode I – Racer bila mi je prva igra koju sam ikada zaigrao na PC-u, a nakon nje Rogue Squadron. Ali def najbolja mi je Kotor – odlična priča i atmosfera.

  • Kols

    04.05.2023 - 17:06

    Battlefront 2 na početku nije bila dobra igra, ali ja i dan danas zaigram koju partiju i igra je odlična. Puno bolja nego kakva je bil izbačena. Za cijenu kakva je ima brdo sadržaja, velik broj mapa koje izgledaju odlično i nema niti jedne koju pretjerano ne volim. Campaign nije nešto, ali mulitplayer je zakon. Još da su nastavili raditi na njemu… Ako ste fan star warsa i nije vam sp najbitnija stavka, preporucam.

  • Fumer

    04.05.2023 - 17:11

    Movie Battles 2 mod za Jedi Academy je meni najbolje SW multiplayer iskustvo. Mislim da još uvijek ima aktivnih igrača.

  • lordvader

    04.05.2023 - 19:00

    hvala,nisam ni znao za jedi knight 2 vr,imam quest 2 😉

  • Darac83

    04.05.2023 - 19:48

    Inače, Pinball FX ima odlične stolove SW tematike. Tko voli flipere i SW, preporučam.

  • Ravel

    04.05.2023 - 21:05

    KOTOR I i II su najbolje stvari vezane za Star Wars franšizu, osobito dvojka (s Restored Content modom, naravno), koliko god bila zbrzana. I dalje žalim što Obisidianu LucasArts nije odobrio da rade treći nastavak s premisom koju su osmislili za igru, bio bi to odličan završetak trilogiji i onaj odvratan Revanov roman ne bi bio jedini “službeni” završetak toj priči. Republic Commando super za osjetit kako je to biti dio pješadije klonova, Jedi Knight: Jedi Academy za iskusit fantaziju bivanja Jedijem i Battlefront II za PvP zajebanciju.

  • mirkunjaaa

    04.05.2023 - 23:03

    Vjerovatno super igre, jedini je problem sta me Star Wars ne zanima.😬
    Prva 3 filma kad san bio dite su bila super ali dolaskom nastavaka i odraslih godina uvidija san kolika je to djetinjarija i lakrdija 🤷‍♂️
    Ugl mozda Fallen order i ovaj survovor bi pokuša jer su avanture, ostalo neeee 😁

  • ck7

    04.05.2023 - 23:29

    Zaboravili ste najbolju igru Star Wars tematike…ulazak u bilo koji šopipng centar i mahanje rukom da si otvorimo vrata koja se ionako otvaraju sama…ne znam kad nisam to napravio 🙂

  • Mogvaj

    04.05.2023 - 23:50

    Mala greška u tekstu. U repuplic commando se igrao kao clonetrooper a ne stormtrooper.

  • DjokaBA

    05.05.2023 - 09:26

    KOTOR je bio i ostao pojam Star Wars igara. Dal ce taj remake skorije..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?