HCL.HR

Top 10 retro nindža igara

Ivan Brekalo 26.09.2021.   •   26 komentara


S obzirom na to da kolega Lovro ovih dana priprema Aragami 2 recenziju, koristimo tu priliku kako bi se vratili u prošlost i donijeli vam top listu najpamtljivijih retro nindža igara.

Stare nindža igre najčešće su orijentirane na akciju i od igrača traže hitre reakcije i memorizaciju samih levela i nemilosrdno teških boss bitki. Međutim, nerijetko je u igrama nindža tematike fokus na šuljanju i neprimjetnom prikradanju protivnicima. Na ovu top 10 listu uvrstili smo pokoji kultni serijal, pokoju zanimljivu a manje poznatu igru, te poneki noviji naslov ali svejedno u retro štihu. Započnimo listu jednom akcijski orijentiranom igrom za NES konzolu…

10. Blue Shadow

Prva Nintendova konzola nudila je velik broj nindža igara na izbor. Akcijski platformer Blue Shadow, poznat i pod nazivom Shadow of the Ninja, jedna je od najprepoznatijih igara ove vrste, a danas ju je moguće zaigrati u sklopu pretplate na Nintendo Switch Online.

Uz klasičnu nindža akciju, lijepe osmobitne vizuale i pamtljivu glazbenu podlogu, Blue Shadow ostao nam je u sjećanju kao jedno od najzabavnijih iskustava s NES konzole koje je ujedno pružalo mogućnost kooperativnog igranja u dvoje, što se baš ne vidi često u nindža igrama.

9. Ninja Spirit

Nešto drugačija nindža igra na tržištu se pojavila 1988. godine i to na arkadnim mašinama. Ova 2D pucačina doživjela je niz portova na nekolicinu popularnih platformi tog doba, a svakako je najzapamćenija ostala verzija iz 1990. godine za TurboGrafx-16 konzolu.

Odličan gameplay, zanimljiva oružja, pomalo jeziva atmosfera, te jednostavne ali responzivne kontrole, sve su odreda karakteristike koje su obilježile ovaj naslov i ovjekovječile ga kao jednu od najpoželjnijih igara na TurboGrafx-16 platformi. Ninja Spirit dostupan je na modernim platformama u sklopu Hamsterovog Arcade Archives (ACA) izdanja.

8. Sengoku 3

Zadržimo se malo na arkadama i prisjetimo se što je uz nindže još bilo jako popularno dok su arkade palile i žarile. Dakako, riječ je o beat ’em up žanru. Stoga ne čudi da je upravo SNK kao jedan od divova industrije arkadnih mašina odlučio ubaciti nindže u beat ’em up. Sengoku 3 je puno složenija igra u odnosu na svoja dva prethodnika.

Uz sustav kombiniranja udaraca koji je za jedan beat ’em up tada bio daleko ispred svog vremena, Sengoku 3 igraču daje na raspolaganje korištenje brojnih specijalnih napada, defenzivnih opcija i iskoristivih projektila poput kunai strelica i nindža bombi.

Uz četiri osnovna lika, dostupna su i dva tajna lika, a igra je podijeljena u šest izazovnih levela. Sengoku 3 dobio je portove na Playstation 2, Nintendo Wii te GOG, a dostupan je i na svim trenutno aktualnim konzolama kao još jedno od Hamsterovih ACA Neo Geo izdanja. Srećom pa tipka za ubacivanje novčića ne košta ništa kada su u pitanju reizdanja ovakvih igara na modernim platformama.

7. Cyber Shadow

Na sedmo mjesto ove ljestvice stavljamo nešto noviju igru koju smo imali priliku recenzirati početkom ove godine. Cyber Shadow uspješno kombinira osnovna načela klasičnih 2D akcijskih platformera s principima nešto novije škole. Svijet izveden u stilu metroidvanie, fantastična glazbena podloga i odličan sustav nadogradnje glavnog lika samo su neki su od faktora koji su ovoj igri osigurali visoku ocjenu.

O kvaliteti Cyber Shadowa dovoljno govori činjenica da je ovaj nindža-dragulj odlučio poduprijeti i izdati legendarni Yacht Club Games (poznat po Shovel Knightu). S nestrpljenjem iščekujemo bilo kakve vijesti o mogućem nastavku.

6. Ninja Cop

Ninja Cop (na američkom tržištu Ninja Five-O) izašao je 2003. godine i dostupan je isključivo na Game Boy Advance. Prava šteta, jer ova igra je unatoč vrlo dobrim kritikama prošla dosta slabo na tržištu, te se sada smatra jednom od najrjeđih igara za ovu platformu.

Ninja Cop u svojim vrhunski dizajniranim levelima objedinjuje klasičnu nindža akciju i akrobacije koje naš junak u plavom izvodi koristeći poseban lanac. Njime se može zakačiti na gotovo sve i jednu platformu u igri. Mehanika njihanja lancem je detaljno razrađena i odlikuje ju vrlo impresivna fizika. Nisu izostali ni mnogi klasični elementi iz ovog žanra kao što su sistem jačanja sposobnosti, spašavanje taoca i moćne Ninjutsu magije.

5. Ninja Saviors: Return of the Warriors

Što je bolje od nindži u beat ’em upu? Dakako, nindža-kiborzi u beat ’em upu! Ninja Saviors: The Return of The Warriors je remake Super Nintendo igre Ninja Warriors, koja je pak bila svojevrsni remake istoimene igre s arkada poznatoj po tome što je svoje vizuale prikazivala na dva međusobno spojena monitora.

Finalna inačica dostupna za PS4 i Switch platforme je zapravo vrhunac Ninja Warriors iskustva jer donosi podršku za kooperativno igranje, te dodatna dva lika kojima roster kibernetičkih nindža boraca proširuje na ukupno šest likova, od kojih svaki ima posebne sposobnosti i specijalne napade.

4. Mark of the Ninja

Možda će se neki od vas zapitati da li je pošteno Mark of the Ninja svrstati u kategoriju retro igara, ali uzmite u obzir da ovaj naslov od deset godina starosti dijeli svega jedna nepuna godina. Mark of the Ninja prvotno se pojavio kao Xbox 360 ekskluziva , da bi ga vrlo brzo dobili priliku zaigrati i na PC-u, te da bi 2018. godine dočekali remaster koji je izašao na svim tada aktualnim platformama.

U Mark of the Ninja igrač je u ulozi bezimenog nindže koji pokušava spasiti svoj klan, a naglasak je na šuljanju i prikradanju neprijateljima. Mrak i okolina najbolji su nindžini prijatelji i omogućuju mu brza smaknuća iz sjene, a kad zagusti – ovaj Klei Entertainmentov protagonist se može osloniti i na nešto neuredniji pristup i tako se upustiti u direktnu borbu s neprijateljima.

3. Tenchu serijal

Kad govorimo o prikradanju i napadanju iz sjene, ova top lista nikako ne možemo proći bez da spomenemo serijal Tenchu. Isti broji ukupno devet igara, a svi dijelovi kumulativno premašuju brojku od 10 milijuna ukupno prodanih primjeraka. Serijal je u 3D-u već od prvog dijela koji se pojavio 1998. godine na prvoj Playstation konzoli. Na žalost, serijal je u proteklih dvanaest godina posve utihnuo, te smo zadnji nastavak – Tenchu: Shadow Assassins, imali priliku igrati još na Wii i PSP konzolama.

Ono što u svakom slučaju može poslužiti kao utjeha je spoznaja da je kreator serijala, Takuma Endo, nedavno izjavio da gaji ambicije za povratak Tenchu serijala u vidu svojevrsnog reboota na Playstation 5 konzoli. Živi bili pa vidjeli!

2. Ninja Gaiden serijal

Malo igrača zna za podatak da se prva Ninja Gaiden igra zapravo pojavila na arkadnim mašinama i to kao beat ’em up igra. Iste 1988. godine Ninja Gaiden dolazi na japanski Famicom, da bi u tijeku sljedeće godine dobio priliku na NES-u i svjetskom tržištu. Nakon toga dobiva dva dodatna nastavka koji zaokružuju trilogiju koja kao takva čini jedan  od najzanimljivijih serijala na konzoli – poznatom po vrhunskom gameplayu, nemilosrdnoj težini i za to vrijeme iznenađujuće uvjerljivim filmičnim sekvencama.

Ninja Gaiden u devedesetima se pojavio još i na Seginim 8-bitnim konzolama (Master System i Game Gear), te na Nintendovom Game Boyu. Radi tadašnje politike licenciranja svaka od spomenutih verzija proizašla je od posebnog developera i igračima osigurala potpuno novo iskustvo.

Ono što je zacementiralo Ninja Gaiden kao jedan od najprepoznatljivijih serijala koji sadrži nindže jest reboot serijala koji je započeo na originalnoj Xbox konzoli. Zahvaljujući nedavnoj kompilaciji pod imenom Ninja Gaiden: Master Collection, novu trilogiju možemo zaigrati na svim modernim platformama. Šteta samo što je zadnji nastavak, Ninja Gaiden: Yaiba, ostavio gorak okus svim fanovima.

1. Shinobi serijal

Ne računajući spin-off naslove, serijal igara Shinobi broji ukupno 12 naslova. Slično kao i s Ninja Gaidenom, sve je započelo na arkadnim mašinama 1987. godine. Međutim, svoju prvu pojavu na konzolama (Sega Master System) Shinobi bilježi zahvaljujući vjernom portu arkadne igre. Uslijedili su portovi originala na brojne druge uređaje, te cijeli jedan val nastavaka koji je obogatio ponudu igara na gotovo svim Seginim konzolama: Mega Drive, Master System, Game Gear i Saturn.

Svaki nastavak donio je poprilično velike novitete koji su bitno utjecali na gameplay. Kao dobar primjer tome možemo navesti  psećeg partnera u Shadow Danceru koji pomoću posebne komande u trenutku onesposobljava neprijatelja. Game Gear nastavci su posudili elemente iz Mega Man serijala i tako osigurali ne samo slobodan izbor redoslijeda levela, nego i dodatne likove koji su se isticali potpuno novim oružjima i Ninjutsu magijama. Shinobi 3 je donio osjetno brži gameplay zahvaljujući legendarnom nindža ratniku Joe Musashiu, koji je za finalni Mega Drive nastavak pripremio nove akrobacije.

Serijal je kroz iduće nastavke na Saturnu i Playstationu 2 predstavljao nove protagoniste, a zadnji nastavak ljubitelji serijala su dobili priliku zaigrati na Nintendo 3DS-u. Iako 3DS ne možemo nazvati retro uređajem, dizajn ovog posljednjeg nastavka na Nintendovom handheldu je temeljen na konceptima iz možda i najpopularnije Shinobi igre- Shinobi 3: Return of the Ninja Master.

Iako su Ninja Gaiden i Shinobi uvijek bili tu negdje i čak tehnički sadrže identičan broj nastavaka, Shinobi serijal pobjedu odnosi zahvaljujući nešto ranijem pojavljivanjem na tržištu i većem broju inovacija u svakom idućem nastavku. Neosporna je činjenica da se Shinobi 3D iteracije smatraju nešto slabijima od 3D iteracija unutar Ninja Gaiden serijala, ali barem možemo reći da je Shinobi serijal za sada imao puno interesantniji zadnji nastavak.

I tako smo sa Shinobijem došli do kraja naše liste. Znamo da će se neki fanovi začuditi što na listi nema Nindža Kornjača ili Messengera, ali nemojte zbog toga slati nindže na nas. Slobodno nam i sami u komentarima recite koje su vam najbolje nindža igre koje ste igrali – ako već ne retro stila, onda općenito.

Komentari (26)

  • Bojko

    26.09.2021 - 14:24

    Evo ja bih ubacio The Last Ninja za C64, ako se itko toga sjeća. Kao klincu bila mi je izuzetno teška igra, poprilično kompleksna, i za ono vrijeme grafički jako detaljna.

    • butjer1010

      @Bojko, 27.09.2021 - 09:57

      Baš to, sve gledam, očekujem, i ne vjerujem kad ga ne vidim! Mislim da nema bolje igre sa nindžama od ta 3 dijela, iako i verzija sa amige je još bolja. Naravno da tu i tamo malo zaigram na 1200-tki 🙂 Greška novinara definitivno!

    • Bojko

      @butjer1010, 27.09.2021 - 10:34

      Čuj, ne možemo ni očekivati da mladi posjeduju to znanje i mudrost kao mi starješine 😉

    • butjer1010

      @Bojko, 27.09.2021 - 11:26

      Ma daj, kad se sjetim 1984-te, i koliko sati provedenih uz, meni tada, nenormalno teški prvi dio, pa čekanje da ti netko u razredu kaže kako je on to prošao, pa vraćanje ispočetka,…. ufff, prejebeno. Strava igra, sada kada ju igram na amigi, puno mi lakše ide 🙂 , puno manje frustracija u vidu polomljenih joysticka!!! Tko nije igrao, neka obavezno proba, vidjet će kakvu grešku su napravili s ovim člankom. A možda je samo moja neka nostalgija i sjećanje na mlade dane….

    • Bojko

      @butjer1010, 27.09.2021 - 23:02

      Nisam ju igrao od ’92. Iako još uvijek negdje C64 skuplja prašinu, mislim da ću upogoniti neki emulator da osvježim pamćenje… i nostalgiju, jasno 🙂

    • butjer1010

      @Bojko, 28.09.2021 - 13:14

      Ako imaš joystick koji radi, nemoj si uništiti igru sa emulatorom. Ipak je užitak na samoj 64-vorci neponovljiv 🙂

    • Bojko

      @butjer1010, 28.09.2021 - 14:50

      Kada bih barem imao vremena namjestiti glavu… morao bih i neki tutorial pogledati, sve sam zaboravio 🤣

    • butjer1010

      @Bojko, 28.09.2021 - 16:15

      Ne znam koliko voliš ta stara računala, ali ja sam malo poludio za time i kupio si za c64 sd2iec i fast loader. Skinuo sa interneta 2500 igrica za c64, stavio ih na sd karticu i samo sa joystickom u izborniku klikneš na igru koju hoćeš i on ju vrlo brzo “load-a”. Prejebeno.

    • Bojko

      @butjer1010, 29.09.2021 - 09:36

      Ne baš kao ti 😀 još uvijek imam gotovo sav stari hardver, ali ga ne pokrećem. Moj oldschool doseg je kupovina BittBoya i emulacija. Za ništa više na žalost nemam vremena.

    • butjer1010

      @Bojko, 29.09.2021 - 20:44

      Šteta za vrijeme, ja sam imao sličnu situaciju dugo, ali u zadnje vrijeme sam shvatio da prekratko trajemo, i da moram malo usporiti. Sad ponekad uživam u tim stvarima (C64, C128, Amiga 1200, stari nintendići i sege, 286, 386, 486-ice….) koje sam preskočio zadnjih 15ak godina.

  • Junejkas

    26.09.2021 - 14:36

    A nema lego ninjago serijal !
    Sramota

    • Darcoolio

      @Junejkas, 26.09.2021 - 18:10

      ni da prismrdi

  • Hadvar

    26.09.2021 - 14:59

    Shadow warrior? Nije bas ninja doduse

  • Dicksuckulla

    26.09.2021 - 15:04

    Od novijih mi je the Messenger puno bolji od Cyber shadow, to svakako moran ponovo odigrat.

  • razer1234559

    26.09.2021 - 15:14

    Tenchu pamtim kao veoma mračnu i jezivu igru koja me plašila kao klinca. I dan danas mi je vrlo neugodna zbog te stare grafike i atmosfere koja me plaši.

  • FiXaRa

    26.09.2021 - 15:23

    Red ninja s ps2 bi mogla bit honorable mention

  • mili1985

    26.09.2021 - 15:28

    Mark of ninja me je stvarno ugodno iznenadio, a Shinobi i Tenchu su klasici.

  • crolink07

    26.09.2021 - 16:02

    Za mene najzabavniji retro ninja je akcijsko avanturistički serijal Mystical Ninja (Ganbare Goemon) sa SNES-a i N64.

  • djosic85

    26.09.2021 - 19:07

    Definitivno se slažem, ali eto ima ghost of tsushima

    • SanKa

      @djosic85, 27.09.2021 - 09:01

      to više samurajština sa primjesama ninjutsua

    • djosic85

      @SanKa, 27.09.2021 - 10:07

      A znam da nije to to ali eto bar je blizu. Mislim da bi i novi tenchu trebao bit remake sa velikim otvorenim svijetom a ne remaster onog starog

  • markan3333

    26.09.2021 - 21:38

    Tenchu serijal sam prešao par puta svaku za PS. Meni najdraži ninja serijal i definitivno trebaju napraviti remake ili reboot.

  • KPsrna

    27.09.2021 - 13:27

    a di je legendarni I-Ninja s PS2? osobno mi bolja igra od 90% navedenih, fora platformer

  • Klaudio89

    28.09.2021 - 09:19

    Od svih ovih Ninja Gaiden se definitivno tu spaja među najbolje,ona 3 nastavka Ninja Gaiden Sigma su bile odlične,dok one za prvi Nintendo sam kratko drugi nastavak probao

  • Tatta

    29.09.2021 - 14:48

    Tenchu sam rasturao na PS2 .
    Dosta tamna i strasna igra za ono vrijeme … ali , sve u svemu …. Super igra !
    Steta sto vec godinama nismo vidjeli nikakav nastavak serijala ….

  • jocker113

    04.10.2021 - 13:48

    Onimusha? Ako se smatra ninjom

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?