HCL.HR

Top 5 najstrašnijih trenutaka Resident Evil serijala

Zoran Žalac 28.04.2021.   •   20 komentara


Osmi dio Resident Evil serijala obećava nam neke protivnike za pamćenje, no prije nego se suočimo s njima valja se prisjetiti strašnih trenutaka zbog kojih je ovaj japanski horor i postao popularan.

Resident Evil je kao najdugovječniji serijal videoigara horor tematike oduvijek imao više različitih tehnika kojima je igrača držao u strahu i napetosti. Traganje za oskudnim količinama resursa, trčkaranje prljavim, mračnim i neugodno uskim prostorima te suočavanje s grotesknim kreaturama samo su neke od aktivnosti od kojih se volimo ježiti u Resident Evil igrama.

Međutim, postoje trenuci, segmenti i prizori u tim igrama koji su istaknuti jer su nas uplašili više nego sve ostalo. U ovom članku mi se prisjećamo nama najstrašnijih „favorita“. Odabrali smo pet takvih i priznajemo da je lista totalno subjektivna pa nam vi u komentarima svakako podijelite scene koje su vama utjerale strah u kosti. Mi idemo redom:

Cerberus u kući (Resident Evil 1)

Prvi susret sa zombijem u vili Spencer svima se urezao u sjećanje, no ne može se reći da je bio baš šokantan. U nekim se scenarijima čak razriješio kroz animaciju, a na kraju krajeva – zombija se na naslovnici igre vidjelo i prije nego ste ju pokrenuli. S druge strane, prvi susret s psima (Cerberusima) igrače je uhvatio na prepad – i to doslovno.

Uskakanje psa u prostoriju klasični je primjer strašenja kroz tzv. „jump scare“ i to se u hororima često smatra jeftinom taktikom. Možda je i ovdje bilo jeftino, ali rijetko tko je tu scenu preživio bez da se trgnuo. Nagla promjena glazbe prilikom pojave ovog protivnika također je učinila svoje te stvorila paniku kod igrača, a kako se radilo o vrsti protivnika koja je znatno brža i pokretnija od zombija, igra je od tog trenutka živnula, dobro protresla igrača i poručila mu da se ne smije opustiti.

Regenerador se regenerirao (Resident Evil 4)

Regeneradoresi se često smatraju najgorim standardnim neprijateljima Resident Evil serijala jer ih nije lako ubiti, ali su druge strane oni lako ubiju igrača. Prvi susret s takvom vrstom protivnika definitivno je bio zastrašujući. Osim što su ružni kao porez, Regeneradoresi su igrače zabrinuli brzinom obnavljanja svog metabolizma. Dok većinu protivnika u Resident Evilu sigurno rješava hitac u glavu, ovdje stvari nisu tako izravne.

Dakako, prvi se susret pamti, ali Regeneradoresi su bili podjednako strašni svaki put kad bi se na njih naišlo. Jedini razlog zašto nam nisu malo više na listi jest taj što se pojavljuju u kasnijem stadiju igre, pred sam kraj kad je igrač savladao sve mehanike i prikupio adekvatan arsenal za suočavanje s njima. Da su se ovi tipovi pojavili ranije u igri, Leon bi gutao knedle.

Licker vreba na stropu (Resident Evil 2)

Četveronožni Licker na stropu policijske postaje Raccoon Cityja jedan je od kultnih prizora Resident Evila. Za razliku od pasa koji šokantno uskaču u prostoriju, ovo nije klasični bu-efekt nego Lickera vidite na prozoru prije nego uđete u hodnik gdje vas vreba. Ova najava je tu da uznemiri igrača i u potpunosti ispunjava svoju svrhu.

U trenutku kad se sretnete s Lickerom njegova gadna pojava alarmira vas toliko da ne primjećujete ključnu činjenicu koja bi vam mogla pomoći – to da je ova vrsta mutanata slijepa te da se oslanja na sluh. No, malo je onih koji su se ukipili na ovom „spoju“, a više onih koji su automatski dali petama vjetra.

Molded u podrumu (Resident Evil 7)

Nekima bi ovo mogao biti sporan odabir, meni je uvjerljivo najstrašniji dio Resident Evila 7. Tijekom prvih sat vremena te igre suočavamo se s protivnikom kojega je pametnije izbjegavati. No, onda ulazimo u podrum gdje se susrećemo s protivnikom koji neće otići s te lokacije. Skoro kao da su zalijepljeni za nju, što i nije daleko od istine jer praktički izlaze iz plijesni na zidovima.

Zastrašujući dio ove scene nisu samo protivnici već i lokacija podruma u kojemu je protivnike teško izbjegavati. A ako to i pokušate, brzo ćete naletjeti na toliko njih da vam se crno piše. U konačnici se podrumu kad-tad morate vratiti pa tamanjenje pljesnivih protivnika svakako dolazi na red. No, znate kako se kaže – tko se jednom opeče, taj puše i na hladno. Meni nikad nije bilo ugodno hodati ovim podrumom – bio on čist ili ne.

Seoska opsada (Resident Evil 4)

Zombiji su tradicijski neprijatelji Resident Evila, ali znate zombije – šupljoglavi su i primitivni. Upravo iz tog razloga panika je uhvatila igrače već u uvodnom dijelu Resident Evila 4, dolaskom u selo čiji zaluđeni stanovnici znaju pripremiti nezaboravan doček. Brojnost neprijatelja tjera Leona da se zabarikadira u jednoj kući, no brzo shvaća da su njegovi protivnici organizirani – međusobno komuniciraju, nose ljestve kako bi se popeli u kuću… imaju motornu pilu… imaju je**nu motornu pilu!

Bezizlaznost situacije postaje sve naglašenija jer neprijatelji nemilosrdno naviru. Što ih duže tamanite, to je veći strah da ćete sve to morati ponoviti ako vas utuku. A onda, zvuk zvona u crkvi označava spasonosni predah. Neprijatelji odlaze i osjećate se pošteđeno. Sve na kraju zaokružuje humoristična nota Leonove izjave: „Where’s everyone going? Bingo?“.

Komentari (20)

  • Dream Breaker

    28.04.2021 - 18:00

    Najgore mi bilo početak RE2, igra još prav ne krene, a već 3 zombija oko tebe…

  • GTA222

    28.04.2021 - 18:01

    A Mr. X gonna give it to ya ništa?

    • PppPP

      @GTA222, 29.04.2021 - 00:16

      da, meni je tyrant najjači

  • Lepoglava

    28.04.2021 - 18:21

    A recieving hit lopatom u glavu by Jack Baker u sedmici???

  • razer1234559

    28.04.2021 - 18:32

    Resident Evil 1- susret sa prvim zombijem i scena kada okrene glavu prema tebi.

    • razer1234559

      @razer1234559, 28.04.2021 - 19:35

      Htio bih još nadodati i Resident Evil Survivor kada u poprilično mračnoj igri dođete do jedne kuće u kojoj se nalazi dijete samo sa zombijem. Ako se dobro sječam dijete je sakriveno u ormaru a zombie čuči kod njezinog kreveta.

  • NomadCro

    28.04.2021 - 18:34

    Bio sam cetvrti ili peti osnovne kad sam igrao RE2… i sjecam se da kad je bila ova scena sa lickerom sam se skocio i ugasio play-ku brze bolje… onda nisam vise palio RE do daljnjeg haha

  • crolink07

    28.04.2021 - 18:40

    Najstrašnije u prva tri Resident Evila bilo mi je kretanje glavnih junaka. I imena mini bossova i bossova u šestici.🤣

    • mili1985

      @crolink07, 28.04.2021 - 19:22

      Uff, kad Ustanak krene za nama..

    • Dragan[MKD]

      @crolink07, 28.04.2021 - 21:06

      Ljepotica

    • Demon90

      @crolink07, 29.04.2021 - 04:08

      Upravo iz tog razloga ja zapravo nikada nisam završio originalne 3 igre

  • mili1985

    28.04.2021 - 19:02

    Dvije scene koje su me odvalile kao klinca, jedna iz Code Veronice kad upoznamo odličnog Nosferatua i druga iz RE2 i to drugi prijelaz kad šjor X odvali kameru. Ovaj drugi mi je poseban, jer je lik na korak iza nas i moramo se suočiti s njime.

  • djosic85

    28.04.2021 - 19:31

    Ja bi izdvojio svakako i iznenadne upade nemesisa u trojci.

  • Indigo83

    28.04.2021 - 19:32

    Baš sreo regeneradora prije par dana.Po prvi put igram RE4 na gamecubeu i samo pohvale za igru

    • Demon90

      @Indigo83, 29.04.2021 - 04:07

      Ja je zapravo igram ponovno nakon a više od 10 godina. Igram na PC i stvarno su uspjeli kontrole napraviti još gore nego što su bile u nekima segmentima. Neznam kakve su na gamecubeu al na PC su odlučili kontrolirati kameru s misem a kretanje s tipkovnicom, samo neki od primjera

  • Mate Vujic

    28.04.2021 - 20:09

    Jao kad sam igro sedmicu kod ujaka, naci prvi put ono usro sam se doslovno 😱

  • Squall

    28.04.2021 - 22:49

    Kad sam poceo igrati prvi puta Resident evil 3 srce mi je skoro iskocilo kad je izletio onaj crv 😳

  • Okramtaker

    29.04.2021 - 00:26

    Jao kad sam prvi put u RE4 vidia regerenstora odma ugasia plejku i nisan je upalia tjedan dana.

    • razer1234559

      @Okramtaker, 29.04.2021 - 02:00

      Plašljivac jedan. A tek ja , kada sam kao klinac prvi put pokrenuo Resident Evil 1 i došao do prvog Zombija do one scene kada okrene glavu prema tebi. Problijedio sam ko krpa kada sam to vidio te kao iz topa ugasio Playstation. Kako tu igru danas volim zaigrati u kasnim večernjim satima na Playstation Classicu, milina. Uz Survivor, prvi Resident Evil mi je uvjerljivo najstrašniji u serijalu, za sada jer sam odigrao sve igre do petice koja je bila katastrofalna.

  • Klaudio89

    30.04.2021 - 16:28

    Ja pamtim jedino prvi nastavak kojeg sam igrao(barem zasad),prva scena zombija,scena sa dobermanima,i pogotovo scena sa onom ogromnom zmijom

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?