HCL.HR

PlayStation VR2 napunio je prvu godinu postojanja i već se čini da ga je Sony potpuno zaboravio

Zoran Žalac 22.02.2024.   •   11 komentara


PlayStation VR2 lansiran je na isti datum kad i PlayStation Vita, a s tim uređajem za sada dijeli sličnu sudbinu u vidu nedovoljno interesantne podrške.

Prošlo je godinu dana otkako je PlayStation VR2 došao u ruke i na glave prvih korisnika. Većinom smo se svi složili kako se tu radi o vrlo dobrom, ako ne i odličnom uređaju koji je u teoriji vrlo zanimljiv dodatak za PlayStation 5 konzolu. Međutim, teško se oteti dojmu da je ovaj uređaj zakinut za najinteresantnija VR iskustva dostupna drugdje, a Sony u cijeloj situaciji demonstrira još veću inertnost nego u prethodnoj generaciji PS VR-a.

U ovoj kratkoj analizi proći ćemo kroz neke dobre i loše stvari PS VR-a 2 u njegovoj prvoj godini na tržištu, s nadom da ćemo dogodine imati više pozitivnih nego negativnih kritika. Idemo redom…

Ponuda igara – i dobra i loša u isto vrijeme

Za sada PSVR2 broji više od 160 različitih igara, što sve u svemu nije loša količina. Tijekom prve godine uređaj je imao relativno pristojan broj ekskluzivnih igara kao što su Horizon Call of the Mountain, Firewall Ultra, Synapse, Resident Evil 4 Remake i druge. Među novim multiplatormskim naslovima također smo dobili solidnu postavu igara kao što su Legendary Tales, Arizona Sunshine 2, Among Us VR, Five Nights at Freddy’s: Help Wanted 2 i druge. Na platformi su se u međuvremenu također pojavili VR klasici poput Beat Sabera, Pavlova, Gorna i drugih.

Na prvi pogled – nije loše… dok ne bacite drugi pogled na ponudu ostalih VR uređaja. Najviše hvaljena i najbolje ocijenjena VR igra 2023. godine (Asgard’s Wrath 2) – ekskluziva za Meta Quest. Prvi skok Assassin’s Creeda u VR – ekskluziva za Meta Quest. Formula 1 u VR-u – samo na PC-ju. I dalje najmesnatije i najimpresivnije VR iskustvo (Half-Life: Alyx) – nema mu ni traga na PlayStation VR-u 2. Kvalitetna PSVR iskustva koja već postoje, kao što su Star Wars Squadron ili Hitman 3 – ne funkcioniraju na PS VR2.

Za sve gore navedene igre može se reći kako krivicu ne snosi Sony jer izdavači igara sami određuju na koje će platforme lansirati svoje igre ili hoće li ih ažurirati. Međutim, činjenica je da se u Sonyju sami nisu udostojili oživjeti svoje VR hitove iz prethodne generacije, na primjer genijalni Astro Bot: Rescue Mission ili akcijom nabijeni Blood & Truth. Nepojmljivo je da takva VR iskustva, koja mnogi na PlayStationu nisu doživjeli, trunu pod Sonyjem zbog nekompatibilnosti s aktualnim hardverom.

Ekskluzivna iskustva koja se ne naplaćuju dodatno

Dvije najbolje PS VR2 ekskluzive zapravo nisu VR igre. Međutim, Gran Turismo 7 i Resident Evil 4 su odlične igre same po sebi, a uz VR dodatke dobivaju sasvim drugačiji doživljaj. Najbolja stvar u svemu tome je što se taj doživljaj ne naplaćuje odvojeno od same igre. Ako imate te igre za PS5, imate i pristup njihovim VR komponentama. Slično je i s nekim drugim igrama kao što su No Man’s Sky, Resident Evil Village, itd.

Kako je PlayStation VR2 skuplji nego sama PlayStation 5 konzola, gesta u obliku “gratis” VR moda / komponente itekako je dobrodošla stvar. Ne viđamo to u mnogim igrama, ali je sjajno kako su time obuhvaćena dva ponajbolja PS VR2 iskustva, k tome još i ekskluzivna. Po trenutnom stanju, Gran Turismo 7 i Resident Evil 4 su igre zbog kojih se isplati nabaviti PlayStation VR2. Jednostavno nemamo ništa usporedivo ni bolje nego kad u GT7 uletite u tunel u VR-u ili kad vam se doktor Salvador u RE4 unese motornom pilom u facu.

Sonyjeva posvećenost platformi

Često vrijedi pravilo da je proizvođač platforme ujedno i njezin nositelj. Ako nositelj platforme ne pokazuje interes za njom i njezinom dobrobiti, teško da će drugi proizvođači biti motivirani u stvaranju igara za nju. Nažalost, od Sonyja u tom pogledu tijekom zadnjih godinu dana nismo vidjeli apsolutno ništa.

Svega jedan Sonyjev studio (Guerrilla Games) bavio se proizvodnjom VR igre do sada, a trenutno nije najavljeno da ijedna Sonyjeva ekipa radi na VR naslovima. Ili da će ijedna Sonyjeva igra za PS5 imati VR komponentu ili ju dobiti naknadno. S druge strane, ekskluzivna VR igra Firewall Ultra koju je Sony financirao prošla je tako da je njezin proizvođač prestao postojati tri mjeseca nakon lansiranja na PS VR-u 2. Nije to baš obećavajuće, zar ne?

Ako Sony ne priprema nove VR igre, a ne radi ni na oživljavanju prošlih VR hitova, mogli bi se barem na druge načine potruditi oko promoviranja VR-a. Međutim, ni tu nisu napravili ama baš ništa. Pretplatom na PS Plus u zadnjih godinu dana nisu dostavili nijednu igru za PS VR2 (Humanity ne vrijedi ni računati jer ima slabu VR komponentu). U najgorem slučaju, moglo se PS Plus Premium pretplatnicima omogućiti isprobavanje nekih VR igara, kako se to radi za PS5 igre. Ali ne – nema ni toga.

Može neka VR akcija s popustima na igre ciljano za publiku koja koristi PS VR2? Očito ne može, jer toga do sada uopće nije bilo. Kad već cijena za PS VR2 neće ići dolje, može neki promotivni paket s najboljim PS VR2 igrama? Očito je i to teško, iz nekog razloga, pa je jedini paket s PS VR2 i igrom do sada onaj s kojim je uređaj bio lansiran. A mnogima bi Gran Turismo 7 ili Resident Evil 4 bili puno primamljiviji u paketu nego Horizon Call of the Mountain.

Korisnost izvan igara

PlayStation VR2 je, kako stvari stoje, potpuno neiskoristiv uređaj za išta drugo osim za igranje videoigara. I u tom segmentu je manje funkcionalan nego prvi PlayStation VR. Želite gledati YouTube ili Netflix kao da ste u kinu? Ne možete! Želite si modificirati virtualni prostor kako je to moguće s drugim VR uređajima? Ništa od toga. Želite koristiti uređaj u kombinaciji s nečim što nije PS5 konzola? Zaboravite na to! Funkcionalno gledajući, PS VR2 je godinu dana kasnije identičan uređaj, bez ikakvog pomaka.

UPDATE: Baš u trenutku pisanja ovih redaka, iz Sonyja su najavili kako namjeravaju proširiti podršku PlayStation VR-a 2 na PC platformu. To ne znači da će vlasnici samog uređaja dobiti više VR igara na PlayStationu 5, nego će uređaj moći iskoristiti za igranje PC VR igara na PC platformi.

Ima li budućnosti?

Pravo da vam kažemo, najavljene igre u razvoju za PS VR2 gotovo da možete brojati na prste. Nije da obećavajućih naslova nema, tu su Metro Awakening, Behemoth, Wanderer: The Fragments of Fate, Arken Age, Tiger Blade i Aces of Thunder. Međutim, jasno je da rijetko koji izdavač želi vezati svoje poznate serijale uz VR, i to je sad naglašenije nego u slučaju originalnog PlayStation VR-a. Kao da je prošlo ono vrijeme kad su svoja VR izdanja dobivale popularne igre poput Minecrafta, Skyrima, Batman: Arkhama, Dooma i drugih.

Nije nam namjera bacati crne prognoze, samo je stanje takvo da se čini kao da je Sony zaboravio na platformu koju su lansirali prije samo godinu dana. Uvelike to podsjeća na PlayStation Vitu, prijenosni uređaj koji je prije 12 godina slučajnošću bio lansiran na isti datum kad i PS VR2. Baš poput PlayStation VR-a 2, Vita je bila tehnički vrlo sposoban uređaj za svoje vrijeme, no Sonyjeva podrška u vidu igara i nadogradnji presušila je nakon svega dvije godine, ostavivši Vitu da brzo padne u zaborav. Preostaje nam samo nadati se da istu sudbinu neće doživjeti i PlayStation VR2.

Komentari (11)

  • Bubimir666

    22.02.2024 - 16:33

    Dosta dobro napisano. Imam ga / koristim (pogodio sam dobar bargain) i smatram ga izvrsnim, ali da… Sve rečeno gore.

    • DBcro

      @Bubimir666, 22.02.2024 - 16:42

      Tako i ja

  • Demon90

    22.02.2024 - 16:34

    Mislim da koliko god ja ne volim zukenberga Quest je po meni najpoželjniji vr uređaj. Od ponude igra do mogućnosti samog uređaja mislim na Quest 2 i 3 i cijene. Ja nikada nisam požalio kupovinu

  • Mrkvicaa

    22.02.2024 - 16:56

    super ako prošire za PC. Pošto preferiram OLED ekrane koji su sposobni prikazati normalnu crnu boju RGB HEX #000000.

  • Stringer Bell

    22.02.2024 - 18:29

    Meni je cijena najveći problem pošto košta više nego konzola. Osobno bih išao do 300 eura. Vjerujem da je nezaboravno iskustvo, posjedujem Re 4, 7 i 8 te GT 7, igre za koje ima free vr verzija ako ih posjedujete i vjerujem da bi bio užitak igrati, ali ne za ove novce.

    • Bubimir666

      @Stringer Bell, 22.02.2024 - 21:10

      Oglase pogledaj. Frend i ja smo naišli na PS5 + PSVR2 za 700 eura + par igri. Godina i pol garancije cca. Mene PSVR2 izašo ravno 300 eura.

    • Stringer Bell

      @Bubimir666, 23.02.2024 - 08:55

      Ma moj ti je problem što tehnologiju imam naviku novu kupovati. 🤣 Od mobitela, televizora pa do konzola. Možda uzmem ovo jednog dana ako bude na nekom pristojnom popustu. Iako ne znam kako bi mi herc izdržao Resident Evil u vr-u. 🤣

  • Snake666Doctor

    22.02.2024 - 19:41

    Gledao sam par puta uzeti neki od VR uredaja i onda skuzim da nema uopce kvalitetnih igrica, i nitko koga znam nema to, tako da bi igro solo. Za te pare mi nije to nesto, dopizdilo bi mi na manje od 200 sati.

    • Bubimir666

      @Snake666Doctor, 22.02.2024 - 21:12

      Smatram da ima kvalitetnih igara, ali naravno, to je od osobe do osobe. VR i igraš solo heheh (jasno, mislil si na MP). Ne možeš procijeniti sa koliko bi ti dopizdilo, po mom mišljenju ako ne konzumiraš isto.

  • SonOfOsiris

    23.02.2024 - 20:55

    Kao i svaki Sony dodatak, ubrzo zaboravljen, dobra ideja nikakva realizacija, tako im je cijela firma otišla u 3pm, od nekadašnjeg broja jedan u elektronici, sad su ništa

  • BaDly

    25.02.2024 - 09:29

    Imam ga, koristim ga, kao i djeca, ali da vrijedi te novce, defintivno ne. Dobio sam ga na neku kompenzaciju i zato sam ga uzeo, tako da, ajde, nisam dao bas puno novaca za njega. Sve napisao stoji i potpisujem. No ne mogu se oteti dojmu da mi samo zbog GT7 vrijedi svaki cent koji traze za njega. TO iskustvo mi je promijenilo racing zanr, no negativna stvar mi je sad kad pokrenem bilo koju racing igru bez VR-a, gasim ju za par min, jednostavno to nije to vise bez VR-a…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?